F Review: Fast & Furious 6 - FilmBoy Review: Fast & Furious 6 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Fast & Furious 6


     
    Γράφει ο Kostas Tsokos.

    Μια ακόμη Fast and Furious επιστροφή, για ένα από τα-άλλοτε-πιο πολυκραγμένα σε κριτικές, action franchise.

    Οι ελληνιστί Μαχητές των Δρόμων, φτάνουν αισίως στο ...6ο μέρος (5ο αν σκεφτούμε πως εξακολουθεί να προηγείται του Tokyo Drift) και συνεχίζοντας να γκαζώνουν γερά για δεύτερη σερί φορά, όταν νομίζαμε κάποτε πως είχαν ξεμείνει για πάντα από καύσιμα.

    Ξεκινώντας 12 χρόνια πριν ως ένα καλογυαλισμένο b-movie με παντελώς άγνωστους ηθοποιούς, πλοκή κλεμμένη από το Point Break της Kathryn Bigelow και συνυφασμένο με την "street racing" κουλτούρα, το The Fast and The Furious αποτέλεσε το sleeper hit-εμπορική έκπληξη για το καλοκαιρινό αμερικάνικο box-office του 2001...




    Εδώ μέχρι να πάρουμε χαμπάρι, είχε ήδη εξαφανιστεί από τα multiplex αλλά δόξα στα dvd και μέχρι να φτάσει η προβολή του 2 Fast 2 Furious (2003), τα μπουκωμένα από τις εξατμίσεις μυαλά είχαν αρχίσει να συρρέουν κατά ρόδας ...εχμ κατά πόδας.

    Στη συνέχεια, το franchise γνώρισε δύο μετριότατα sequels που έμοιαζαν περισσότερο με spin off (2 Fast 2 Furious, Tokyo Drift) ενώ η πραγματική συνέχεια Fast and Furious (2009) με τον χιλιοειδωμένο συνδυασμό αστυνομικής πλοκής, ιστορίας εκδίκησης, βαρώνων ναρκωτικών και μέτριων σεκάνς οδήγησης, επανέφερε την εισπρακτική επιτυχία, αλλά θα είχε περάσει απαρατήρητη αν δεν επέστρεφε το αρχικό καστ.

    Όχι άδικα, όλα τους έχουν κατηγορηθεί για χάρτινα σενάρια και χαρακτήρες γεμάτους αντιδραστικές ποζερομαγκιές προεφηβείας και 'street culture' διδαχές φαμίλιας που θα προκαλούσαν ανατριχίλες στο "ουγκ" κοινό, μουσκουλάτης διχαλωτής παντόφλας και μυαλού ζάντας-καρμπυρατέρ (και βαλκανιζατέρ χωρίς αμορτισέρ, αλλά αυτό είναι από άλλη ταινία).

    Για το πιο ουδέτερο κοινό της αγνής ανόθευτης blockbuster-ιάς, που απλά γουστάρει δράση, ξύλο, μπαμ μπουμ φυσικλέκια και κανά γκομενάκι, τι έμενε;

    Η ΠΕΜΠΤΗ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΣΠΙΝΤΑΤΗ

    Δύο χρόνια πριν κατέφτασε στις αίθουσες το ανέλπιστα διασκεδαστικό, χορταστικό και ψυχαγωγικότατο Fast Five, που εκτόξευσε το κουρασμένο franchise σε άλλα επίπεδα αδρεναλίνης, με ένα "Ocean's 11" heist movie twist, επαναφορά μελών του καστ από κάθε ταινία (ακόμα και του ξεχασμένου από το 1ο φιλμ, Vince/Matt Schulze), μεγαλύτερα, πιο πολυποίκιλα και απίθανα stunts και την πιο έξυπνη κίνηση που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι σεναριογράφοι και παραγωγοί: την προσθήκη του υπερτούμπανου, δημοφιλούς action star των ημερών μας, Dwayne Johnson.



