F Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ALICE IN WONDERLAND - FilmBoy Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ALICE IN WONDERLAND - FilmBoy
  • Latest News

    Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ALICE IN WONDERLAND

    Με τον Tim Burton ισχύει ότι και με τον Terri Gilliam.
    Δεν τον πολυκαταλαβαινω, δε με ενθουσιάζουν τα έργα του αλλά τον θαυμάζω για το όραμα του και τη φαντασία του.

    Άσε που όταν ακούς για μια ταινία του δε χρειάζεται να ρωτήσεις ποιοι παίζουν.

    Για 7η φορά συνεργάζεται μαζί με τον Johnny Depp και για 6η με την σύζυγο του Helena Bonham Carter, η οποία μοιάζει να μην θέλει να παίξει τίποτα άλλο.

    Η Αλίκη (η 21χρονη πια Αυστραλεζα Mia Wasikowska με ένα μικρό ρόλο στο Amelia και το Defiance πιο παλιά) επιστρέφει στα 19 της στη μαγική χώρα των παιδικών της χρόνων για να κατεβάσει από το θρόνο τη κόκκινη βασίλισσα (Helena Bonham Carter).

    Εκεί θα συναντήσει τους παλιούς της φίλους, όπως τον Τρελό-Καπελά (Johnny Depp) τη Λευκή Βασίλισσα (Anne Hathaway) και άλλους.

    Μια είδηση που πήρε το μάτι μου ...
    ...αναφέρει μποϋκοτάζ της Βρετανικής Odeon (μεγάλη αλυσίδα κινημ/φων με 107 αίθουσες σε Αγγλία και Ιρλανδία) ως αντίδραση στην απόφαση της Disney και προσωπικά του Tim Burton να κυκλοφορήσουν το DVD σε 12 μόλις εβδομάδες.

    Εδώ να εξηγήσω ότι αλλιώς πληρώνεται μια ταινία τη 1η εβδομάδα και αλλιώς τη 3η και 4η.
    Υπόσχομαι να επανέλθω για το τρόπο που συναλλάσσονται οι εταιρείες και τα studio με τις αίθουσες.

    Στο δια ταύτα, οι Βρετανοί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ξανά και να οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές, ειδικά τις μικρές, αίθουσες.

    Να πω ότι μετά την ολοκλήρωση της κινηματογράφησης, ο πολλαπλά βραβευμένος με Όσκαρ «μάγος» των οπτικών εφέ, Ken Ralstron και η ομάδα του ανέλαβαν πλήρη δράση, δημιουργώντας συνολικά 2.500 πλάνα με ειδικά εφέ και στη συνέχεια ολόκληρη η ταινία μετατράπηκε σε 3D, αφού ο Tim Burton συνειδητά επέλεξε να κινηματογραφήσει σε δισδιάστατη τεχνολογία:
    «Θέλησα να κερδίσω χρόνο και δεν πιστεύω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

    Για να παρουσιαστεί το μοναδικό όραμα του Burton, το φιλμ συνδυάζει διάφορες τεχνικές οπτικών εφέ: χαρακτήρες δημιουργημένους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, τεχνολογία 3D, γυρίσματα σε green screen.

    Όπως διαβάζω στο Δελτίο Τύπου υπήρχαν δύσκολες προκλήσεις.

    Πρόκληση 1: Το κεφάλι της Κόκκινης Βασίλισσας
    Πώς να μεγαλώσεις το κεφάλι της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ στο διπλάσιο, κρατώντας άθικτο το σώμα της?
    Οι παραγωγοί χρειάστηκε να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σύστημα από κάμερες για όλες τις σκηνές του έργου που περιλάμβαναν την αλλαγή ενός σωματικού στοιχείου, από το κεφάλι της Βασίλισσας μέχρι το σώμα των Τσιριμπίμ/Τσιριμπόμ ή και της Αλίκης.

    Πρόκληση 2: Ο Τρελο-Καπελάς
    Όσον αφορά στον Τρελο-Καπελά, ο Ράλστον και η ομάδα του έπρεπε να μεγαλώσουν τα μάτια του Τζόνι Ντεπ αλλά και να επηρεάζουν την εμφάνισή του με κάθε αλλαγή στη διάθεσή του.
     «Όταν είναι μελαγχολικός, μοιάζει λίγο πιο σκοτεινός, πιο γκρίζος. Ενώ όταν χαίρεται, διακρίνεις μια κίνηση στα ρούχα του, το παπιγιόν του δείχνει σα να χαμογελά. Θέλαμε όμως όλα αυτά να συμβαίνουν ανεπαίσθητα, να μην τραβούν την προσοχή» εξηγεί ο παραγωγός των οπτικών εφέ, Τομ Πέιτζμαν.

    Πρόκληση 3: Ψηλά το κεφάλι!
    Ο Βαλές Κούπα έχει ύψος σχεδόν 2,30 μέτρα, σε αντίθεση με τον Κρίσπιν Γκλόβερ που τον υποδύεται...
    Έτσι ο ηθοποιός αναγκάστηκε να παίζει πάνω σε ξυλοπόδαρα, ώστε οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές να έχουν το σωστό σημείο αναφοράς όταν του απευθύνονται, ενώ το σώμα του Βαλέ Κούπα συμπληρώθηκε στη συνέχεια, στον  υπολογιστή. Αντίστοιχα ο Ματ Λούκας, ως Τσιριμπίμ και Τσιριμπόμ, αρχικά υποδύθηκε τους δύο χαρακτήρες – εναλλάξ – μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια οι κινήσεις του σώματός του αναπαραστάθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Πρόκληση 4: Κινηματογραφώντας φανταστικούς χώρους και χαρακτήρες
    Αρκετοί από τους ήρωες της ταινίας, όπως ο Άσπρος Λαγός, ο Μουσκαρδίνος και ο Μαρτιάτικος Λαγός, δεν είχαν ποτέ υλική υπόσταση. Στα γυρίσματα, αυτοί οι χαρακτήρες αντικαταστάθηκαν από ηθοποιούς με πράσινες στολές. «Ήταν μια στρατιά ηθοποιών που δε θα φανούν ούτε θα ακουστούν ποτέ, χωρίς αυτούς όμως θα ήταν αδύνατον να παίξουμε» λέει η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

    Στην Ελλάδα θα το δούμε στις 4 Μαρτίου από την Audio Visual.
     

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ALICE IN WONDERLAND Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top