F Review:Επικίνδυνη Αποστολή:Πρωτόκολλο Φάντασμα - MI 4: Ghost Protocol - FilmBoy Review:Επικίνδυνη Αποστολή:Πρωτόκολλο Φάντασμα - MI 4: Ghost Protocol - FilmBoy
  • Latest News

    Review:Επικίνδυνη Αποστολή:Πρωτόκολλο Φάντασμα - MI 4: Ghost Protocol



    Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

    Απορούσα και εγώ με το trailer του Μission Ιmpossible 4 που δεν αποκάλυπτε τίποτα σχετικά με την υπόθεση του έργου και το μόνο που έδειχνε είναι τον Tom Cruise να πηδάει από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. 

    Ε, τελικά κατάλαβα γιατί. 
    Πολύ άπλα δεν είχε τίποτα άλλο να δείξει. 

    Εννοείται πως από μια τέτοιου τύπου ταινία έχεις περιορισμένες απαιτήσεις και απλά περιμένεις από τους πρωταγωνιστές να νικήσουν τους «κακούς» με θράσος και στυλ. 

    Όμως, όσο και αν προσπάθησαν να πετύχουν αυτό τον κλασσικό και εύκολο στόχο της Αμερικάνικης περιπέτειας, δυστυχώς η όλη ιδέα και το concept αλά James Bond φαίνεται να έχει "καεί" οριστικά.

    Όμως για να ξεκαθαρίσω σιγά σιγά τα πράγματα, ας σας εξηγήσω περί τίνος πρόκειται...


    Ο γνωστός κεντρικός ήρωας και των προηγούμενων Μission Ιmpossible,  Ethan Hunt (Tom Cruise, Knight and Day) αφού διαφεύγει με χαρακτηριστική άνεση από Ρωσικές φύλακες υψίστης ασφαλείας, γνωρίζει την νέα του oμαδά η οποία αποτελείται από τη καινούργια Jane (Paula Patton) και από τον παλιό γνώριμο Benxi Dunn (Simon Pegg, Burne and Hare) που έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο.

    Αμέσως ξεκινά η νέα τους αποστολή που είναι να εισβάλλουν μεταμφιεσμένοι στο Κρεμλίνο για να κλέψουν κάποια έγγραφα. 

    Ωστόσο αφού όλα πάνε στραβά και μετά από μια τεράστια καταστροφή σε ολόκληρο το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος των H.Π.Α αναγκάζεται να κλείσει ολόκληρη την IMF και ουσιαστικά μόνο ο Ethan μαζί με την ομάδα του είναι οι εναπομείναντες πράκτορες που πρέπει να αποδείξουν την αλήθεια. 

    Εκεί όμως μπαίνει και ο Brandt (Jeremy Renner, The Town), ο οποίος αρχικά παρουσιάζεται ως απλός λογιστής όμως ο χαρακτήρας του κρύβει πολλά ακόμα.

    Πέρα από αυτά, ο κακός της υπόθεσης φανερώνεται εξαρχής και σκοπός του είναι να κάνει έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. 

    Οι εξτρεμιστικές του ιδέες ωστόσο περιορίζονται εκεί και σε καμιά περίπτωση δεν συγκλονίζει η παράνοια του και το σενάριο πάνω κάτω σταματάει εκεί, αφού ο μόνος τους στόχος είναι να τον εμποδίσουν.

    Σχετικά με την σκηνοθεσία του Brad Bird δεν υπάρχουν και πολλά να πω. 
    Είναι τελείως αδιάφορη και δεν καταφέρνει να σε κερδίσει ούτε σε σκηνές έντασης και δράσης. 

    Το μόνο εντυπωσιακό είναι τα γνωστά gadget των πρακτόρων που έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά σε λίγες σκηνές και "γεμίζουν" την εικόνα. 

    Κατά τ'άλλα ακόμα και η σκηνή με το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο, που τόσο διαφημίστηκε, περνάει αδιάφορη.

    Το ίδιο αδιάφορες είναι και οι ερμηνείες. 
    Όλο το καστ περιορίζεται σε χαζοατάκες και κάνεις δεν πείθει, με μόνη εξαίρεση τον Simon Pegg που παριστάνοντας τον κουτό και αδέξιο μυστικό πράκτορα, προσδίδει λίγο χιούμορ στην όλη περιπέτεια.

    Όμως αυτά πάνω κάτω είναι αναμενόμενα σε όλες τις περιπέτειες τέτοιου τύπου.
    Αυτά που σε διαλύουν ως θεατή είναι αλλά. 

    Πρώτα απ'όλα τα κλασσικά στερεότυπα τα οποία τα έχει συμπεριλάβει όλα σε ένα σενάριο (Αμερικανοί εναντίον Ρώσων, όλοι μισούν-ζηλεύουν τους Αμερικανούς, «υπερφυσικές» ικανότητες του πρωταγωνιστή, παιχνίδια ενάντια στην τύχη, σώζουμε τους πάντες λίγα δευτερόλεπτα πριν τα πάντα καταστραφούν κ.α.).

    Ακόμα, ο Tom Cruise έχει τα χάλια του. 
    Δεν ξέρω αν φταίει που μεγάλωσε αλλά πρώτη φορά γίνεται αισθητό το ποσό κοντός είναι - και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους κοντούς, αλλά να βλέπεις έναν τυπάκο να πλακώνει όλα τα τέρατα της φύσης είναι γελοίο. 

    Ενώ το χειρότερο από όλα είναι μακράν η ...διαφήμιση προϊόντων!
    Δεν λέω, καταλαβαίνω τις χορηγίες και τα λοιπά αλλά όμως να βλέπεις να επισκέπτονται το κάθε γνωστό κτίριο του Ντουμπάι και να οδηγούν την τάδε γνωστή μάρκα, και μάλιστα να παλεύουν και στο εργοστάσιο της, είναι εξωφρενικό. 

    Αν είστε προσεκτικοί σίγουρα θα παρατηρήσετε και εσείς πάρα μα πάρα πολλά διαφημιστικά τρικ.

    Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα τελείως χαζό φινάλε, συντελούν στην καταστροφή μιας ακόμα blockbusterιας. 

    Συμπερασματικά, δεν το προτείνω σε κανέναν. 
    Ακόμα και οι φίλοι των ταινιών περιπέτειας θα βαρεθούν. 
    Είναι απλώς χάσιμο χρόνου και σε καμιά περίπτωση δεν καταφέρνει να σε διασκεδάσει. 

    Στο κάτω-κάτω και ο Stallone έβγαλε το τελευταίο Rocky στα γεράματα αλλά τουλάχιστον ήταν αξιοπρεπές. 

    Μάλλον και ο Tom Cruise πρέπει να κάνει κάποια στροφή αν δεν θέλει να μείνει μόνο με τα λεφτά που θα του αποφέρουν οι περιπέτειες του μυστικού πράκτορα Ethan.


    Mission: Impossible - Ghost Protocol trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review:Επικίνδυνη Αποστολή:Πρωτόκολλο Φάντασμα - MI 4: Ghost Protocol Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top