    Χαρίζοντας την μεγαλύτερη εισπρακτική και οποία έκπληξις ...κριτική επιτυχία στη σειρά, το Fast Five τελείωνε ιδανικά ...αλλά η after credits σκηνή θα μας έκανε να πιστέψουμε στα φαντάσματα.

    Τι παραπάνω έχει να προσφέρει το Fast Six, ξανά σε διάστημα δύο χρόνων;

    Είναι μια αξιόλογη προσθήκη στο franchise, είναι καλή περιπέτεια στο σύνολο της ή μήπως τα 'φαντάσματα' (Letty) έχουν αρχίσει να τραβάνε την πλοκή από τα μαλλιά, γιατί όσο αυξάνονται οι εισπράξεις πρέπει το franchise  να συνεχίζεται με το ζόρι;

    Για τα υπόλοιπα, ρίξε ...με-Letty παρακάτω...

    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Από τότε που η ληστεία των Dominic Toretto (Vin Diesel, Fast Five) και Brian O'Conner (Paul Walker, Takers) στο Ρίο, οδήγησε προς κατάρρευση την μαφιόζικη αυτοκρατορία του Hernan Reyes, τα μέλη της ομάδας έχουν μοιραστεί το μερίδιο των $100 εκατομμυρίων και έχουν διασκορπιστεί σε όλη την υδρόγειο.

    Όμως λόγω των παρανομιών τους, αδυνατούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να ζήσουν ελεύθεροι, έχοντας αφήσει τις ζωές τους ελλιπείς.

    Μετά τους κουλ, αν και κάπως τηλεοπτικής υφής τίτλους αρχής, με σκηνές απ'όλες τις προηγούμενες ταινίες, βρίσκουμε τον Dom με την αδερφή του Mia και τον Brian, εκεί που τους αφήσαμε στα Κανάρια Νησιά.

    Ο πρώτος φρεσκοφυστικώνει ακόμα την Elena (Elsa Pataky, Fast Five) ενώ η Mia και ο Brian έγιναν επιτέλους γονείς καλοσωρίζοντας στη ζωή το κουτσούνι τους, τον Jack.

    Το ζευγαράκι Gisele (Gal Gadot, Knight and Day) και Han (Sung Kang, Fast Five) μασαμπουκώνουν χοτ-ντογκ στο Χονγκ Κονγκ (πες αν μπορείς την τελευταία φράση τρεις φορές γρήγορα!) ενώ οι Roman (Tyrese Gibson, Transformers: Dark of The Moon) και Tej Parker (Chris "Ludacris" Bridges, No Strings Attached) ζουν ζωή χαρισάμενη, είτε με γκόμενες και ποτά στα αεροπλάνα είτε χαρίζοντας λεφτά όπου βρούνε (το κομπαρσικό 'saga' των Leo/Tego Calderón και Santos/Don Omar προφανώς έληξε με την προηγούμενη ταινία, αλλά ...που είναι η Eva Mendes από την after credits σκηνή του Fast Five;)



    Εν τω μεταξύ, ο πράκτορας της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Luke Hobbs (Dwayne Johnson, Journey 2: The Mysterious Island) και η νέα του συνεργάτιδα-μπατσίνα-ξυλομηχανή Riley (Gina Carano, Haywire), παρακολουθούν και προσπαθούν να εντοπίσουν σε 12 χώρες, μία οργάνωση εξειδικευμένων θανατηφόρων μισθοφόρων που κλέβουν στρατιωτικά οχήματα.

    Εγκέφαλος τους το πρώην μέλος των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων, ο αδίστακτος Owen Shaw (Luke Evans, The Raven), ο οποίος υποβοηθείται από μια ολόκληρη ομάδα, μέλος της οποίας αποκαλύπτεται πως είναι η-άλλοτε πεθαμένη κοπέλα του Dom-Letty (Michelle Rodriguez, Resident Evil: Retribution).

    Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει ο Shaw είναι να κλέψει μερικά υλικά για να δημιουργήσει μια συσκευή που μπορεί να απενεργοποιεί την ενέργεια σε ολόκληρες περιφέρειες ...και την οποία έχει σκοπό να πουλήσει σε όποιον του προσφέρει τα περισσότερα.

    Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να σταματήσει η δράση της εγκληματικής ομάδας, είναι να βρουν άτομα ισοδύναμα σε ικανότητες δρόμου και οδήγησης.

    Έτσι ο Hobbs θα ζητήσει την βοήθεια του Dom και της ομάδας του, οι οποίοι θα αρχίσουν να μαζεύονται στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα πλήρης αμνηστία για όλους, ώστε να μπορεί ο καθένας να επιστρέψει στην πατρίδα του και τις οικογένειες του.

    Όμως σε αυτό κυνήγι ζωής ή θανάτου θα βρεθούν αρκετοί ακόμα μπλεγμένοι, ζωές θα χαθούν ενώ η Letty ...όχι μόνο ζει αλλά πάσχει από αμνησία και η υπόθεση αποκτά έντονα προσωπικές διαστάσεις για τον Dom, ο οποίος θα προσπαθήσει να ξαναφέρει την Letty, πίσω στην Toretto φαμίλια.

    ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΜΕ:

    Πρωτίστως τη δράση ...αυτό είναι και το ζητούμενο εδώ πέρα.

    Με τα γυρίσματα να αποκτούν ευρωπαϊκό αέρα και να πραγματοποιούνται κυρίως σε Λονδίνο και Γλασκώβη (με τα Κανάρια Νησιά και Λος Άντζελες ως εισαγωγή και φινάλε), είχαμε ένα πιο μουντό και γκρίζο κλίμα για το franchise, που σε συνδυασμό με τα πιο μιλιταριστικά οχήματα Death Race τζούρας, προσέδιδαν ένα πιο σκοτεινό και hardcore κλίμα στις σεκάνς δράσης.



    Λειτουργώντας ουσιαστικά ως μια εναλλακτική εκδοχή στο αντίστοιχο οπτικό υλικό του Fast Five, ήταν ελαφρώς βελτιωμένη, διαθέτοντας μεγαλύτερη ποικιλία σε μπουνίδια, κλειδώματα, καρατιές, street racing καταδιώξεις ενώ η old-school σκηνή με αμάξια που είχε κοπεί από το προηγούμενο, εδώ υπάρχει κανονικά (Dom-Letty) θυμίζοντας κάτι από τα πρώτα.

    Η σκηνοθεσία του Justin Lin στις σκηνές δράσης παραμένει εξαιρετικά ...πρακτική και παραδοσιακή, με όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση cgi και δύο-τουλάχιστον-χορταστικές τόσο σε διάρκεια όσο και σε χορογραφία, φασαριόζικες σεκάνς, που προκαλούν να ξεπεράσουν σε αδρεναλίνη και απιθανότητες, το φινάλε του Fast Five με το χρηματοκιβώτιο.

    Για μια ακόμη φορά, ο Lin καταφέρνει να σε μπουκώσει όσο χρειάζεται, έτσι ώστε να μην κουραστείς αλλά να μην έχεις και παράπονο πως το roller coaster ride τελείωσε απότομα.

    H τελική με το αεροπλάνο μάλιστα, όσο απίθανη κι αν μοιάζει αψηφώντας κάθε νόμο φυσικής και βαρύτητας (βασικά...χέστα όλα...κάτσε κι απόλαυσε το!), τα έχει όλα, αμάξια και ξύλο και συμφέρει.

