F Βραβεία Oscar 2020: Το Parasite και ο Bong Joon-ho έγραψαν ιστορία! - FilmBoy Βραβεία Oscar 2020: Το Parasite και ο Bong Joon-ho έγραψαν ιστορία! - FilmBoy
  • Latest News

    Βραβεία Oscar 2020: Το Parasite και ο Bong Joon-ho έγραψαν ιστορία!



    Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο εορτασμό του πρώτου αιώνα ζωής του θεσμού προχώρησε ακόμα ένα δευτερόλεπτο πριν λίγες ώρες όταν και πραγματοποιήθηκε η 92η τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, παραδίδοντας στους καλύτερους (τουλάχιστον κατά τη γνώμη της) τα γνωστά και πολυπόθητα Όσκαρ.


    Ο νέος πρόεδρος David Rubin (πολύπειρος casting director) με εξαίρεση την τύποις αλλαγή τίτλου στη κατηγορία ξενόγλωσσης (foreign) ταινίας που πια έγινε διεθνούς (international) ταινίας, ακολούθησε τη πεπατημένη, συνεχίζοντας και την επιτυχημένη περσινή δοκιμή της τελετής χωρίς οικοδεσπότη.

    Παρότι κινηματογραφικά το 2019 ήταν από τις πιο δυνατές χρονιές, ίσως η πιο δυνατή όλης της δεκαετίας, με πολλές ταινίες που αγάπησε όχι μόνο η Ακαδημία αλλά και το ευρύ κοινό, η βραδιά δεν αναμενόταν να κρύβει πολλές εκπλήξεις μιας και, τουλάχιστον για όσους ακολουθούν όλη τη περίοδο των βραβεύσεων, οι νικητές ήταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σίγουροι.
    Μέχρι ενός σημείου, έτσι κι έγινε...μέχρι που ήρθαν τα Παράσιτα!

    Πολλοί το ήλπιζαν αλλά ελάχιστοι και μάλλον ονειροπαρμένοι πίστευαν πραγματικά πως η ταινία του Bong Joon-ho είχε ελπίδες για κάτι περισσότερο από τα δύο αγαλματίδια της καλύτερης διεθνούς ταινίας, άντε και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, όμως αυτοί ακριβώς ήταν που μας διέψευσαν πανηγυρικά όταν το ξενόγλωσσο Parasite έγραψε κυριολεκτικά ιστορία κερδίζοντας όχι μόνο το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά και εκείνο της καλύτερης ταινίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 92 χρόνια του θεσμού.

    Πάμε να δούμε αναλυτικά τους νικητές...

    Καλύτερη Ταινία: Parasite
    Καλύτερος Σκηνοθέτης: Bong Joon-hoParasite
    Καλύτερη Α’ Γυναικεία Ερμηνεία: Renée ZellwegerJudy
    Καλύτερη Α’ Ανδρική Ερμηνεία: Joaquin PhoenixJoker
    Καλύτερη Β’ Γυναικεία Ερμηνεία: Laura DernMarriage Story
    Καλύτερη Β’ Ανδρική Ερμηνεία: Brad PittOnce Upon a Time in Hollywood
    Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Bong Joon-ho & Han Jin-won - Parasite
    Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Taika Waititi - Jojo Rabbit
    Καλύτερη Φωτογραφία: Roger Deakins1917
    Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Toy Story 4
    Καλύτερο Ντοκυμαντέρ: American Factory
    Καλύτερη Διεθνής Ταινία: Parasite (Νότια Κορέα)
    Καλύτερη Μουσική: Hildur Guðnadóttir - Joker
    Καλύτερο Τραγούδι: (I'm Gonna) Love Me Again - Rocketman
    Καλύτερο Μοντάζ: Ford v Ferrari
    Καλύτερα Οπτικά Εφέ: 1917
    Καλύτερη Σκηνογραφία: Once Upon a Time in Hollywood
    Καλύτερα Κουστούμια: Little Women
    Καλύτερο Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Bombshell
    Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ: Ford v Ferrari
    Καλύτερη Μίξη Ήχου: 1917
    Καλύτερο Ντοκυμαντέρ Μικρού Μήκους: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)
    Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: The Neighbors' Window
    Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Hair Love

    Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω το σχολιασμό με το δικό μου μεγάλο παράπονο για την "παράγκα" της Disney-Pixar και την σκανδαλώδη νίκη του Toy Story 4!
    Να υπενθυμίσω πως τα Annie και τα BAFTA έδωσαν το βραβείο τους στο Klaus και οι Χρυσές Σφαίρες στο Missing Link.

    Τι μπορεί να πει κανείς για τα Παράσιτα και τη μεγαλειώδη κυριαρχία τους!
    Μπορεί στη προσωπική μου λίστα να βρισκόταν στις υπερτιμημένες ταινίες της χρονιάς, σίγουρα όμως η νίκη τους έναντι αρκετά πιο μέτριων ταινιών σαν 1917 και Joker που θεωρούνταν φαβορί, είναι σημαντικότατη γράφοντας παράλληλα  ιστορία ως η πρώτη μη-αγγλόφωνη ταινία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο.

    Καλώς ή κακώς, όλα τα υπόλοιπα βραβεία κατέληξαν στους αναμενόμενους παραλήπτες τους με Renée Zellweger, Laura Dern, Joaquin Phoenix και Brad Pitt να είναι οι μεγάλοι νικητές στις κατηγορίες καλύτερων ερμηνειών, τον θρύλο Roger Deakins να παίρνει το 2ο του Όσκαρ δύο χρόνια μετά το Blade Runner 2049 με το 1917 να περιορίζεται στα Ειδικά Εφέ και Μίξη Ήχου.
    Παρά τις 10 υποψηφιότητες, ο Ιρλανδός του Scorsese έφυγε -αναμενόμενα- με άδεια χέρια, ενώ αντίστοιχα αποτυχημένη ήταν η βραδιά και για τον Quentin Tarantino που περιορίστηκε στο βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας.
    Τέλος, πανάξιο το Όσκαρ μοντάζ στο Ford v Ferrari όμως η σκανδαλώδης απουσία του Christian Bale από τη κατηγορία β' ανδρικού δεν ξεχνιέται.

    Αυτά συνέβησαν λίγο-πολύ στα 72α βραβεία Όσκαρ, με το Parasite να στρογγυλοκάθεται στο θρόνο του και να περιμένει το διάδοχο.
    Ραντεβού το 2021...

    Αλέξανδρος Κυριαζής
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Βραβεία Oscar 2020: Το Parasite και ο Bong Joon-ho έγραψαν ιστορία! Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top