F Review: Η Χιονάτη και ο Κυνηγός - Snow White And The Huntsman - FilmBoy Review: Η Χιονάτη και ο Κυνηγός - Snow White And The Huntsman - FilmBoy
 • Latest News

  Review: Η Χιονάτη και ο Κυνηγός - Snow White And The Huntsman


   
  Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

  Άλλη μια τρανή απόδειξη του ότι το Hollywood έχει ξεμείνει από καλά σενάρια, είναι η διασκευή κλασσικών παραμυθιών και η μεταφορά τους στην μεγάλη οθόνη. 

  Και το παραμύθι που φαίνεται πως προτιμάται από τα στούντιο είναι αυτό της Χιονάτης. 

  Πριν από λίγο καιρό παρακολουθήσαμε την μέτρια εκδοχή της Χιονάτης σε κωμωδία. 
  Αυτή την φόρα έχουμε να κάνουμε με ένα νέο προφίλ της Χιονάτης. 
  Ναι, εδώ θα τη δούμε ως επαναστάτρια!

  Γιατί, παρόλο του ότι αυτή η εκδοχή της ιστορίας παραμένει ως ένα σημείο πιστή, μπορούμε να βρούμε πολλά νέα στοιχεία στο σενάριο...


  Στην αρχή τα πράγματα κυλούν σύμφωνα με τον κλασσικό μύθο. 
  Η Κακιά Μάγισσα Ravenna (Charlize Theron, Young Adult) αφού εξόντωσε τον Βασιλιά και πατέρα της Χιονάτης, είναι πλέον η μοναδική Βασίλισσα. 

  Μια Βασίλισσα σκοτεινή, που τρομοκρατεί τον λαό της και χρησιμοποιεί τις μαγικές τις δυνάμεις για να επιβάλλεται.

  H Ravenna έχει φυλακίσει την πανέμορφη Χιονάτη (Kristen Stewart, Breaking Dawn: Part 1) και κατέχει τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων. 
  Ωστόσο, η σκοτεινή μαγεία που χρησιμοποιεί την αποδυναμώνει. 

  Όταν συνειδητοποιεί πως η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα χέρια της, αποφασίζει να σκοτώσει την Χιονάτη, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να την νικήσει.

  Πριν προλάβει όμως να την δολοφονήσει, η Χιονάτη καταφέρνει να αποδράσει και, μετά από ένα γρήγορο ανθρωποκυνηγητό, καταλήγει στο πιο επικίνδυνο μέρος, στο δάσος από όπου δεν έχει βγει κανείς ποτέ. 

  Έτσι, η Ravenna συνειδητοποιεί πως πρέπει να δράσει γρήγορα πριν καταφέρει η Χιονάτη να αποδράσει οριστικά, και προσλαμβάνει έναν κυνηγό (Chris Hemsworth, The Avengers) και του αναθέτει την δύσκολη αποστολή, να μπει στο σκοτεινό δάσος και να την εξοντώσει.

  Ο κυνηγός, χήρος και απελπισμένος, αναλαμβάνει την αποστολή, όταν όμως αντικρίζει την Χιονάτη, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να την σκοτώσει. 

  Όχι μόνο αντιτίθεται στην εντολή της Κακιάς Βασίλισσας, αλλά θέτει και ως σκοπό της ζωής του να προστατεύσει την Χιονάτη και να την βοηθήσει να εκπληρώσει τον στόχο της.

  Και ένας είναι ο στόχος της Χιονάτης, να βρει τους εναπομείναντες επαναστατημένους κατοίκους της περιοχής και να διεκδικήσει τον θρόνο της Ravenna, ως η μόνη απόγονος του Βασιλιά. 

  Με αυτόν τον τρόπο, οι δυο πρωταγωνιστές ξεκινάνε τον αγώνα τους κατά της δικτατορίας της Κακιάς Βασίλισσας. 

  Φυσικά, κάπου στην πορεία θα εμπλακούν και τρίτα πρόσωπα καθώς και οι επτά νάνοι, ωστόσο, λίγη σημασία έχουν όλα αυτά, αφού τόσο το σενάριο όσο και όλο το έργο επικεντρώνεται στην Χιονάτη και στον συνοδοιπόρο της.

  Αυτό που έκαναν τα μυαλά που κρύβονται πίσω από το σενάριο του Snow White And The Huntsman είναι να ακολουθήσουν ως ένα βαθμό τον μύθο, αλλά να του δώσουν μια πιο epic διάσταση. 

  Η Χιονάτη μετατρέπεται σε ηρωίδα του απελευθερωτικού κινήματος και απομακρύνεται από τον κλασσικό και κλισέ ρόλο της όμορφης κοπέλας που περιμένει τον Πρίγκιπα. 

  Ο Κυνηγός αποτελεί την καινοτομία αφού, αντί για το συνηθισμένο πρότυπο του όμορφου πρίγκιπα έχουμε να κάνουμε με έναν αντιήρωα. 

  Φυσικά, οι εφτά νάνοι παραμένουν για να προσφέρουν χιούμορ, αν και αυτοί είναι διαφοροποιημένοι σε σχέση με τα πρότυπα τους. 

