F Ted review - FilmBoy Ted review - FilmBoy
  • Latest News

    Ted review


     
    Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

    Ακούς για μια ταινία που αφορά τις περιπέτειες ενός διεφθαρμένου λούτρινου αρκουδιού και παθαίνεις το πρώτο σοκ. 

    Μετά όμως ακούς πως πίσω από αυτή την παράξενη ιδέα κρύβεται ο δημιουργός του Family Guy και αρχίζεις να το βλέπεις από μια άλλη οπτική. 

    Όταν έχουν πέσει τα φώτα και το Ted ξεκινά, είσαι ήδη διχασμένος, όσο ανοιχτόμυαλο και εάν θεωρείς τον εαυτό σου.

    Μέσα από μια αρκετά μεγάλη εισαγωγή, γνωρίζουμε τον John (Bretton Manley), ένα ντροπαλό και απομονωμένο αγόρι που απελπισμένα αποζητά την συντροφιά ενός φίλου...


    Με τα παιδιά της γειτονιάς να τον αποφεύγουν ή ακόμα χειρότερα να τον διώχνουν βίαια από κοντά τους, ο μικρός John κλείνεται στο σπίτι του περιμένοντας να περάσουν και αυτά τα Χριστούγεννα.

    Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και αυτός ανοίγει τα δώρα του. 
    Μέσα σε αυτά ανακαλύπτει ένα μεγάλο και γλυκό αρκουδάκι με το οποίο αυτόματα αναπτύσσει μια σχέση εξάρτησης. 

    Και τότε είναι που συμβαίνει το - δημοφιλέστατο στις αμερικανικές ταινίες - "θαύμα των Χριστουγέννων". 

    Γιατί ο μικρός John εύχεται το αρκουδάκι του να αποκτήσει ζωή και να γίνει ο καλύτερος του φίλος για πάντα. 

    Όταν ξυπνά την επόμενη μέρα, το αρκουδάκι του έχει πλέον αποκτήσει υπόσταση και όνομα. 
    Είναι πλέον ένας αρκούδος με μυαλό και φωνή ανθρώπου.

    Τι γίνεται όμως, μετά από περίπου 20 χρόνια, όταν ο Ted και ο John έχουν μεγαλώσει; 
    Από εκεί ξεκινά και το βασικό μέρος της ιστορίας.

    Ο Ted (με τη φωνή του Seth MacFarlane, The Tooth Fairy) έχει γίνει ένα άκρως πρόστυχο και διεφθαρμένο λούτρινο πλάσμα που οι συνήθειες του περιορίζονται στο να μαστουρώνει και να διασκεδάζει. 

    Ο John (Mark Wahlberg, Contraband) από την άλλη έχει κατακτήσει την κοπέλα των ονείρων του ,την Lori (Mila Kunis, Friends With Benefits), και μια αρκετά καλή θέση, σε μια δουλειά όμως που απεχθάνεται. 

    Έτσι, από την αρχή γίνεται φανερό ότι το μόνο που τον κρατάει στάσιμο και δεν τον αφήνει να προχωρήσει με την ζωή του είναι ο χνουδωτός κολλητός του.

    Η Lori πλέον έχει αγανακτήσει με την παιδιάστικη συμπεριφορά του John και με τον ανεκδιήγητο φίλο του, ο John νιώθει πως πρέπει να κάνει μια επιλογή ζωής και ο Ted ...παραμένει ο Ted!

    Εάν εξαιρέσεις την παρουσία του αρκούδου που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα πρωτότυπο σενάριο. 

    Το γνωστό δίλημμα φίλος - κοπέλα κάνει την εμφάνιση του από νωρίς. 
    Μια χαζοπεριπέτεια εμπλέκεται κάπου στην μέση και τα κλισέ δεν λείπουν.

    Η σκηνοθεσία και αυτή ακολουθεί μια μέτρια πορεία αφού ο Seth MacFarlane (εκτός από τη φωνή του αρκούδου Ted, έχει κάνει τη σκηνοθεσία κι έχει γράψει και το σενάριο) είναι φανερό πως είναι μακράν καλύτερος συγγραφέας παρά σκηνοθέτης. 

    Αυτό που έκανε, κάνει, και θα συνεχίσει να κάνει επιτυχημένα, είναι να παράγει έξυπνες ιδέες και να τις αποτυπώνει μέσα από τους ευφάνταστους χαρακτήρες του, και όχι να ταλαιπωρείται και να ταλαιπωρεί, πίσω από την οπτική του σκηνοθέτη.

    Οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές αφού, αν ξεπεράσεις τον Mark Wahlberg - που ως συνήθως απλά παίζει τον χαρακτήρα του χωρίς να συγκινεί κανένα - οι Mila Kunis και Seth MacFarlane είναι απολαυστικότατοι. 

    Επίσης ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο Giovanni Ribisi (Contraband) που ακόμα και μέσα από τον μικρό του ρόλο και τον περιορισμένο του χρόνο μπροστά στη κάμερα, καταφέρνει να αναδείξει το κωμικό του ταλέντο.

    Είμαι σίγουρος πως βλέποντας την αντίθεση μεταξύ θετικής βαθμολογίας και αρνητικού σχολιασμού θα έχετε απορήσει. 
    Μα καλά, ταιριάζει 7αρι σε μια τέτοια ταινία; 
    Τι κάνει το Ted να ξεχωρίζει;

    Αυτό που κάνει το Ted να ξεχωρίζει είναι απλά και μόνο η εφευρετικότητα των διαλόγων και το new age χιούμορ που περνάει. 

    Κάποιες φορές παρατραβηγμένο, κάποιες φορές άκομψο και κάποιες φορές απλά κάφρικο, είναι ό,τι ακριβώς περιμένεις από έναν καλλιτέχνη σαν τον MacFarlane.

    Ο χαρακτήρας του Ted και η απόλυτη φυσικότητα με την όποια τον υποδύεται ο προαναφερθείσας, δημιουργεί μια πολύ ευχάριστη αντίθεση σε σχέση με την γλυκιά εμφάνιση του λούτρινου αρκουδιού. 

    Το χιούμορ μπορεί κάποιες στιγμές να γίνεται πολύ αμερικανικό για να το καταλάβει απόλυτα το non-american κοινό, όμως υπάρχουν ατάκες οι οποίες μας αποζημιώνουν και με το παραπάνω.

    Ο τρόπος που δανείζεται σκηνές από άλλες ταινίες και τις σατιρίζει είναι πανέξυπνος και θα ευχαριστήσει τους σινεφίλ, ενώ και τα μικρά cameo είναι απρόσμενα ξεκαρδιστικά.

    Αναμφίβολα το Ted είναι μια διφορούμενη ταινία που δείχνει μέτρια στο σύνολο της. 

    Η ιδέα του αρκούδου που μιλάει μπορεί να φαίνεται κουφή και κάπως παιδική, αλλά όταν προέρχεται από το άρρωστο μυαλό του MacFarlane, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την αποδεχτείς. 

    Μια ευχάριστη κωμωδία που απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα. 
    Μέσα από τα μέτρια χαρακτηριστικά της βρίσκει τον δρόμο και τον ρυθμό της. 

    Ως κωμωδία δεν είναι ούτε άρτια, ούτε αριστούργημα, ωστόσο σίγουρα καταφέρνει να σε κάνει να γελάσεις, και αυτός είναι ο σκοπός του.

    Στις ελληνικές αίθουσες από 23 Αυγούστου.

    Ted trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ted review Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top