F Review: RED: Πράκτορες Παροπλισμένοι Αλλά Πάντα Επικινδυνοι - FilmBoy Review: RED: Πράκτορες Παροπλισμένοι Αλλά Πάντα Επικινδυνοι - FilmBoy
  • Latest News

    Review: RED: Πράκτορες Παροπλισμένοι Αλλά Πάντα Επικινδυνοι

    **********   6/10

    Γράφει ο Γιάννης Βούρος.

    Ο Sylvester Stalone, όταν αποφάσιζε να γυρίσει τους Expendables, δεν θα μπορούσε να φανταστεί οτι ενδεχομένως να δημιουργούσε ..."ρεύμα" με αυτή του τη ταινία!

    Το "RED" είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό!
    Μια ταινία - πολύ καλό - αντίγραφο του δημιουργήματος του συμπαθούς Sly, που μαζεύει το...μισό Κ.Α.Π.Η. του Hollywood και το στέλνει κατ' ευθείαν σε πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολη φάση για περασμένες ηλικίες!

    Ακούστε ονόματα: Morgan Freeman (Joe Matheson), John Malkovich (Marvin Boggs), Helen Mirren (Victoria), Richard Dreyfuss (Alexander Dunning, ο "κακός" της υπόθεσης), Brian Cox (Ivan Simanov), Ernest Borgnine (Henry) και πλαισιωμένοι απο τους Karl Urban και Rebecca Pidgeon να κάνουν...απίστευτα πράματα!

    Μια απίθανη, εντελώς χαβαλεδιάρικη ταινία, με ένα ακόμη πιο παρανοϊκό σενάριο αλλά με μια νευρώδη σκηνοθεσία του Robert Schhwentke που σε καθηλώνει, ο Bruce και η ...θεότρελη παρέα του σας προσκαλούν για 2 χορταστικές ώρες τρεχαλητού, εκρήξεων, καταιγισμού σφαιρών και οβίδων, ξύλου και...συνωμοσιών!

    Ο Φράνκ Μόζες, καλοστεκούμενος συνταξιούχος μοναχικός 55άρης, ζει μια ζωή πολύ ήσυχη και συνηθισμένη, κάπου σ' ένα προάστιο μιας μεγαλούπολης.

    Κάθε μέρα θα κάνει ό,τι κάνει κάθε απλός και συνηθισμένος άνθρωπος.

    Θα βγάλει έξω τα σκουπίδια του, θα φτιάξει το φαγητό του,θα ψωνίσει κάποια πράγματα απ το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του, θα χαιρετήσει τη γειτόνισσά του, θα φάει, θα πάρει την αλληλογραφία του, θα αράξει στην πολυθρόνα του σαλονιού του για να δεί
    τηλεόραση και νωρίς νωρίς θα πέσει για ύπνο.

    Μια ζωή προβλέψιμη απο το πρώτο λεπτό της ημέρας ώς το τελευταίο.

    Το μόνο που ...σπάει αυτή την μονοτονία είναι το ...διακριτικό φλερτ που κάνει με μια τηλεφωνήτρια του τμήματος Συντάξεων της Πολιτείας, την Σάρα (Mary-Louise Parker), την οποία δεν χάνει την ευκαιρία να ...την ενοχλεί, με το πρόσχημα ότι δεν έλαβε ακόμη την επιταγή της σύνταξής του, την οποία και σκίζει κάθε σχεδόν φορά που έρχεται ζητώντας της να την ...ξαναστείλει!  


    Ενα πρωί, σχεδόν αυθόρμητα, της λέει οτι πρόκειται να περάσει απ' την πόλη της για κάποια δουλειά, εκείνη του προτείνει να τηλεφωνηθούν κι αυτός συμφωνεί.

    Μόνο που δεν περίμενε αυτή του η προσδοκία να γίνει και πράξη πολύ γρήγορα, μιας και εκείνο το βράδυ, μια διμοιρία μυστικών εκτελεστών θα εισβάλλει στο σπίτι του με σκοπό να τον δολοφονήσει
    κι εκείνος, καθώς τους ξεφεύγει με τρόπο...όχι και τόσο συνηθισμένο, θα βρει καταφύγιο στο σπίτι της αναστατώνοντάς την.

