F Κριτική: Spider-Man: No Way Home (2021) - FilmBoy Κριτική: Spider-Man: No Way Home (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Spider-Man: No Way Home (2021)



    Τρίτη ταινία για τον άνθρωπο αράχνη του Tom Holland, η οποία ξεκινάει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το Far From Home, τη στιγμή δηλαδή που η ταυτότητα του Spiderman αποκαλύπτεται.
    Όλη αυτή η δημοσιότητα όμως, πέρα από αμηχανία φέρνει και σημαντικά εμπόδια για τον Πίτερ και τους φίλους του. Έτσι θα αναζητήσει τη βοήθεια του Doctor Strange ώστε να καταφέρει να επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.
    Μια τέτοια προσπάθεια όμως έχει… πολυσυμπαντικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με εχθρούς από το παρελθόν.
    Αλλά όχι απαραίτητα από το δικό του παρελθόν, ούτε από το δικό του σύμπαν…

    Σε αυτό το στόρι βασίζεται η νέα ταινία της Marvel, που συνεχίζει και εμπλουτίζει λίγο ακόμα τον υπερηρωικό κόσμο που μας έχει συστήσει. Εδώ, αυτή την ιδιαίτερα φιλόδοξη ιστορία που επιδιώκει να ενώσει το σύνολο των ταινιών που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια με τον Spiderman (τις τρεις ταινίες με τον Tobey Maguire και τις δύο του Andrew Garfield, με τις πιο πρόσφατες του Tom Holland) καλείται να διαχειριστεί εκ νέου ο σκηνοθέτης Jon Watts.


    Από την αρχή το φιλμ φαίνεται να ξεφεύγει από την εφηβική ελαφρότητα που διακατείχε τις δύο πρώτες ταινίες, με τον πρωταγωνιστή αλλά και το ύφος της ταινίας να οδηγούνται σταδιακά προς την ενηλικίωση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και περισσότερο συναισθηματισμό.

    Το χιούμορ υπάρχει, αλλά είναι πιο προσεγμένο, σε πιο μετρημένες στιγμές και κυρίως μέσα από αναφορές σε προηγούμενα φιλμ, τα οποία τελικά δένονται πετυχημένα.
    Και το ‘τελικά’ υπάρχει γιατί στο πρώτο μέρος το σενάριο δείχνει κάπως αμήχανο και χωρίς στιβαρότητα για το πού θέλει να πάει.
    Όταν όμως εμφανιστούν όλοι οι πρωταγωνιστές και μπει σε πορεία, τότε η ταινία παίρνει πραγματικά μπρος, με μπόλικες αναφορές σε προηγούμενες ταινίες, σινεφίλ διαλόγους που θα φέρουν γέλιο στους φαν των κόμιξ, και με επανεμφανίσεις που θα ενθουσιάσουν.

    Περισσότερα για τους συντελεστές δεν θα πούμε, καθώς στοιχείο της ίδιας της ταινίας αποτελούν και όλες αυτές οι επανεμφανίσεις. Όσον αφορά τον δεδομένο πρωταγωνιστή Tom Holland, εδώ καλείται και αυτός να οδηγήσει τον χαρακτήρα του προς την ενηλικίωση παρουσιάζοντας με επιτυχία ένα μεγαλύτερο ερμηνευτικό και συναισθηματικό εύρος στην ερμηνεία του.
    Τελικά αυτό που έχουμε είναι μια αρκετά διασκεδαστική προσθήκη στο σύμπαν της Marvel που έχει φτιαχτεί για να ενθουσιάσει τους διαχρονικούς φίλους του Spiderman, και εκτός από το ότι πετυχαίνει ως αυτοτελές κεφάλαιο, εισάγει (απ’ ότι υπόσχεται) και την ευρύτερη έννοια του Πολυσύμπαντος για τη συνέχιση της υπερηρωικής μυθολογίας.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Spider-Man: No Way Home (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top