F Review: Το Τελικό Χτύπημα - Contraband - FilmBoy Review: Το Τελικό Χτύπημα - Contraband - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Το Τελικό Χτύπημα - Contraband


     
    Γράφει ο Νεκτάριος Αντωνιάδης.

    Μετά τις ατελειώτες προβολές για το Sff Rated, έφτασε η ώρα και για το blockbuster της εβδομάδας.

    Για το οποίο δεν μπορώ να καταλήξω στο εάν θα κάνει αρκετά εισιτήρια στο box office της Ελλάδας ή το ακροατήριο θα είναι μεγάλο μόνο στην Αμερική.

    Και αυτό όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, μόνο και μόνο λόγω του ιδιαίτερου casting  του και συντελεστών αυτού. 

    Δηλαδή δεν υπάρχουν τα βαριά χαρτιά της βιομηχανίας, κλασικά ονόματα blockbuster ηρώων δηλαδή, αλλά ούτε κάποιος πανάξιος φιλμικός "κατασκευαστής" action - thriller φιλμ.

    Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...




    Στο Contraband, ή κατά το ελληνικό "Το τελικό χτύπημα" (καμία ένσταση σε αυτή την μετάφραση, αν και ίσως πάλι αν κάποιος άνοιγε ένα λεξικό να έβλεπε ότι σημαίνει λαθρεμπόριο πράγμα για το οποίο πραγματεύεται ολόκληρη η ιστορία του), ο ήρωας Chris Farraday (Mark Wahlberg, The Fighter) προσπαθεί σκληρά για να παραμείνει έξω από την παρανομία. 

    Στο παρελθόν ήταν ο νούμερο ένα λαθρέμπορος ο οποίος όμως τα παράτησε όλα για να αφοσιωθεί στην οικογένεια του. 

    Παντρεμένος με την Kate (Kate Beckinsale, Underworld: Awakening) έχοντας και δύο παιδιά, ο ίδιος εργάζεται σαν τοποθετητής συστημάτων ασφαλείας και καμερών.

    Στην φαινομενικά ήρεμη ζωή του, όλα κυλάνε κατ'ευχήν μέχρι που ο αδερφός της γυναίκας του Andy (Caleb Landry Jones, X-Men: First Class), ο οποίος μεταφέρει λαθραία ναρκωτικά όντας σαν μέλος πληρώματος πλοίου, θα αναγκαστεί να πετάξει στην θάλασσα το εμπόρευμα που μεταφέρει μετά από έφοδο των τελωνειακών αρχών.

    Αυτό το γεγονός θα μπερδέψει τα πράγματα καθώς στην συνάντηση του με όχι και έναν τόσο μεγαλέμπορο ναρκωτικών (Giovanni Ribisi, The Rum Diary) θα του δοθεί μία μικρή προθεσμία για να βρεί τα χρήματα που κόστισε το "πράγμα" και τώρα ο ίδιος είναι χρεωμένος. 

    Έτσι ο ήρωας θα αναλάβει να καθαρίσει για λογαριασμό του.
    Η αποστολή του θα είναι να μεταβεί στον Παναμά σαν μέλος πληρώματος πλοίου, έτσι ώστε να βρεί και να μεταφέρει πίσω πλαστά χαρτονομίσματα, με σκοπό να τα πουλήσει και έτσι να μαζέψει το χρηματικό αντίτιμο που οφείλει ο αδερφός του.

    Κλασικά όμως, τίποτα δεν θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο, και ο κόσμος του ήρωα σιγά σιγά θα αρχίσει να καταρρέει....

    Στο πρώτο σκηνοθετικό πόνημα του με το Contraband λοιπόν, μας συστήνεται και ο σκηνοθέτης  Baltasar Kormakur, με το πρώτη του αυτή προσπάθεια.


    Και τα έχει καταφέρει αρκετά καλά.
    Προσωπικά, η σκηνοθεσία μου θύμισε λίγο το Gone in 60 Seconds
    Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

    Σκηνοθεσία αισθητικής video-clip, με αρκετά γρήγορα και νευρικά cuts, που όμως προσφέρουν στην πλοκή τον χρόνο να αναπνέυσει και η σεναριακή ιδέα.

