F Review: Το Άλογο του Πολέμου - War Horse - FilmBoy Review: Το Άλογο του Πολέμου - War Horse - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Το Άλογο του Πολέμου - War Horse



    Γράφει ο Νεκτάριος  Αντωνιάδης.

    Μίας επικίνδυνης αποστολής, μυριάδες έπονται.....

    Η αποστολή αυτή για review, στο Hollywood-ιανό War Horse του Steven Spielberg αποτελεί την δεύτερη ιδιάζουσα δυσκολία στο συγγραφικό μου εγχείρημα για το Filmboy.

    Με νωπή την μνήμη της προβολής και για να γίνουν λίγο πιο λιανά τα πράγματα απευθύνομαι απευθείας στον κο Spielberg:

    "Κύριε Spielberg:

    Με την καινούρια ταινία σας, για να είμαι ειλικρινής καταφέρατε και μας συγκινήσατε. 
    Λίγο παιδικά βέβαια αλλά το καταφέρατε...



    Τίποτα που να μην έχουμε ξαναδεί, παρθενογέννηση δεν υπάρχει άλλωστε εδώ και καιρό στον κινηματογράφο και στις τεχνικές του - αλλά και στις δικές σας!
    Πόσο μάλλον στην σκηνοθεσία σας, η οποία είναι πάντα η αναμενόμενη και πάντα στα γνωστά αμερικάνικα στάνταρ σας.

    Τίποτα επίσης που να μην έχουμε ξανακούσει σαν soundtrack, από τον συμπαθέστατο κατά τα άλλα John Williams
    Συμφωνικές αρμονίες ξεδιπλώνονται σε όλη την ταινία και σίγουρα συμπληρώνουν αξιόλογα τις στερεοφωνικές αλογοπεταλιές. 

    Μήπως αξιόλογε κύριε Williams, να βάζατε και στο sountrack την υπέρτατη κομματάρα 'Iron Horse' (Iron Horse his wife, Iron Horse his life) από τους θεούς Motorhead για να ανάψουν λίγο τα αίματα?

    Το σενάριο σας θα μπορούσε να ονομάζεται η Αλογοδύσσεια, αλλά μας κερδίσατε με την διαφορετική σας αντίληψη για το ξεδίπλωμα του φίλμ και των πολλών σταυροδρομιών που τολμήσατε να διασχίσετε. 


    Τα σέβη μας στους κυρίους Lee Hall και Richard Curtis για την σεναριακή προσαρμογή τους,  αλλά όλα τα credits θα πρέπει να πιστωθούν στον κο Michael Morpurgo, συγγραφέα της ομώνυμης νουβέλας, ο οποίος μάλλον θα έχει τρελές πωλήσεις έπειτα από την προβολή της ταινίας.

    Μας άρεσε το "διαφορετικό" σας casting για το οποίο και προτιμήσατε εναλλακτικούς σχετικά ηθοποιούς, αντί της γνωστής σας συνταγής η οποία θα το έκανε ενδεχομένως ένα ακόμα blockbuster.

    Ο πρωταγωνιστικός ρόλος (και δεν εννοώ αυτόν του αλόγου) είναι τόσο κομμένος και ραμμένος για τον Jeremy Irvine, όπως επίσης και όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι μέσα στο πετσί του ρόλου. 

    Καταθέτουμε τα σέβη μας επίσης στους  Peter Mullan (Tyrannosaur), Emily Watson (Cold Souls) και Tom Hiddleston (Midnight in Paris) ο οποίος παρεπιπτόντως κάνει πολύ παρέα τελευταίως με τον Kenneth Branagh και εμφανίζεται στην μία ταινία μετά την άλλη.

    Μας μάγεψε κυριολεκτικά το φυσικό υπόβαθρο της ταινίας, και αποτίουμε ξανά φόρο τιμής στα εκθαμβωτικά τοπία-εξοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Πήρατε και τις δυό υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερη Δραματική Ταινία, Καλύτερη Μουσική), οπότε πρέπει να νιώθετε μία κάποια ικανοποίηση.