    Τα οχήματα για άλλη μια φορά, διέθεταν ποικιλία από τα αυθεντικά στις ρέπλικες και εδώ είχαμε τα Dodge Challenger (2010), Nissan GT-R (2010), Dodge Charger (2012), Subaru BRZ, BMW M5 (2008), Mercedes-Benz G-Wagon, Range Rover (2012), Dodge Daytona (1969), Mark-1 Ford Escort (1971), Ford Anvil Mustang (1969), Jensen Interceptor (1970), Aston Martin DB9 (2012), Lucra LC470 (2012), Alfa Romeo Giulietta (2012), Enzo Ferrari (2002) και τα στρατιωτικού τύπου Navistar MXT και Chieftain Tank ενώ το αμάξι του κακού Owen Shaw δεν θα μπορούσε παρά να είναι τροποποιημένο, χρησιμοποιώντας μία φόρμουλα 1 με την ονομασία Flip Car.

    Το ultimate bitch fight Gina Carano-Michelle, με σφαλιάρες και λαβές κατς (κατ'!) που θα σας ανάψει τα αίματα ...σε όποιο σημείο διαθέτετε κεφάλι (χτύπα κι άλλο, θα τ'αντέξω Gina!)

    Η επαναφορά της Letty, με την Michelle Rodriguez να παραμένει από τις λίγες ηθοποιούς που καταφέρνει να κάνει όμορφο, το bitch αλήτικο attitude.

    Ο συμπαθέστατος Han, πάντα ψύχραιμα κουλ με την τσιχλίτσα και το μασούλημα πατατακίων και η Gisele, που αυτή τη φορά συμμετείχαν περισσότερο στη δράση.



    Το χιούμορ, προερχόμενο κυρίως από τον χαρακτήρα του Tyrese Gibson, Roman Pearce ήταν πετυχημένο σε ορισμένες στιγμές, με τις αναφορές στους Avengers (Samoan Thor και "τώρα δουλεύουμε για τον Hulk" οι συσχετισμοί για τον Hobbs).

    Δεν έλειπαν και οι αναφορές στις προηγούμενες ταινίες και ειδικά το 4ο φιλμ (Fast & Furious) με την επιστροφή των Braga (John Ortiz, Silver Linings Playbook) και πράκτορα Stasiak (Shea Whigham, Savages), την φωτογραφία των Dom και Letty από την πρώτη ταινία, την επαναφορά του τραγουδιού Baldoleros, την διαφωνία Dom-Brian για το αμάξι-μινιατούρα του μωρού και τις γνωστές ατάκες "Just like old times".

    Μα πάνω απ'όλα...η επιβλητική παρουσία του Dwayne Johnson.

    Με το που ξεκινάει η ταινία, γεμίζει το πλάνο όσο η ντουλάπα ενός μπασκετμπολίστα και με κάθε ατάκα σοβαρή ή χιουμοριστική, κατουριέσαι πάνω σου ...και ούτε που ξέρεις αν είναι από τα γέλια ή από κάτι άλλο.

    Το Fast Six βροντοφωνάζει πλέον "Luke Hobbs" spin off franchise.

    ΠΑΤΑΣ ΦΡΕΝΟ ΜΕ:

    Για να πούμε την αλήθεια, οι πιο ανοιχτοί χώροι των εξωτικών τοποθεσιών στις οποίες εκτυλισσόταν συνήθως το franchise, του ταίριαζαν καλύτερα.

    Όσοι νομίζατε πως η σεκάνς με το χρηματοκιβώτιο ήταν η πιο απίθανη του franchise, εδώ θα δείτε μια-δυο υπεράνθρωπες μούφες και πετάγματα που πλησιάζουν αρκετά σε καρτουνίστικες απιθανότητες τύπου Charlie's Angels: Full Throttle.

    To μοντάζ σε ορισμένες στιγμές δεν σε άφηνε να ευχαριστηθείς παραπάνω τα δρώμενα ενώ οι 2-3 μικρές διάσπαρτες στιγμές ξύλου και υποπλοκών μέσα στην ταινία, δεν προσέθεταν κάτι το ιδιαίτερο πέρα από αυτοαναφορικότητες για τους φαν του franchise και λόγω ύπαρξης σε-έτσι κι αλλιώς-περιττούς χαρακτήρες.

