F Ποιοι ξένοι ηθοποιοί έφυγαν το 2012 - FilmBoy Ποιοι ξένοι ηθοποιοί έφυγαν το 2012 - FilmBoy
  • Latest News

    Ποιοι ξένοι ηθοποιοί έφυγαν το 2012


    Γράφει ο Kostas Tsokos.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2013 μπήκε άσχημα όσον αφορά τα νέα για Έλληνες και ξένους ηθοποιούς που έφυγαν από τη ζωή.

    Πριν προχωρήσουμε όμως εκεί, ας αναφερθούμε εκτενώς στους σημαντικούς και λιγότερο σημαντικούς καλλιτέχνες του περασμένου έτους.


    Αρκετοί από αυτούς ήταν σημαντικοί και μας διέφυγε να αναφερθούμε, κάτι που οφείλουμε να κάνουμε.

    2012


    Αρχικά, απεβίωσε 3 Φεβρουαρίου ο Zalman King, σκηνοθέτης της ταινίας Wild Orchid (Άγρια Ορχιδέα) και παραγωγός στο 9 ½ Εβδομάδες, στις 5 Φεβρουαρίου ο παραγωγός της ταινίας Sanctum, Andrew Wight μαζί με τον κινηματογραφιστή Mike deGruy σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα.


    7 Φεβρουαρίου ένας ηθοποιός που θα τον θυμόμαστε σε έναν μικρό και σιωπηλό αλλά ...εμβληματικό ρόλο και ο λόγος για τον Bill Hinzman που έφυγε από καρκίνο στο σπίτι του στην Pennsylvania.

    Υποδύθηκε το πρώτο ζόμπι που εμφανίζεται στις αρχικές σκηνές της κλασικής και καθοριστικής ταινίας για το είδος του horror, το Night of The Living Dead.

    Μέσα στο Φεβρουάριο, έφυγε και o Ben Gazzara σε ηλικία 81 ετών μετά από μια πλούσια κινηματογραφική, θεατρική και ιδιωτική ζωή.


    Στα highlights του, ο πρώτος ανδρικός ρόλος στο Μπρόντγουέι για την Λυσσασμένη Γάτα του Τένεσι Γουίλιαμς, η Ανατομία Ενός Εγκλήματος του Ότο Πρέμινγκερ, οι συνεργασίες με Τζον Κασσαβέτη στα Husbands, Ο Θάνατος Ενός Κινέζου Πράκτορα Στοιχημάτων, Νύχτα Πρεμιέρας και οι εξίσου σπουδαίες με αδέρφια Κοέν (Big Lebowski), Spike Lee (Το Καλοκαίρι του Σαμ) και Lars Von Trier (Dogville).


    Τον ακολούθησε ο Peter Breck στις 10 Φεβρουαρίου, ο οποίος έφυγε στα 82 του και ήταν γνωστός για τους ρόλους του στα The Big Valley και Maverick.


    Στις 11 Φεβρουαρίου, η Whitney Houston έχασε την χρόνια μάχη που έδινε ενάντια στον εθισμό της ναρκωτικά και το αλκοόλ, που την είχε φέρει αρκετές φορές στα πρόθυρα του θανάτου.

    'Ετσι, κάποια στιγμή θα απόβαινε μοιραίο και τελικά έφυγε λίγο πριν τα Grammy του 2012, σε ηλικία 48 ετών.

    Η επιτυχία της στα μουσικά δρώμενα ήταν σαρωτική (Saving All My Love for You, I Wanna Dance With Somebody, Didn't We Almost Have It All, Where Do Broken Hearts Go, "Οne Moment In Time", "It's Not Right But It's Ok" και άλλα πολλά) επηρεάζοντας άπειρους παρόμοιους καλλιτέχνες στην pop σκηνή ενώ στα κινηματογραφικά την θυμόμαστε από το The Bodyguard και το "I Will Always Love You", τα Waiting To Exhale και The Preacher's Wife αλλά και από το τραγουδιστικό ντουέτο με την Mariah Carey στο When You Believe από το animation Prince of Egypt.



    O David Kelly απεβίωσε ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου στα 82 του, έχοντας ερμηνεύσει τα τελευταία χρόνια τον παππού Grandpa Poe στο Charlie and The Chocolate Factory του Tim Burton.