    Στη συνέχεια της εξομολογείται ότι είναι ...παροπλισμένος πρώην μυστικός πράκτορας-εκτελεστής της CIA και κάποιοι προσπαθούν να τον σκοτώσουν και μαζί κι εκείνη, επειδή μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί της πολύ καιρό.

    Η κοπέλα τον περνάει για παρανοϊκό και αντιστέκεται αλλά εκείνος την απαγάγει και μαζί πηγαίνουν να συναντήσουν ένα παλιό φίλο και συνάδελφο, επίσης παροπλισμένο εκτελεστή, τον Τζό.

    Κάποια στιγμή λίγο μετά τη συνάντησή τους, ο Τζό εκτελείται από άλλον μυστικό της CIA και ο Φράνκ αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνο αυτός τελικά ο στόχος, αλλά ολόκληρη η πρώην ομάδα του!

    Έτσι, θα πρέπει να ζητήσει πλέον τη βοήθεια του τρίτου εν σειρά παροπλισμένου μυστικού εκτελεστή, του Μάρβιν Μπόγκς, ενός εντελώς παρανοϊκού τύπου που εκτός των άλλων πάσχει από μανία καταδιώξεως και της Βικτόρια, μιας ...σαγηνεύτρας 70άρας επίσης εκτελέστριας που "παίζει" τα αυτόματα Ούζι στα δάχτυλα με την ίδια ευκολία που ράβει το σπασμένο κουμπί της!

    Στην παρέα προστίθεται κι ένας επίσης παροπλισμένος Ρώσος πράκτορας και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην άκρη του κουβαριού, που φαίνεται να τους οδηγεί κατ' ευθείαν στο ...Λευκό Οίκο!


    Οι..."παλιοσειρές" της ταινίας δείχνουν να το διασκεδάζουν αφάνταστα κι αυτό τους "βγαίνει" αβίαστα.  


    Ολοι τους ένας κι ένας, διαλεγμένοι σαν τέλεια κατεργασμένα διαμάντια, "γεμίζουν" με τη παρουσία τους την οθόνη, κάνοντάς σε να παραβλέπεις σχεδόν με τη μία τις ατέλειες και υπερβολές του έργου και να τους απολαμβάνεις ως θεατής με τη ψυχή σου.

    Τι μπορεί άλλωστε να πεί κάποιος για ηθοποιάρες όπως ο  Morgan Freeman, ο John Malkovich και όλοι οι άλλοι.

    Ο καθένας απο μόνος του είναι και μια κινηματογραφική ιστορία!

    Και χαβαλέ να κάνουν (που εδώ κάνουν με τη ψυχάρα τους), είναι ΤΕΛΕΙΟΙ!
    Πιο τέλειοι δε γίνεται, πιστέψτε με!

    Ιδίως αυτή η Helen Mirren, Θεέ μου!
    Η γυναίκα στα 70τόσα χρόνια της εξακολουθεί να σε πλανεύει σχεδόν με το τίποτε!

    Σ' εκείνη δε τη σκηνή που φοράει μια υπέροχη λευκή τουαλέτα στη δεξίωση του Αντιπροέδρου και της πέφτει - δήθεν - το τσαντάκι της με τόση χάρη αποκαλύπτοντας τις υπέροχες γραμμές του απίστευτου 73χρονου κορμιού της και της pure γυναικείας σαγήνης της, σ΄αφήνει με το στόμα ανοιχτό!

    Αμ ο άλλος, ο - παντελώς ξεχασμένος - Ernest Borgnine, που είχε το ...κουράγιο στα 90φεύγα(!) του, να κάνει, έστω κι αυτό το απλό πέρασμα απ' τη ταινία, υποδυόμενος τον ...μόνιμο και αιωνόβιο αρχειοθέτη της CIA που δεν ήξερε κανείς στην Υπηρεσία ότι υπήρχε καν;

    Εγώ μόλις τον είδα έπαθα σόκ!