    Η ουσιαστική ανυπαρξία της ομάδας του Shaw.
    Τζάμπα άρχισε ο Tyrese τα περί "evil twins" καθώς η χρησιμότητα τους απλά συμπλήρωνε τις σκηνές καταστροφής και χαμού.



    Ο Joe Taslim (Jah) ήταν απλά εκεί για να δούμε μια σκηνή κακέκτυπο από το The Raid: Redemption, ο μποντιμπιλντεράς Kim Kold (Klaus) που είχε παίξει και στο δραματικό Teddy Bear, απλά αντικαθιστά την αντίστοιχη μονομαχία μουσκουλάδων που είχαμε δει στο Fast Five μεταξύ Dom και Hobbs ενώ η ξανθούλα Vegh της Clara Paget (Johnny English Reborn) πέρα από το να κλείνει το ματάκι στον Paul Walker, δεν έκανε και πολλά περισσότερα.

    Με τόσους χαρακτήρες, η ταινία είχε ένα θέμα ως προς του κακούς όταν και ο Ουαλός Luke Evans, επισκιαζόταν από τους υπόλοιπους εξαντλώντας τον ρόλο του σε κοινότυπες αντρίκιες απειλές.

    Η τυπική blockbuster ηλιθιότητα του σεναρίου, με τις cheesy κλισέ ατάκες του Dom περί φαμίλιας, τον άθλιο ερμηνευτικά Paul Walker όταν παριστάνει τον αναστατωμένο (στην αρχή που συζητάει με τον Dom για την Letty) και το αποτυχημένο σε άλλες στιγμές χιούμορ να μπουκώνει περισσότερο τη διάρκεια της ταινίας και να καθυστερεί τη συνοχή των ρυθμών αδρεναλίνης.

    Ορισμένες ανατροπές και τρύπες σαν ελβετικό τυρί, σχετικά με την αλλαγή στρατοπέδου κάποιου χαρακτήρα και τον θάνατο ενός άλλου ενώ η Letty αδυνατείς να πιστέψεις, πως έτσι στα καλά καθούμενα έχει πάθει αμνησία, πιο έντονη κι από γιαγιά 90 χρόνων με Αλτσχάιμερ.

    Με άλλα λόγια ...κάποια γεγονότα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, έρχονται από το πουθενά και απλά χάνονται μέσα στη φασαρία, σαν να μην συνέβη τίποτα.

    Τα Fast and Furious όμως δεν φημίζονταν ποτέ για τα έξυπνα σενάρια τους (δεν γίνεται όλες οι περιπέτειες να είναι Bourne), παραμένοντας πιο κοντά στους χαζοαμερικάνους Michael Bay-ισμούς.

    Η ταινία κυλάει νεράκι, αλλά οι ίδιοι παράγοντες που ανεβάζουν θετικά τον παράγοντα "fun", είναι και αυτοί που την 'ρίχνουν' σε άλλα σημεία.

    Όλα είναι θέμα σεναρίου και όχι στο τι, αλλά στο πως της εκτέλεσης του.

    ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΩ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΔΗΛΑΔΗ;

    Δε μαμιέται...καλά περάσαμε πάλι.

    Ο παράγοντας "fun" δεν χάθηκε, αρπαχτή δεν θα το έλεγες ακριβώς, αλλά του έλειπε το εξωτικό κλίμα και η φρεσκάδα του 5ου.



    Ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε μια ensemble fast and furious ταινία και ήταν άλλη η αίσθηση να βλέπεις τον Dwayne Johnson ως τον κακό της ταινίας που κυνηγάει την ομάδα (ναι το παράδοξο που συμβαίνει εδώ, είναι πως συμπάσχουμε με αυτούς που κάποτε κλέβανε ολάκερα φορτία από νταλίκες, για να βγάλουν το μερτικό τους ...α,ρε Dom ...φαμίλια να σου πετύχει).