  Το σενάριο είναι πλήρως παραλλαγμένο είναι αρκετά ολοκληρωμένο. 
  Προσφέρει νέα πράγματα αλλά κρατάει και την αυθεντικότητα του.

  Αλλά και η σκηνοθεσία έχει να δώσει κάποια καλά στοιχεία. 
  Ο Rupert Sanders  προσφέρει εν μέρει ένα θέαμα με δράση και ένταση. 
  Οι σκηνές των μονομαχιών είναι προσεγμένες και η ατμόσφαιρα ικανοποιητική, ενώ και ο τρόπος που σκιαγραφεί το πορτρέτο της Κακιάς Βασίλισσας είναι εντυπωσιακός.

  Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να δώσει τον επικό τόνο που τόσο φανερά επιθυμούσε. 

  Κλέβοντας θρασύτατα σκηνές και πλάνα από τον Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών (συγκεκριμένα τους Δυο Πύργους) ήθελε να προσφέρει κάτι το εντυπωσιακό στο ταξίδι των δυο και στην προσπάθεια για επανάσταση, χωρίς όμως να του βγει.

  Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύει την Χιονάτη ως την πιο όμορφη και ξεχωριστή παρουσία της ταινίας, είναι παρατραβηγμένος και υπερβολικός.

  Γιατί αν νομίζατε πως θα βλέπατε μια Χιονάτη που θα πολεμούσε και θα αντιμετώπιζε ορδές εχθρών, κάνετε λάθος. 

  Ουσιαστικά, αυτό που δείχνει η ταινία είναι μια Χιονάτη που, μέσα από την χάρη και την ομορφιά της, πείθει τους πάντες να πολεμήσουν και να πεθάνουν στο πλευρό της. 

  Σκηνές δράσης υπάρχουν άφθονες, απλά η παρουσία της Χιονάτης σε αυτές είναι περιορισμένη.

  Στις ερμηνείες, η Charlize Theron αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις υποκριτικές τις ικανότητες. 
  Ο τρόπος που αποτυπώνει την κακία και το μίσος της σκοτεινής μάγισσας είναι καταπληκτικός, αλλά το σημαντικότερο όλων, είναι πως για άλλη μια φόρα η Theron δεν φοβάται να τσαλακωθεί.

  Αντίθετα, η Kristen Stewart ως Χιονάτη δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. 
  Έχει αυτό το χαρακτηριστικό πλέον βλέμμα που θυμίζει έντονα Twilight και που καταντά κουραστικό. 

  Σε ολόκληρη τη ταινία γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί ο χαρακτήρας της ως την λαμπερή παρουσία που τους εμπνέει και τους μαγεύει όλους, αλλά εκείνη βγαίνει περισσότερο παγωμένη πάρα γοητευτική.

  Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε από τον άλλο πρωταγωνιστή του έργου, τον Chris Hemsworth

  Η ερμηνεία του δεν ήταν κάτι το συγκλονιστικό, αλλά οφείλω να πω πως τα πήγε εντυπωσιακά καλά. 
  Τον περίμενα πιο αδιάφορο και κρύο, όμως με διέψευσε. 

  Κατάφερε να δώσει βάθος στον χαρακτήρα του, ενώ και οι διάλογοι στους οποίους συμμετείχε είχαν ενδιαφέρον. 
  Ίσως, η προπόνηση ως Thor να του προσέφερε κάτι.

  Ολοκληρώνοντας, αποφάσισα να επαναλάβω επιγραμματικά τα θετικά και τα αρνητικά της ταινίας όπως εγώ τα εντόπισα.

  Από την μια έχουμε ένα αξιόλογο σενάριο, μια εντυπωσιακή Charlize Theron και καλοξυρισμένες σκηνές μάχης, η παραγωγή είναι προσεγμένη, τα σκηνικά και τα ρούχα όμορφα και οι εικόνες εντυπωσιακές.

  Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μια μέτρια σκηνοθεσία, μια χλιαρή πρωταγωνίστρια και αρκετά κλισέ. 

  Γενικότερα, στην αίθουσα πλανιέται ένα αίσθημα του ότι «το έχω ξαναδεί αυτό» και το τέλος είναι αρκετά εύκολο

  Η εξέλιξη της ιστορίας είναι ξεκάθαρη και το αίσθημα του επικού που προσπαθούν να δώσουν στο Snow White And The Huntsman δεν αποτυπώνεται στην μεγάλη οθόνη.

  Συνολικά ως ταινία είναι ευχάριστη. 
  Το παραμύθι παίρνει μια σύγχρονη τροπή και οι εικόνες σε κερδίζουν. 

  Υπάρχουν κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις και στο τέλος, έχοντας δει τόσες αποτυχημένες ταινίες δράσης την φετινή χρονιά, δεν βγαίνεις απογοητευμένος.

  Ένα είναι όμως το σίγουρο, πως όταν θα βγεις από την αίθουσα δεν θα θέλεις να δεις και άλλη ταινία που να άφορα την Χιονάτη και τις περιπέτειες της.

  Στις ελληνικές αίθουσες από 31 Μαίου.


  Snow White and the Huntsman trailer 2 από FilmBoy-gr
  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Review: Η Χιονάτη και ο Κυνηγός - Snow White And The Huntsman Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top