F Κριτική: Τζότζο - Jojo Rabbit (2019) - FilmBoy Κριτική: Τζότζο - Jojo Rabbit (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Τζότζο - Jojo Rabbit (2019)




    Το Jojo Rabbit αποτελεί μια ιδιόμορφη και ριψοκίνδυνη περίπτωση ταινίας, καθώς επιχειρεί να σατιρίσει το Γ’ Ράιχ εν μέσω Β’ Παγκοσμίου. 
    Ο Taika Waititi όμως που αποτελεί και τον υπεύθυνο αυτού του φιλμ πετυχαίνει στη δύσκολη αποστολή του.

    Η ιστορία που μας παρουσιάζει έχει ως πρωταγωνιστή ένα νεαρό αγόρι το οποίο έχει γαλουχηθεί με τις αρχές του Χίτλερ. 
    Η διδασκαλία αυτή όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει ένα νεαρό κορίτσι εβραϊκής καταγωγής.

    Ο Νεοζηλανδός δημιουργός καταφέρνει να πάρει ένα τόσο σοβαρό θέμα και να το μεταμορφώσει εύστοχα σε μια μαύρη σατιρική κωμωδία. 
    Παρά τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα και τα περιστατικά που αφηγείται, βγάζει αρκετό γέλιο με τη διακωμώδηση της ναζιστικής προπαγάνδας, χωρίς να λειτουργεί εις βάρος της σκέψης, πετυχαίνοντας να μεταδώσει τον κίνδυνο χειραγώγησης που δέχονται οι νεαρές ηλικίες, με τα παιδιά εκ φύσεως εύπιστα σε κάθε είδους κατήχηση ακραίων απόψεων. 




    Αυτή τη διδασκαλία την παρουσιάζει έξυπνα και μέσα από την αξιοποίηση ενός φανταστικού φίλου του νεαρού πρωταγωνιστή. 
    Αυτός ο φίλος όμως έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς έχει τη μορφή του Χίτλερ και λειτουργεί παρά την παιδικότητά του ως εκπρόσωπος όλου του φασιστικού κόσμου. 
    Έτσι αποτυπώνει με έντεχνο τρόπο την εσωτερική πάλη του νεαρού ανάμεσα στη γεμάτη μίσος εκπαίδευσή του και τα πρωτόγνωρα αισθήματα αλληλεγγύης, φροντίδας, και αγάπης που του αποκαλύπτονται προς το πρόσωπο της νεαρής προστατευόμενης.



    Το τελικό αποτέλεσμα ανεβαίνει και από τη ζωντάνια που προσφέρουν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, με όλους να ακολουθούν στους σκηνοθετικούς ρυθμούς. 
    Πρώτος ο νεαρός Roman Griffin Davis που δίνει μέσα από το αθώο βλέμμα του όλες τις αμφιβολίες του απέναντι σε ένα σύστημα που καλείται να ακολουθεί τυφλά, έχοντας την υποστήριξη του διασκεδαστικού ως συνήθως Sam Rockwell (Richard Jewell), της άκρως κεφάτης Scarlett Johansson η οποία μετά την σπουδαία ερμηνεία στο Marriage Story έρχεται να κλείσει ιδανικά την κινηματογραφική χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της, αλλά και του ίδιου του δημιουργού στην πιο αστεία εκδοχή του Χίτλερ που έχουμε δει.

    Μια ταινία-έκπληξη που χαρίζει μπόλικο γέλιο, αλλά κρύβει και αρκετές αφορμές προβληματισμού για μερικές από τις σκοτεινότερες σελίδες την ανθρώπινης ιστορίας.

    Στους κινηματογράφους από 23 Ιανουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Τζότζο - Jojo Rabbit (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top