F Review: Η γέφυρα των κατασκόπων - Bridge of Spies - FilmBoy Review: Η γέφυρα των κατασκόπων - Bridge of Spies - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η γέφυρα των κατασκόπων - Bridge of Spies



    Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το αμερικανικό κράτος αναθέτει σε ένα δικηγόρο ασφαλιστικού δικαίου να υπερασπιστεί ένα συλληφθέντα κατάσκοπο των Σοβιετικών, με σκοπό να κάνουν μία εικονικά δίκαιη δίκη. 

    Εκείνος, όμως παίρνει το ρόλο του στα σοβαρά και προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις.

    Ο James Donovan (Tom Hanks, Captain Phillips) υποχρεούται να αναλάβει μία φαινομενικά χαμένη υπόθεση ρουτίνας, ιδιαιτέρως σημαντική όμως για τις αμερικανικές αρχές και όχι μόνο. 

    Αντί να γίνει απλώς ένα εκτελεστικό όργανο, επιλέγει να ορθώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί πραγματικά το Άγγλο-Σοβιετικό κατάσκοπο Rudolph Abel (Mark Rylance, Anonymous). 

    Επικαλείται τις θεμελιώδεις αρχές του αμερικανικού συντάγματος, για να καταφέρει μία δίκαιη εκδίκαση της υπόθεσης, θέτοντας έτσι τον εαυτό του και την οικογένειά του σε θανάσιμο κίνδυνο.

    Η νέα δημιουργία του Steven Spielberg (Lincoln, War Horse) βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ 1957-1962. 

    Πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη ίντριγκες, πολιτικά – διπλωματικά τερτίπια, κατασκόπους, μυστικές υπηρεσίες και παράθεση κοινωνικο-πολιτικών ιδεών/ιδεολογιών.

    Στα χέρια του μάστορα Spielberg η ιστορία μετατρέπεται σε ένα κατασκοπευτικό/πολιτικό δράμα/θρίλερ με μπόλικο Frank Capra (Mr. Smith Goes to Washington, 1939) ύφος, λεπτό χιούμορ, άλλοτε γρήγορους κι άλλοτε πιο αργούς ρυθμούς (η αλήθεια είναι πως σε κάποια σημεία κάνει μία μικρή «κοιλιά»), καλοδουλεμένους διαλόγους κι εξαιρετικές ερμηνείες (κυρίως από το Βρετανό Mark Rylance). 


    Υπερασπίζεται τις παλιές αξίες μίας ιδεώδους (και όχι τόσο πραγματικής) Αμερικής, ουμανιστικές, δημοκρατικές και οικουμενικές, οι οποίες σαφώς και καταπατούνται – πόσο μάλλον από ένα σκληρό, διεφθαρμένο σύστημα και κύκλωμα μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικών τακτικών και λαϊκών προκαταλήψεων και συντηρητισμού.

    Σε επίπεδο παραγωγής –ειδικά- η ταινία είναι άψογη. 
    Φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια αναπαριστούν την εποχή και το κλίμα της επιτυχημένα και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και δίνουν το απαιτούμενο βάθος και μέγεθος σε χαρακτήρες και καταστάσεις.

    Σαν γενική εικόνα μένει η σκηνοθετική μαεστρία (στην παράδοση του κλασικού αμερικανικού κιν/φου), το πολύ ενδιαφέρον θέμα που πραγματεύεται η ταινία και η όλη εκτέλεση του project. 

    Σίγουρα ο Spielberg έχει παρουσιάσει πληρέστερες ταινίες και ακόμη πιο συναρπαστικές δημιουργίες, δεν παύει να είναι όμως μία πραγματικά καλή ταινία, ακόμη καλύτερων προθέσεων.

    Στους κινηματογράφους από 26 Νοεμβρίου.

    Γιώργος Κόνιαρης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η γέφυρα των κατασκόπων - Bridge of Spies Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top