    Το Fast 6 κρατάει σταθερά το franchise στα ψυχαγωγικά, "δεν αφήνουμε τίποτα όρθιο" επίπεδα που καθιέρωσε το Fast Five, ταυτόχρονα όμως ήταν περισσότερο μία από τα ίδια.

    Ήταν κάτι που το περιμέναμε από τη στιγμή που το 5ο έκλεινε ιδανικά και το οποιοδήποτε sequel ακολουθούσε φαντάζε εξαρχής τραβηγμένο από τα μαλλιά.

    Παρ'όλα αυτά, το 6ο μέρος βλέπεται ευχάριστα, αποτελώντας ουσιαστικά μια εναλλακτική, ένα μικρό, πιο σκοτεινό, μιλιταριστικό αδερφάκι-συμπλήρωμα στο προηγούμενο.

    Ανά σημεία ήταν καλύτερο από εκείνο, με λιγότερες κοιλιές και μεγαλύτερη συμμετοχή της ομάδας (αλλά και του Hobbs) στη δράση, όμως του έλειπε η φρεσκάδα του προηγούμενου.

    Αν το 6ο μέρος ήταν το 5ο και ο Luke Hobbs παρέμενε όπως τον γνωρίσαμε ως ο άνθρωπος που καταδιώκει την ομάδα, τώρα θα μιλούσαμε αλλιώς.

    Όλα οφείλονται στο ότι αποτελεί το 1ο μέρος μιας μεγάλης ταινίας που ενώ γράφτηκε για να γυριστεί back-to-back, δεν έχει γυριστεί ακόμα και θα ξεκινήσει τον Αύγουστο (για να κυκλοφορήσει του χρόνου τον Ιούλιο, με σκηνοθέτη τον James Wan των Saw, Death Sentence, Insidious).

    Είναι εμφανές πως κάτι έλειπε, αφού ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο πρόγευμα πριν το γερό φινάλε.


    ΕΠΙΛΟΓΟΣ

    Αν είναι περιττό σαν sequel;
    Μπορεί...και αν συνεχιστεί αυτό πέρα και από την 7η ταινία, τότε θα μιλάμε για το...Saw των ταινιών δράσης.

    Ειλικρινά όμως, σπάνια θα δεις ένα franchise να έχει τραβηχτεί σε τόσες ταινίες και τα πιο πρόσφατα sequel του να στέκονται ως τα καλύτερα.

    Αν αντιμετωπίσεις το Fast Six  ως μια αυτοτελή περιπέτεια, τότε γνωρίζεις πως είναι ό,τι πρέπει για την εποχή.

    Βλέπεται ευχάριστα και αν είσαι ακόμη κολλημένος στην street νοοτροπία (μπρρρ) του 1ου φιλμ (είναι το 'classic' αλλά όχι και το καλύτερο του franchise), τότε μην γκαζώσεις και πάρε μια ...γκαζόζα για την δυσπεψία.

    Και προσοχή σε όσους πάνε, σε κανά σινεμά της παραλιακής.
    Στην επιστροφή ...κυκλοφορούν μαλάκες.

    Υ.Γ.: Μείνε μετά τα credits ...το "All roads lead to this" των poster επιβεβαιώνεται.
    Τέρμα τα prequel στο Drift και επιστροφή στο Tokyo...

    Μα ποιος είναι αυτός που κατεβαίνει από το αμάξι που χτύπησε τον Han;
    Και villain...και πασίγνωστος action star με βρετανική προφορά;

    Το σκατό στην κάλτσα παίδες!
    Παραμένουμε τελικά...fast and curious για το Fast and Furious.

    Fast & Furious 6 extended trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Fast & Furious 6 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top