    Έλεγα μέσα μου "είναι τώρα ή δεν είναι";;;
    Βλέπεις, το όνομα του δεν υπήρχε καν στα credits της ταινίας, παρά μόνο στους τίτλους τέλους!

    Ο άνθρωπος πατάει σε 7 χρονάκια έναν ολόκληρο αιώνα ζωής (γεννήθηκε το 1917) κι όμως, τον βλέπεις να κάνει το χαβαλέ του μη βάζοντάς το κάτω με τίποτε!

    Τι να πούμε τώρα για τον Richard Dreyfuss, που παίζει τον "κακό".
    Γελάει, μιλάει, σαρκάζει και γεμίζει το πλάνο!  


    Αμ ο John Malkovich?
    Aυτός κι αν είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ τρελλός!

    Παίζει τόσο τέλεια τον παρανοϊκό μανιοκαταδιωκτικό Marvin Boggs, που αναρωτιέσαι αν όντως είναι έτσι και στην κανονική του ζωή!

    Έτοιμος να σπείρει το θάνατο μ' ένα πολυβόλο, τη στιγμή που κάθεται όμορφα και απλά για να πιει μια μπίρα!

    Φοβερή σκηνή εκείνη της μονομαχίας του Marvin Boggs με μια γυναικούλα που πριν λίγο την είχε αρπάξει απ το λαιμό να τη πνίξει κι εκείνη μυξόκλαιγε σαν τρομαγμένη νοικοκυρούλα και που αποδείχτηκε τελικά ότι είχε παντελώς δίκιο που ήθελε να την κάνει κιμά!

    Βρίσκονται τώρα οι δυο τους αντίκρυ, ο ένας με πιστόλι εξάσφαιρο ρεβόλβερ και η άλλη με οβιδοβόλο!

    Οπλίζει η "νοικοκυρούλα" και του στέλνει μια ...οβιδάρα κατ ευθείαν στο δόξα πατρί κι αυτός απαντάει με πυροβολισμό!

    Και η σφαίρα του συναντά με ακρίβεια δέκατα του χιλιοστού την κορυφή της οβίδας(!!!) στέλνοντας οβίδα και "νοικοκυρούλα" για ...τσάι!!!
    Absolutely Underground!

    Αφήνω για το τέλος τον Bruce Willis, που υποδύεται τον Frank Moses, λέγοντας ότι απλά, παίζει τον ίδιο ρόλο, αυτόν του John McClane, εδώ και δεκαετίες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τύπου "Εκτης Αίσθησης" και "Sin City".

    Και τώρα πλέον, μόνο για τον χαβαλέ θα τον παίζει, γιατί δεν νομίζω οτι θα βρεθεί από δώ και πέρα κάποιος σοβαρός σκηνοθέτης για να στηρίξει πάνω του σοβαρή action movie.

    Τον βαρεθήκαμε παντελώς να τον επαναλαμβάνει κάθε τρεις και λίγο σε διαφορετικές παραλλαγές.
    Enough is Enough.

    Κατά τα άλλα, εντάξει, τι άλλο να πεις για το έργο.

    Σάμπως σηκώνει και κανονική κριτική;
    Απολύτως τίποτε, πέραν αυτών που είπαμε.

    Αλλωστε, δημιουργήθηκε και...επανδρώθηκε απο ηθοποιούς-κολοσσούς που πήγαν στα πλατό για να κάνουν πλάκα και να τη μοιραστούν με τους θεατές!

    Αυτό και τίποτε άλλο.
    Ολα τα υπόλοιπα είναι προσχηματικά.

    Εγώ προσωπικά, πέρασα πάρα πολύ καλά.
    Τσιμπήσαμε με τη γυναίκα μου τους πολύ ωραίους μεζέδες των Ειδικών Πριβέ Προβολών του Village Μελβούρνης, γελάσαμε, χαβαλεδιάσαμε μαζί με τους ..."παππούδες" του Hollywood και πιστεύω το ίδιο θα κάνετε κι εσείς πηγαίνοντας να τη δείτε.

    Στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon στις 4 Νοεμβρίου.

    Δείτε το trailer.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: RED: Πράκτορες Παροπλισμένοι Αλλά Πάντα Επικινδυνοι Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top