F Κριτική: Παράσιτα - Parasite (2019) - FilmBoy Κριτική: Παράσιτα - Parasite (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Παράσιτα - Parasite (2019)




    Ο σκηνοθέτης Joon Ho Bong (Snowpiercer, Okja) έρχεται με φόρα από τις Κάννες, και «παίζοντας» με διαφορετικά κινηματογραφικά είδη παραδίδει ένα ξεχωριστό φιλμ. 
    Έχοντας σαν πρωταγωνιστή ένα νεαρό αγόρι από φτωχική οικογένεια που αρχίζει να εργάζεται σε ένα εύπορο σπίτι κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών, φέρνει σε συνύπαρξη αλλά και σύγκρουση δύο διαφορετικούς κόσμους. 
    Δύο κόσμους που είναι αντίθετοι ανάμεσα στις ταξικές διαφορές τους, αλλά συχνά δείχνουν να έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο. 
    Έστω και αν φτάνουν πολλές φορές σε σημείο παρασιτισμού.

    Ο νοτιοκορεάτης δημιουργός χωρίς να αθωώνει κάποια πλευρά σατιρίζει τους δύο κόσμους, εστιάζει στη συνεχή επιθυμία για άνοδο κάθε όντος που θεωρείται κατώτερο από τον εκάστοτε αφέντη. 
    Έτσι στο όνομα της επιβίωσης επιστρατεύεται κάθε πονηριά, νόμιμη ή παράνομη, οδηγώντας σε πράξεις δικαιολογημένες αλλά όχι εξευμενισμένες, με τον σκηνοθέτη να κρατά τις αποστάσεις του και να μοιράζει στη μεγαλύτερη διάρκεια την κριτική του.



    Για όλα τα παραπάνω ο Bong στήνει μια μαύρη κωμωδία θεατρικών προδιαγραφών, η οποία ανάμεσα στα δραματικά κομμάτια της και τις τρομακτικές έως και σοκαριστικές στιγμές της, βγάζει ένα ένοχο γέλιο χάρη στο σκοτεινό του χιούμορ, φέρνοντας στο μυαλό κάτι από το κινηματογραφικό ύφος του Λάνθιμου

    Ως προς την εξέλιξη της πλοκής ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει ζητήσει να μην γίνει καμία αποκάλυψη, αφήνοντας την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία να μιλήσει από μόνη της μέσα από τις κοινωνικοπολιτικές αλληγορίες, τις πολλές σεναριακές ανατροπές, και την απρόβλεπτη συχνά εξέλιξη που κρατάει το σώμα καθηλωμένο και το μυαλό σε εγρήγορση.

    Το αποτέλεσμα, με πολύ απλά και σύντομα λόγια, είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς. 
    Ένα αυθεντικό δείγμα κινηματογράφου, τόσο τεχνικά όσο και εννοιολογικά.

    Στους κινηματογράφους από 17 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Παράσιτα - Parasite (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top