    Στις 25 Φεβρουαρίου, έφυγε σε ηλικία 88 ετών ο Σουηδός ηθοποιός Erland Josephson, έχοντας ταυτιστεί με τις ταινίες του Bergman όπως ο
    "Ανθρωπος με την ομπρέλα" (1946), "Ώρα του Λύκου" (1968), "Κραυγές και ψίθυροι", "Πρόσωπο με πρόσωπο", "Φάνι και Αλέξανδρος" στο κύκνειο Bergman-ικό "Sarabande" αλλά και στη σπουδαία τηλεοπτική σειρά "Σκηνές από έναν γάμο".

    Σε διεθνές επίπεδο είχε παίξει στο "Βλέμμα του Οδυσσέα" του Αγγελόπουλου, τα "Νοσταλγία" και "Θυσία" του Tarkovskiy, "Βιβλία του Πρόσπερο" του Peter Greenaway, "Συνάντηση με την Αφροδίτη" του Istavan Szambo και την "Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι" του Philip Kaufman.



    26 Ιουνίου και η Nora Ephron φεύγει από κοντά μας σε ηλικία 72 ετών, όντας σκηνοθέτης και παραγωγός και βρισκόταν πίσω από μεγάλες επιτυχίες, κυρίως των ρομαντικών κομεντί, όντας τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου, για τα Silkwood, When Harry Met Sally και Sleepless in Seattle ενώ για το 2ο κέρδισε το βραβείο σεναρίου στα BAFTA Awards.

    Τελευταία της φιλμ ήταν το Julie & Julia ενώ μεταξύ άλλων είχε σκηνοθετήσει και τα: Michael με John Travolta, You've Got Mail - όπου χρόνια μετά το Sleepless in Seattle ξανασυνεργάστηκαν οι Tom Hanks και Meg Ryan, Hanging Up με έναν από τους τελευταίους ρόλους του Walter Matthau, Lucky Numbers με Travolta και Liza Kudrow και το Bewitched με Nicole Kidman, Will Ferell.

    Μεταξύ άλλων έγραφε δοκίμια, νουβέλες και θεατρικά έργα, είχε και δικό της blog ενώ αποτέλεσε έμπνευση για την γυναικεία κουλτούρα με τον έξυπνο και πνευματώδη τρόπο που έγραφε, με τις ταινίες της να έχουν μεγάλη επίδραση και να αποτελούν πρότυπο για το προφίλ της μοντέρνας ρομαντικής κομεντί.

    Ήταν ένας πολύ αρεστός χαρακτήρας με πολλές συμπάθειες στο χώρο και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα, ειδικά για κλασικές κομεντί όπως τα When Harry Met Sally και Sleepless in Seattle.



    Ο θρυλικός ηθοποιός Ernest Borgine έφυγε πλήρης ημερών στα 95 χρόνια, την 9η Ιουλίου.

    Είχε παίξει σε πολλές κλασικές ταινίες όπως τα Marty, The Wild Bunch, The Dirty Dozen, The Poseidon Adventure, Escape From New York, ήταν γνωστός και από την δημοφική σειρά McHale's Navy, με μικρή εμφάνιση στο Jesus of Nazareth και συνέχισε τις επόμενες δεκαετίες σε μικρότερους ρόλους σε τηλεοραση και κινηματογράφο ενώ από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στο RED αλλά και ως φωνή στο Spongebob Squarepants.



    13 Ιουλίου, απεβίωσε ο Richard D. Zanuck σε ηλικία 77 ετών έχοντας συνδέσει το όνομα του με πάμπολες κλασικές και επιδραστικές blockbuster και δραματικές επιτυχίες, ενώ μεταξύ άλλων ήταν αυτός που ανακάλυψε και έσπρωξε ουσιαστικά τον Steven Spielberg, διατελώντας παραγωγός στο Sugarland Express και στο Jaws.

    Επιπλέον βρισκόταν πίσω από τα Driving Miss Daisy, The Exorcist, The Sound of Music, Alice in Wonderland, Cocoon, Charlie and the Chocolate Factory



    Την ίδια ημέρα, ο Sylvester Stallone σε μια περιόδο που άρχισε να επανέρχεται στην επιτυχία, θα αναγκαζόταν να υπομείνει τον χαμό του γιου του.

    Ο Sage Moonblood Stallone γεννήθηκε το 1976 και πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών.

    Είχε διατελέσει ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, έκανε ντεμπούτο στο Rocky V (1990) παίζοντας τον γιο του Rοcky Balboa, Robert και αργότερα εμφανίστηκε ξανά πλαί στον πατέρα του, στο Daylight (1996).

