F Review: Ποτέ Δεν Είναι Αργά - Hope Springs - FilmBoy Review: Ποτέ Δεν Είναι Αργά - Hope Springs - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ποτέ Δεν Είναι Αργά - Hope Springs



    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου.

    Σάββατο βράδυ και το «ψηστήρι» για το Twilight έχει φτάσει στο ζενίθ του. 

    Εκεί που είσαι έτοιμος να παρατήσεις τα όπλα και να βυθιστείς για ακόμη μία φορά στα «μέλια» της Bella και του Edward, έρχεται το Hope Springs για να σου προσφέρει μία απόδραση, «χρυσώνοντας» παράλληλα το χάπι στην κοπέλα σου.

    Πασάρεις ένα ρομαντική κομεντί και τα τοιαύτα, αλλά τουλάχιστον θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τον Tommy Lee Jones (Men in Black 3) και να φαντασιωθείς πως βλέπεις το Men In Black μιας και ο χαρακτήρας που υποδύεται, ο Arnold, διακρίνεται για τη ψυχρότητα του όπως ακριβώς δηλαδή και ο Agent K.

    Επίσης, δεν θα σου κακοπέσει σε καμία περίπτωση η Meryl Streep, στο ρόλο της Kay, την οποία θαυμάσαμε στο The Iron Lady (λιγότερο) και στο The Devil Wears Prada (περισσότερο)...




    Πρόσθεσε στα συν ακόμα πως η πλοκή δεν ακολουθεί τα γνωστά μονοδιάστατα μονοπάτια ανάλογων ταινιών, «τον μισώ θανάσιμα αλλά κατά βάθος είμαι ερωτευμένη μαζί του», «είμαι ερωτευμένη με τον αρραβωνιαστικό της φίλης μου, τι να κάνω;» ...και άλλα χιλιοειπωμένα και πιθανώς πλέον τραγικά βαρετά σενάρια.

    Τουναντίον, ο David Frankel στήνει ένα σκηνικό απόλυτα ρεαλιστικό (αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας - λογικά - ίσως δυστυχώς δουν το «πανί» ως καθρέφτη της καθημερινότητας τους), θίγοντας ζητήματα που «πονάνε» ένα ζευγάρι.

    Ο Frankel, σκηνοθέτης των αξιόλογων, Marley and Me, The Devil Wears Prada και πιο πρόσφατα του The Big Year προσπαθεί να μας καταστήσει μάρτυρες της αποσάθρωσης της ερωτικής ζωής ενός ζευγαριού.

    Ο χρόνος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του πάνω στους Arnold και Kay όχι μόνο σωματικά αλλά (κυρίως) και ψυχικά. 


    Παρακολουθούμε μέσα από την κλειδαρότρυπα, τους επί τριάντα χρόνια παντρεμένους πρωταγωνιστές να βιώνουν μία ρουτίνα, η οποία φυσικά δεν εμπεριέχει ούτε ένα μικρό ψήγμα ερωτικής διάθεσης.

    Διόρθωση, η Kay προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί από το ναυάγιο της ερωτικής και σεξουαλικής της ζωής, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως ο Arnold έχει παρατήσει το «σπορ» εδώ και καιρό. 

    Το ερωτικό αδιέξοδο οδηγεί σε έναν σύμβουλο γάμου, τον Dr. Feld (Steve Carell, Seeking a Friend for the End of the World), τον οποίο και εντόπισε η Kay μέσω του βιβλίου του ...και κάπου εδώ αρχίζει η πραγματική ιστορία και η όποια πλάκα της ταινίας.

    Ο Dr. Feld , ο οποίος είναι μία εμβληματική φιγούρα μεν, χωρίς όμως αυτό το κάτι παραπάνω, το πιο πικάντικο, το πιο φλεγματικό, το ακόμα πιο αστείο που περιμέναμε, προσπαθεί να «ανοίξει» τον πιο «κλειστό» και από χρηματοκιβώτιο ασφαλείας Arnold, προτείνοντας παράλληλα διάφορες «ασκήσεις» για το ζευγάρι.

    Στραβώσαμε λίγο σε αυτό το σημείο, καθώς περιμέναμε τραγελαφικές και ίσως κάφρικες καταστάσεις, αλλά έπειτα πιάσαμε το χέρι της καλής μας και υπενθυμίσαμε στον εαυτό μας το κλίμα της υπόθεσης, ενώ ευχαριστήσαμε παράλληλα το Θεό γιατί την ίδια ώρα θα μπορούσαμε να ζούσαμε το δράμα της Bella στην προσπάθεια της να σκάσει κάτι σαν χαμόγελο και του Edward στη μάχη του για ένα ακόμα πιο άσπρο δέρμα.

    Ξεπερνάμε την παρένθεση για το Twilight (ξανά) και επανερχόμαστε στα του Hope Springs.

    Ο Tommy Lee Jones προσθέτει αρκετούς πόντους στη ταινία, μέσω της «παγοκολωνέ» στάσης του, ενώ η Meryl Streep έδωσε περισσότερα από όσα θα μπορούσε κάποια άλλη στο ρόλο της Kay, ο οποίος άνετα θα μπορούσε να αναλωθεί σε δακρύβρεχτα πονήματα και κλαψιάρικες ατάκες υπό άλλες συνθήκες.


    Παίζουν ακόμη η Jean Smart (Youth in Revolt), η Marin Ireland (Revolutionary Road), ο Brett Rice (Footloose) και άλλοι.

    Το γεγονός πάντως πως περάσαμε ένα σχετικά ευχάριστο 100λεπτο οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στον Frankel που έστησε ένα εξαιρετικό σκηνικό. 

    Τα πλάνα εξωτερικού χώρου είναι πανέμορφα (τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Connecticut) ενώ ενδιαφέροντα ήταν και τα αντίστοιχα των εσωτερικών χώρων.

    Μεγάλη προσοχή δώστε στη θεατρικότητα που περιβάλλει τα πλάνα στο γραφείο του Dr. Feld. 


    Είναι εξαιρετικό το πώς η στάση του ζευγαριού στον γνωστό καναπέ της ψυχανάλυσης μαρτυρά την πορεία της σχέσης του.

    Εν κατακλείδι οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το Hope Springs μπορεί να προσφέρει πολλά σε μία ξέγνοιαστη βραδιά κινηματογράφου ή DVD, όταν κυκλοφορήσει, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να πούμε πως χωρίς αυτό η 7η τέχνη θα ήταν πιο φτωχή.

    Φιλότιμη προσπάθεια, τίμιες ερμηνείες και καλή σκηνοθεσία ολοκληρώνουν το γενικότερο πλάνο του φιλμ  υπενθυμίζοντας σε όλους μας πως: «Ποτέ δεν είναι αργά» (ο ελληνικός τίτλος).


    Στις αίθουσες από 22 Νοεμβρίου.

     
    Hope Springs trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ποτέ Δεν Είναι Αργά - Hope Springs Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top