F Review: Τζακ Ράιαν Πρώτη Αποστολή - Jack Ryan Shadow Recruit - FilmBoy Review: Τζακ Ράιαν Πρώτη Αποστολή - Jack Ryan Shadow Recruit - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Τζακ Ράιαν Πρώτη Αποστολή - Jack Ryan Shadow Recruit


     
    Την πρώτη φορά ήταν ο Alec Baldwin στο The Hunt for Red October.
    Ακολούθησε ο Harrison Ford στα Patriot Games και Clear and Present Danger.

    Την τελευταία φορά τον υποδύθηκε ο ...Ben Affleck στο The Sum of All Fears του 2002 ...που παραδόξως ήταν επιτυχημένο εισπρακτικά (το παραδόξως πάει για τον Affleck που εκείνη τη χρονιά εξακολουθούσε και παρέμενε πολύ πιο αγγούρι σαν ηθοποιός απ΄όσο είναι τώρα).

    Το κινηματογραφικό franchise του Jack Ryan μάς πρόσφερε κι αυτό κάποτε με τη σειρά του μερικά χαρακτηριστικά, καλοκουρδισμένα action thriller των 90's αν και η επαναφορά του χαρακτήρα στο σήμερα δια του reboot προσχήματος, αναπόφευκτα θα θυμίσει έναν ακόμα κλώνο των παραπάνω ταινιών που προαναφέρθηκαν.

    Για όσους μπερδευτούν εύκολα με James Bond, Jack Reacher, Jason Bourne ή κανέναν ...Alex Cross (και μη χειρότερα!) ο Jack Ryan είναι βασισμένος στον δημοφιλή ήρωα των βιβλίων του Tom Clancy, τα οποία αριθμούνται στα δεκατρία έχοντας πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.

    Κρατώντας μόνο το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα και ορισμένες ιδέες από τα βιβλία του Tom Clancy, ο reboot-αρισμένος Jack Ryan είναι βασισμένος σε ορίτζιναλ σενάριο των Hossein Amini (Snow white and The Huntsman, Drive) και David Koepp (Premium Rush).

    Σε αυτή την επανεκκίνηση πετυχαίνουμε έναν νέο Jack Ryan σε κάποια γεγονότα της ζωής του που ξεπετάγονται πολύ περιληπτικά σε μια εισαγωγή που θύμιζε αρκετά τη ροή πιλότου τηλεοπτικής σειράς.

    Ο Jack Ryan (Chris Pine, Star Trek Into Darkness) σπουδάζει οικονομικές επιστήμες και στη συνέχεια θα γίνει αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, αλλά αποσύρεται ύστερα από ατύχημα με ελικόπτερο.

    Ως απόστρατος, θα τραβήξει την προσοχή του κυνηγού ταλέντων της CIA, William Harper (Kevin Costner, Man of Steel) ο οποίος θα τον προσλάβει ως αναλυτή της CIA.

    Καθώς ο Jack  δουλεύει εκεί, θα ανακαλύψει πως o Viktor Cherevin (Kenneth Branagh, My Week With Marilyn), o ρωσικής καταγωγής συνεργάτης της εταιρείας όπου εργάζεται, σχεδιάζει την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ μέσω τρομοκρατικής επίθεσης.



    Με τον ίδιο να βρίσκεται στη Ρωσία για τον απαραίτητο οικονομικό έλεγχο, θα αναγκαστεί ξαφνικά να παλέψει για την επιβίωση του όταν δολοφόνοι ξεκινήσουν να τον κυνηγάνε.

    Βλέποντας την ικανότητα του να επιβιώνει, ο Harper θα τον προάγει σε πράκτορα αλλά τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα για τον Jack Ryan, όταν η γυναίκα του Cathy (Keira Knightley, Anna Karenina) βρεθεί μπλεγμένη στη Ρωσία ανάμεσα στις δουλειές της CIA, νομίζοντας αρχικά πως αυτό που της έκρυβε ο Jack ήταν μια...απιστία.