    Είχε ιδρύσει με τον μοντέρ Bob Murawski την Grindhouse Releasing, μία εταιρεία με έδρα το Los Angeles που αποκαθιστούσε και διατηρούσε exploitation films και διάφορα B-movies.

    Η ταινία μικρού μήκους του, "Vic" κέρδισε το βραβείο Best New Filmmaker στο Boston Film Festival του 2006 και οι τελευταίες εμφανίσεις ήταν στις ταινίες Promises Written in Water και The Agent του Vincent Gallo.



    22 Ιουλίου έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο Frank Pierson, βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για το Dog Day Afternoo και 27 Ιουλίου η ηθοποιός Lupe Ontiveros, 69 ετών από καρκίνο στο συκώτι, με συμμετοχές στις ταινίες The Goonies και Selena, υποψήφια και για Emmy για το Desperate Housewives.


    Την ίδια μέρα έφυγε ξαφνικά και η Susanne Lothar στα 51 της.
    Η Γερμανίδα ηθοποιός συμμετείχε στις ταινίες του Haneke και στο The Reader με την Kate Winslet.



    30 Ιουλίου και πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια, o Chris Marker, Γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος που επηρέασε το μοντέρνο sci-fi και δημιουργούς όπως οι Terry Gilliam, Richard Kelly και Duncan Jones με το 27λεπτο φιλμάκι La Jetee (The Jetty) του 1962 αλλά και με το Sans Soleil του 1983.


    31 Ιουλίου και στα 86 του, ο Gore Vidal ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης, εμβληματικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και πολιτικός ακτιβιστής, που είχε γράψει μεταξύ άλλων το ορίτζιναλ σενάριο του Caligula (1979) του Tinto Brass με τον Malcolm McDowell, είχε ένα cameo στο Roma (1972) του Fellini, μικρούς ρόλους στα With Honors (1994), Gattaca (1997) και Igby Goes Down (2002) και δάνεισε την φωνή του στους The Simpsons και το Family Guy.


    10 Αυγούστου, ο Carlo Rambaldi στα 86 του χρόνια, γκουρού των ειδικών εφέ και βραβευμένος με Όσκαρ για τα King Kong (1976), Alien (1979) και E.T. (1982) και 11 Αυγούστου o Albert Freeman Jr. 78 ετών, βετεράνος ηθοποιός που ερμήνευσε τον Elijah Muhammad στην ταινία του Spike Lee, Malcolm X.


    Το πιο δυσάρεστο νέο ήταν η αυτοκτονία του σκηνοθέτη Tony Scott την 19η Αυγούστου ο οποίος στα 68 του χρόνια και εβρισκόμενος στο Los Angeles, σκαρφάλωσε και έπεσε από μια γέφυρα.

    Όπως εξακριβώθηκε αργότερα, ο λόγος ήταν η διάγνωση του με καρκίνο του εγκεφάλου.

    Όντας πάντοτε σχετικά πιο εμπορικός και μπλοκμπαστεράς από τον αδερφό του Ridley Scott, θα τον θυμόμαστε για τις σφιχτοδεμένες ποπ κορν βραδιές απόδρασης των Top Gun, Beverly Hills Cop II, Days of Thunder, The Last Boy Scout, Crimson Tide, Enemy of the State, Spy Game, Man on Fire, Deja Vu, The Taking of Pelham 123, με πιο πρόσφατο το Unstoppable του 2010.

    Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχώριζε το True Romance σε σενάριο Tarantino.

    Με τον Ridley Scott είχαν κάνει την παραγωγή σε πολλές από τις ταινίες τους αλλά και σε τηλεοπτικά δράματα όπως τα  "Numb3rs" και "The Good Wife."

    Άφησε πίσω του την γυναίκα του Donna και δύο δίδυμους γιους.



    20 Αυγούστου, έφυγε πλήρης ημερών μία από τις πρώτες γυναίκες stand up κωμικούς, η  Phyllis Diller.

    Συμμετείχε στο ντεμπούτο του Elia Kazan "Splendor in The Grass", στο Boy, Did I Get A Wrong Number και ως η φωνή της Queen στο Α Bug's Life των Disney/Pixar ενώ έπαιξε και στα τηλεοπτικά "The Pruitts of Southampton","The Beautiful Phyllis Diller Show", "The Bold and the Beautiful" και "Family Guy."



    4 Σεπτεμβρίου και άλλος ένας συγκλονιστικός ξαφνικός θάνατος συμπαθέστατου ηθοποιού που έφυγε νωρίς.