    Μάθαμε ότι πήγατε και στην super high πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο, μαζί με πριγκιπικά ζεύγη και παρέα με τον αληθινό πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Joey (το άλογο γαρ!)

    Και κάπου εδώ να τελειώσουμε με το βγάλσιμο του καπέλου μας και να σας ενημερώσουμε για μερικά ψεγάδια που εμφανίστηκαν στων 2μιση ωρών σχεδόν φιλμικό μαραθώνιο σας.


    Μας άρεσε το αναμενόμενο φινάλε σας, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που χρησιμοποιήσατε ψηφιακά εφέ. 
    Μας 'χάλασε' απίστευτα το γεγονός ότι η ψηφιακούρα υπερκάλυψε το κλισέ μήνυμα σας, πως μία καινούρια ημέρα ανατέλει για τους πρωταγωνιστές αλλά και την ανθρωπότητα μετά την έξοδο της από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Χοντρικά λοιπόν η αφήγηση αναφορικά με τις περιπέτειες ενός νεαρού πουλαριού το οποίο ενηλικιώνεται μέσα από ατελείωτες κακουχίες, για να επιστρέψει στον πρώτο του ιδιοκτήτη Albert Narracott, μας πείθει για τις προθέσεις σας. 

    Η καθ' αυτή  κατασκευή ενός δράματος, το οποίο έχει και happy end, μας αφήνει μία γλυκόξινη γεύση ωστόσο για το αφιονισμένο τρόπο που παραστήσατε την φρίκη του πολέμου. 
    Χωρίς ουσιαστικό βάθος, πασπαλισμένη με ολίγον τι ανομοιογενή και άνιση σειρά.

    Επιπροσθέτως δεν βρήκαμε κολακευτική την σκηνοθεσία και φωτογραφία σας. Είναι σαν να έχετε φτιάξει μία μήτρα καρέ καρέ και να την αναμοχλεύετε σε κάθε φιλμ σας. 
    Μάλλον το έχετε βρεί βολικό και δεν σας κουράζει τόσο δεδομένου της ηλικίας σας. 
    Καλό θα ήταν να αρχίσετε να σκέφτεστε την συνταξιοδότησή σας τουλάχιστον σκηνοθετικά.

    Τέλος μας δόθηκε η εντύπωση ότι ο λόγος που το casting του War Horse ήταν αγγλικό, είναι γιατί την γυρίσατε στην γηραία αλβιώνα και θέλατε "γηγενής" να κρατούν τους ρόλους. 
    Όχι ότι είναι απαραιτήτως κακό, αλλά εάν δεν την γυρνάγατε την ταινία εκεί, το casting θα μπορούσε να αποτελείται από Tom Hanks και βάλε......!

    Συνολικά λοιπόν το φιλμ αυτό είναι σίγουρα entertaining, αφήνει τον χρόνο να κυλίσει και να ωριμάσει υπέρ του σενάριου, έχει σκαμπανεβάσματα και οξύτητα σε μεγάλο βαθμό. 

    Αλλά σίγουρα 'γεννήσατε'  έναν πειστικό "αλογίσιο πόλεμο" όπου μας παροτρύνετε να πάρουμε το ταίρι μας, να αγοράσουμε τα popcorn μας, τις coles μας και κανένα πακέτο χαρτομάντιλα για να πλαντάξουμε στο κλάμα... 

    Και μεταξύ μας, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι πουλάνε handkerchieves στα απανταχού multiplex στα οποία θα παιχτεί η ραψωδία σας.

    Άντε και στα επόμενα ταινιάκια σας, θα αναμένουμε καινούρια ρίγη συγκίνησης.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς."



    Το War Horse έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Ιανουαρίου από τη Feelgood Entertainment.


    War Horse trailer 2 από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Το Άλογο του Πολέμου - War Horse Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top