F Review: 2 Guns - FilmBoy Review: 2 Guns - FilmBoy
  • Latest News

    Review: 2 Guns


     
    Οι μεταφορές των κόμικ έχουν αγγίξει πλέον κάθε υπο-είδος των blockbuster εκτείνοντας το εύρος τους πέρα των γνωστών υπερηρώων που κάθε χρόνο κλέβουν την παράσταση.

    Είτε θες ταινία φαντασίας ή αστυνομικό φιλμ, είτε ιπτάμενους υπερανθρώπους ή λεσβιακό κοινωνικό δράμα, όλο και κάποιο κόμικ θα δεις πως ανακάλυψαν και ξετρύπωσαν ξαφνικά, ανακαλύπτοντας την νέα κότα με τα ολόχρυσα αυτά (λέγε με και αιώνια έλλειψη σεναριακών ιδεών).

    Σαν αποτέλεσμα μερικά το πληρώνουν και βγάζουν ίσα ίσα το μπάτζετ τους όπως το Kick-Ass 2 (σύντομα το review) και άλλα πατώνουν κανονικά (R.I.P.D.), με αποτέλεσμα να μην τα βλέπουμε καν στις δικές μας αίθουσες.

    Το 2 Guns αναλογικά δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, με ένα μπάτζετ $61 εκατομμυρίων που έφερε πίσω τα $75 στο αμερικάνικο box office ($96 με το σύνολο των παγκόσμιων εισπράξεων).

    Φτάνοντας τελικά δύο μήνες αργότερα στην Ελλάδα, αξίζει να το ρισκάρεις και να το δεις σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα ή θα έπρεπε να μείνει χαμένο στα torrents και τα ράφια των dvd clubs;


    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Βασισμένο στην 5τευχη κόμικ ιστορία των BOOM! Studios από τον σεναριογράφο Steven Grant και τον σχεδιαστή Mat Santolouco, το 2 Guns έχει για πρωταγωνιστές δύο αστυνομικούς από διαφορετικές υπηρεσίες.

    Ο Robert "Bobby" Trench (Denzel Washington, Flight) είναι αξιωματικός της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, ενώ ο Michael "Stig" Stigman (Mark Wahlberg, Broken City) δουλεύει στο τμήμα Μυστικών Υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού.



    Τους τελευταίους 12 μήνες βρίσκονται απρόθυμα μαζί χωρίς να γνωρίζει ο ένας για τον άλλον πως είναι μυστικοί ομοσπονδιακοί πράκτορες, εργαζόμενοι ως μέλη ενός συνδικάτου ναρκωτικών και προσπαθώντας να διεισδύσουν στο μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών του βαρόνου Papi Creco (Edward James Olmos, The Green Hornet) για να ανακτήσουν $40 εκατομμύρια.

    Νομίζοντας αρχικά πως και οι δυο τους είναι εγκληματίες, δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, μέχρι που ύστερα από μια ληστεία τράπεζας θα βρεθούν στο στόχαστρο τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και των Μεξικανών νονών.

    Όντας παγιδευμένοι θα αποκηρυχτούν από τους ανωτέρους τους και καταζητούμενοι από παντού, θα αναγκαστούν να συνεργαστούν.

    Tώρα που όλοι τούς θέλουν στη φυλακή ή νεκρούς, πρέπει να βασιστούν ο ένας στον άλλο για να καθαρίζουν το όνομα τους ενώ ταυτόχρονα η CIA που έχει εισχωρήσει βρώμικα στην υπόθεση, βρίσκεται στο κατόπι τους.


    ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

    Ο συνδυασμός χιούμορ και δράσης αλά buddy movie (Lethal Weapon, Bad Boys και λοιπά) μπορεί να έχει καταντήσει πιο προβλέψιμος και copy-paste από spoof parodies ή τις ταινίες για λευκούς οίκους, αλλά αν οι πρωταγωνιστές του ξέρουν να υποστηρίξουν καλά το υλικό που τους έχει δοθεί, μπορεί και να το διασκεδάσεις.

    Εν προκειμένω μας αρέσει όταν στιβαρές ηθοποιάρες σαν τον Denzel Washington σπάνε για λίγο τον πάγο σε ρόλους που ακροβατούν μεταξύ σοβαρού και αστείου, διαθέτοντας και ικανοποιητική χημεία με τον Mark Wahlberg που 'το έχει' με το είδος της κωμωδίας και του action comedy (The Other Guys, Ted) κλέβοντας λίγο περισσότερο την παράσταση χάρη στον πιο 'αλανιάρη' και σαρκαστικά ατακαδόρο χαρακτήρα του.