    Ο Michael Clarke Duncan, με καταγωγή από το Σικάγο πέθανε 54 χρονών από καρδιακή προσβολή και αφου ταλαιπωρήθηκε για εβδομάδες σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

    Αρχικά και πριν γίνει ηθοποιός, είχε εργαστεί ως σωματοφύλακας για διασημότητες όπως ο Will Smith και ο Jamie Foxx στο Λος Άντζελες...πράγμα που ήταν λογικό με τέτοιο εκτόπισμα.

    Ογκώδης αλλά ταυτόχρονα με συναισθηματικά εκφραστικά μέσα αγαθού γίγαντα, είχε εμφανιστεί στα Armageddon, The Whole Nine Yards, Planet of The Apes, The Scorpion King, τα βασισμένα σε κόμικ Daredevil και Sin City, στα The Island, Talladega Nights αλλά και στη σειρά Two and A Half Men.

    Μεταξύ άλλων δάνεισε την χαρακτηριστική μπάσα φωνή του στα Family Guy, Kung Fu Panda και Green Lantern.

    Δεν θα τον ξεχάσουμε όμως ποτέ, για την εκπληκτική σπαραξικάρδια ερμηνεία του καταδικασμένου δολοφόνου John Coffey στο The Green Mile του Frank Darabont, που του χάρισε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου.



    27 Σεπτεμβρίου και στα 95 έφυγε ο Ηerbert Lom, ο οποίος ήταν ευρύτερα γνωστός από το ρόλο του αρχιεπιθεωρητή της αστυνομίας Τσαρλς Ντρέιφους και προϊσταμένου του επιθεωρητή Ζακ Κλουζό στις ταινίες Ροζ Πάνθηρας.

    Γεννήθηκε το 1917 ως παιδί μιας φτωχής αριστοκρατικής οικογένειας της Πράγας, έπαιξε σε μερικές τοπικές ταινίες προτού μεταναστεύσει στη Βρετανία πριν από το ξέσπασμα του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου και όταν εγκαταστάθηκε εκεί έκανε μια μακρά σταδιοδρομία ως ηθοποιός.

    Στις περισσότερες από 100 ταινίες, στις οποίες έπαιξε, υποδύθηκε πολλούς κακούς, περισσότερους από αυτούς που αναλογούν στη σταδιοδρομία ενός ηθοποιού ενώ αξίζει να σημειώσουμε και την συμμετοχή του στα Spartacus και The Dead Zone.



    9 Οκτωβρίου, ο 'δικός μας' Harris Savides γεννημένος στην Αμερική κινηματογραφιστής, έχοντας συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Gus Van Sant στα Gerry, Elephant, Last Days, Milk, Finding Forrester και Restless, με τον David Fincher στα The Game, Zodiac, το μικρού μήκους του Scorsese "The Key to Reserva", το αντίστοιχο The Follow για τον Wong Kar Wai, τα American Gangster του Ridley Scott, Whatever Works του Woody Allen και Somewhere της Sofia Coppola 


    22 Οκτωβρίου φεύγει ο Russell Means, Αμερικανο-ινδιάνος ηθοποιός που έπαιξε στο Last of The Mohicans και 26 Δεκεμβρίου ο Charles Durning στα 89 του, με πολλές συμμετοχές σε ταινίες όπως τα The Sting, The Muppet Movie, Tootsie, "O Brother, Where Art Thou?" των Cohen, The Fury του De Palma και στα cult horror Dark Night of the Scarecrow, When A Stranger Calls και το sequel του When A Stranger Calls Back.


    Τέλος, 23 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών και ο Larry Hagman.

    Περισσότερο γνωστός ως η εμβληματική μορφή J.R Ewing στην τηλεοπτική σαπουνόπερα Dallas, θα τον θυμόμαστε και από τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο του Major Anthony Nelson, στην κωμική σειρά του 1965 "I Dream of Jeannie" (ελληνιστί "Η Τζίνι και το Τζίνι") ενώ συμμετείχε και στα Fail-Safe (1964) του Sidney Lumet με τους Henry Fonda, Walter Matthau, στον Superman του Richard Donner και το Primary Colors (1998) του Mike Nichols με τον John Travolta.

    Τον τελευταίο καιρό, είχε γυρίσει πίσω στο Dallas για να ερμηνεύσει εκ νέου τον "larger-than-life" χαρακτήρα του J.R., στην νέα εκδοχή της σειράς που άρχισε να προβάλλεται το 2012 και για την οποία πρόλαβε να γυρίσει όλα τα επεισόδια της πρώτης σεζόν και 6 από τα 15 της επόμενης.