    Γίνεται δηλαδή ένα μπάχαλο; 
    Αμέσως μετά επικρατεί ηρεμία. 
    Σαν να λέμε η ηρεμία πριν την καταιγίδα ένα πράγμα. 
    Και πάμε πάλι από την αρχή.

    Σκηνικά αμερικάνικης πόλεως και συγκεκριμένα της Νέας Ορλεάνης σε συνδυασμό με το χαοτικό φυσικό υπόβαθρο του Παναμά, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα πνιγηρή στο κινηματογραφικό περιβάλλον των πρωταγωνιστών. 

    Στα χνάρια των σκηνικών και το soundtrack το οποίο ακούστηκε τόσο καλό και γεμάτο, που αξίζει να το αγοράσει κανείς για την πληθώρα των επιλογών του. 

    Από New Orleans blues, στο southern rock, μέχρι και σε classic κομμάτια της ιερής ανθολογίας της rock. 

    Αλλά αυτό που χαροποιεί ιδιαιτέρως στις μουσικές επιλογές, είναι η σειρά με την οποία έχουν παιχτεί τα κομμάτια, δηλαδή σε άμεση σχέση με την πλοκή της ταινίας. 

    Και το μικρό τρικ αλά David Lynch, ότι ανάμεσα στα μπάχαλα της ταινίας που εκτυλίσσονται και στο μουσικό υπόβαθρο, υπάρχουν κλιπάκια ambient-chill μουσικής κατεύθυνσης σε συνδυασμό με φωτογραφίες αστικού τοπίου, με κέρδισε πάρα πολύ. 
    Τελικά όλα θέμα αισθητικής είναι!

    Για το casting, το οποίο είναι αρκετά δυνατό με καλά χαρτιά της βιομηχανίας, επικρατεί  μεν μία ανισότητα αφού ο ατάλαντος κατ'εμέ Wahlberg επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα με διαψεύδει και δικαιώνει σκηνοθέτη και συντελεστές.


    Η μόνη μου ένσταση η οποία δεν καταρρίφθηκε μετά το τέλος της προβολής του φιλμ, είναι το γιατί ο ρόλος της Beckinsale  να είναι τόσο ψεύτικος. 
    Και σε αυτό δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά ο ίδιος ο Kormakur.

    Για να εξηγηθώ, υπάρχει μία πελώρια σεναριακή τρύπα. 
    Δεν είναι δυνατόν να τραβάει ο ρόλος της τα πάνδεινα για 109 ολόκληρα λεπτά και ο χαρακτήρας που υποδύεται στο φίλμ να είναι τόσο άνετος και cool.

    Δηλαδή για να έχουμε καλό ερώτημα, εάν εσένα φίλε θεατή, σε τύλιγαν σε ζελατίνα, σε πέταγαν μέσα σε τσιμέντο μέχρι να σε καλύψει ολόκληρο, και παρόλα αυτά  την γλύτωνες, θα ήσουν τόσο cool που θα συμπεριφερόσουνα σαν να είσαι ατσαλάκωτος; 

    Σαν να μην τρέχει και μία, του στύλ, εντάξει συμβαίνουν αυτά και να το ξανακάνουμε καμιά ημέρα;
    Ρητορική η ερώτηση!

    Για να κάνω έναν συνολικό απολογισμό, το Contraband είναι ένα blockbuster όχι με την στενή έννοια του όρου. 
    Φιλοδοξεί να γίνει αλλά οι συντελεστές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ακολούθησαν άλλον δρόμο, πιο εναλλακτικό. 

    Και ίσως πείθουν.
    Πείθουν διότι η χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του θεάματος, ανάλαφρα και χαλαρά.

    Οπότε αυτό που μπορεί να περιμένει κάποιος, είναι μία χορταστική καλογυρισμένη περιπέτεια, με καλές ερμηνείες, σκηνοθετικά οράματα και τέλειο soundtrack.

    Φορτώστε τα popcorn σας, το ταίρι σας ή τους φίλους σας και το Contraband  σας υπόσχεται ένα γεμάτο δίωρο παρά κάτι για ένα Παρασκευοσαββατόβραδο.

    Άντε και καλή λευτεριά από την καρικατούρα που έχεις γίνει Mark Wahlberg!

    Στις ελληνικές αίθουσες από 15 Μαρτίου.



    Contraband trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Το Τελικό Χτύπημα - Contraband Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top