    Θα γελάσεις, ειδικά στις σκηνές που γραπώνονται αλλά δεν αφήνουν ο ένας τον άλλον, όταν βρίσκονται στο σπίτι της Deb Rees (Paula Patton, Mission Impossible Ghost Protocol) ή στη γνωστή με τα ...κλειδιά και τους πυροβολισμούς.



    Η σκηνοθεσία του Baltasar Kormakur (Contraband, Inhale), χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα ακροβατεί ανάμεσα στη σοβαρή, σκληροτράχηλη περιπέτεια και την κωμωδία, με ορισμένα κουλ αλλά όχι υπερβολικά παρατραβηγμένα slow motion τρικ και ένα western άρωμα φωτογραφίας και τοπίων που θυμίζει από No country For Old Men έως το πρόσφατο The Last Stand με τον Arnie.

    Δίπλα στο δίδυμο Washington-Wahlberg θα δείτε και την κουκλάρα Paula Patton του MI:Ghost Protocol,  η οποία δεν είχε να προσφέρει και πάρα πολλά στο ρόλο της εκτός από τα αναγκαία προς τέρψιν του οφθαλμού μας κάλλη σε μία και μόνο σκηνή (όχι πως μας χάλασε!).


    ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΩ

    Η δράση αν και επεκτάθηκε από μπουνιές, sniper, πιστολίδια, αμάξια και ...ταύρους, δεν ήταν ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη με τις περισσότερες σκηνές να τελειώνουν σχεδόν πριν αρχίσουν, ενώ οι δευτεραγωνιστικοί χαρακτήρες ήταν αδιάφοροι με τους James Marsden (Bachelorette), Edward James Olmos, Fred Ward (30 Minutes or Less) και Bill Paxton (Haywire) να κάνουν αγγαρεία (εξαίρεση η σκηνή ρουλέτας με πιστόλι, των Paxton-Washington).

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το σενάριο του τηλεοπτικού Blake Masters (Law and Order: Los Angeles, Brotherhood) στο οποίο οι πάντες, τα πάντα, τα κοάλα και κάθε άλλη υπηρεσία είναι ανακατεμένοι, συνδέονται μεταξύ τους και θέλουν τα λεφτά, ο καθένας για τους σκοπούς του.

    Και άντε ...έβγαλες την άκρη του τι παίζεται με τον καθένα, αλλά από την άλλη προσπαθώντας να κάνεις αυτή τη σύνδεση στο μυαλό σου, διακρίνεις τρύπες και απιθανότητες στην εξέλιξη των σκηνών που δεν έχουν νόημα και δεν εξηγούνται ποτέ.

    Θα σας εξηγούσα παραπάνω αλλά θα ήταν spoil.



    Τουλάχιστον η ανατροπή είναι πως και οι δυο πρωταγωνιστές προδίδονται από τις Υπηρεσίες τους και είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον πριν συνεργαστούν, κάτι που δεν βλέπουμε και τόσο συχνά ως στοιχείο κόντρας στις buddy movies.

    2 GUNS Ή ...ΤΗΝ ΚΑΝ'Σ ΔΗΛΑΔΗ;

    Αν κάτι σώζει το 2 Guns από την μέγιστη μπαλαφάρα, είναι πως σε σχέση με το κόμικ είναι πιο σφιχτοδεμένο και διασκεδαστικό ενώ αξίζει μια έστω θέαση για τους δυο πρωταγωνιστές του και τη μεταξύ τους χημεία.

    Με το που βγεις από την αίθουσα όμως το έχεις ξεχάσει και το πρώτο που σου έρχεται στο νου είναι πως δεν αξίζει να δώσεις τα λεφτά σου στο σινεμά για μια ταινία που την βλέπεις άνετα και στον καναπέ σε βραδινή προβολή ιδιωτικού καναλιού.

    Από την άλλη στα πλαίσια της συνηθισμένης του συνταγής βλέπεται ευχάριστα, αν σου άρεσαν τα Red, The Last Stand και θα ήθελες να δεις μια σοβαρότερη εκδοχή του The Other Guys.

    Το κόμικ έχει ήδη ένα sequel με τίτλο 3 Guns το οποίο θα ολοκληρωθεί σε έξι τεύχη και έχει ήδη κυκλοφορήσει τα πρώτα δύο.

    Για ενδεχόμενο κινηματογραφικό sequel δεν γνωρίζουμε κάτι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα το είχαμε ανάγκη.

    Εσύ αποφασίζεις!

    Στις αίθουσες από 3 Οκτώβρη.


    Kostas Tsokos.




    2 Guns trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: 2 Guns Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top