    Ο θάνατος του συνέβη σε νοσοκομείο του Dallas, από επιπλοκές της πρόσφατης μάχης του με τον καρκίνο και έφυγε ήσυχα με τους δικούς του ανθρώπους να βρίσκονται στο πλάι του.



    Επίσης αν και δεν πρόκειται για θανάτους, το 2012 δήλωσαν κι επίσημα πως αποσύρθηκαν ο βρετανός Peter O'Toole στα 79 του χρόνια και έχοντας παίξει στο "Lawrence of Arabia, με πρόσφατη υποψηφιότητα για το "Venus",υποδυόμενος κάποτε και τον θεατρικό Hamlet.

    Δεύτερος, o αγαπητός Bob Hoskins στα 69 του, έχοντας παίξει στα Who Framed Roger Rabitt, Hook, The Long Good Friday, Mona Lisa, Enemy At The Lines και με πρόσφατα τα Danny The Dog, Doomsday και Snow White and the Huntsman.

    Ο πρώτος απλά κουράστηκε και ο δεύτερος επειδή δυστυχώς διαγνώστηκε με Parkinson.



    2013

    Την 7η ημέρα του έτους, πέθανε ξαφνικά ένας γνωστός b-movie σκηνοθέτης, ο David R. Ellis.

    Ο Ellis είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως stuntman στα Scarface, "Smokey and the Bandit II", Rocky III, Fatal Attraction και "Lethal Weapon", συνεχίζοντας ως βοηθός σκηνοθέτη στα "Clear and Present Danger", "Waterworld", "The Perfect Storm", "Harry Potter and the Sorcerer's Stone" και The Matrix Reloaded, Master and Commander και Cop Out.

    Κάπου ανάμεσα είχε κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το Disney-ικό και live action παιδικό "Homeward Bound 2: Lost in San Francisco," (εκείνο με τα δυο σκυλιά και την μία γάτα που μιλούσαν) και εμείς τον μάθαμε για τα καλά με άλλο ένα sequel, το horror-parody  "Final Destination 2".

    Συνέχισε με τα "Cellular" (με Chris Evans, Kim Basinger, Jason Statham), ξακουστό Snakes on a Plane ("I have had it with these motherfuking snakes on this motherfuking plane"), το Asylum με τελευταία του ταινία το δυστυχώς κάκιστο "Shark Night 3D" του 2011.

    Μετά από αυτά συνέχισε ως βοηθός σκηνοθέτη στα επερχόμενα "R.I.P.D." και 47 Ronin.

    Βρήκαν το σώμα του, στο μπάνιο του ξενοδοχείου όπου βρισκόταν στο Johannesburg.


    Εκείνο το διάστημα δούλευε πάνω στο "Kite", ένα live action reboot του φημισμένου γιαπωνέζικου anime, σχετικά με μια νεαρή κοπέλα που εκπαιδεύεται να γίνει δολοφόνος μετά τον θάνατο των γονιών της και στο οποίο θα συμμετείχε πάλι ο Samuel L. Jackson.


    Συνέχεια και στα μέσα του Γενάρη, πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο ιάπωνας σκηνοθέτης Nagisa Osima, δημιουργός των πορνοδιαστροφικών καλλιτεχνικών φιλμ "Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων", "Η Αυτοκρατορία του Πάθους" αλλά και του "Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς".

    Ο θάνατος του οφειλόταν σε πνευμονία.



    Την 21η Ιανουαρίου πέθανε στα 77 του ο Βρετανός σκηνοθέτης Michael Winner, πιο γνωστός για το Death Wish με τον Charles Bronson.


    Φλεβάρης και την 1η του μήνα, έφυγε στα 61 του o Βρετανός Robin Sach με συμμετοχή στις σειρές Buffy the Vampire Slayer και Babylon 5 αλλά και στην sci-fi παρωδία Galaxy Quest και 8 Φεβρουαρίου στα 42 του ο Chris Brinker, αμερικανός παραγωγός τoυ αγαπημένου και με αρκετή επιρροή από Tarantino, The Boondock Saints.

    Να είναι καλά εκεί που είναι όλοι και πάντα τέτοια νέα ...να ΜΗΝ έχουμε.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ποιοι ξένοι ηθοποιοί έφυγαν το 2012 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top