    Από τα πρώτα trailer μπορούσες να καταλάβεις πως ο νέος Jack Ryan δεν θα είχε και πολύ μεγάλη σχέση με τις συγγραφικές δουλειές του Tom Clancy (ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε τον περασμένο Οκτώβριο σε ηλικία 66 ετών).

    Το εύρημα του "reboot" και της "prequel-ανείπωτης ιστορίας" είναι απλά το πρόσχημα για ένα ακόμα συνηθισμένο και απρόσωπο action thriller που αν δεν είχε τη στάμπα ενός ήδη γνωστού χαρακτήρα, θα πέρναγε ακόμα πιο απαρατήρητο.

    Δεν θα έχεις και πολλά να πεις για το Shadow Recruit που πάλεψε αρκετά με αναβολές στα γυρίσματα, αλλαγές σκηνοθετών και σεναριογράφων για να καταλήξει σε μια μέτρια περιπέτεια.

    Σενάριο κλασικό, Ρωσία-Αμερική, όμορφος νεαρός πρωταγωνιστής για να πιάσουν και ένα μικρότερο target group τώρα που είπαν να reboot-αριστούν, μια-δυο σεκάνς αγωνίας που ξέρεις από την αρχή πως θα εξελιχθούν και θα σου θυμίσουν αναπόφευκτα Jason Bourne (ξυλίκια με δολοφόνο και καταδίωξη με μοτοσυκλέτα), κλισέ με τον κακό να εξηγεί τα σχέδια του πριν σκοτώσει κάποιον για να μπορέσουν έτσι οι υπόλοιποι να βρουν χρόνο για τη διάσωση και ...την Keira Knightley ως ξεπέτα-πρόσχημα του σεναρίου για να έχει ο κεντρικός χαρακτήρας ένα παραπάνω κίνητρο να κυνηγήσει τον κακό (παίζει και να μην έχω ξαναδεί πιο ..."forced" τοποθέτηση γυναικείου χαρακτήρα σε σενάριο περιπέτειας).

    Στα μείον ο αξιοπρεπής μεν αλλά σε γενικές γραμμές επίπεδος χαρακτήρας μέντορα του Kevin Costner (όταν στο Sum of All Fears είχαμε ολάκερο Morgan Freeman), αλλά και κανά δυο σκηνές που αθέλητα έβγαζαν γέλιο (η τσαντίλα του Cherevin για μια τόση δα ενεσούλα και η ατάκα ανακούφισης της Knightly όταν κατάλαβε πως ο Jack Ryan είναι μέλος της CIA και ΔΕΝ την απατά).

    Ο άλλοτε Σαιξπηρικός Kenneth Branagh, φαίνεται πως πάσχει ξαφνικά από οξεία blockbuster-ίτιδα στα 54 του και ενώ δεν μας ξάφνιασε τόσο ως επιλογή στις λίγες σαιξπηρικές καταβολές του μέτριου Thor, εδώ φαντάζει παντελώς άκυρο το ότι επέλεξε να σκηνοθετήσει ο ίδιος ένα απρόσωπο action thriller, επιμένοντας μάλιστα να κλείσει και τον ρόλο του κακού.



    Παρ'όλα αυτά και σε γενικές γραμμές βαστάει καλά τα γκέμια της καλοκουρδισμένης ταινίας δράσης που από τη μία θέλει να μοιάζει στους τελευταίους Bourne και Bond και από την άλλη σε παλαιομοδίτικες και ταυτόχρονα σύγχρονες ψυχροπολεμικές περιπετειούλες τύπου Salt, ενώ ο ίδιος με την θεατρική του καταβολή δίνει υπόσταση (προσέξτε τη σκηνή του δείπνου ανάμεσα σε κείνον και τη Knightley) σε έναν κατά τ΄άλλα καρικατουρίστικο ρόλο.

    Όσο για τον Chris Pine, ίσως και να είναι κάτι παραπάνω από ένας ακόμη ηθοποιός-ομορφόπαιδο-poster boy και τον έχουμε απολαύσει τόσο στα Star Trek όσο και σε γκομενοπεριπετειούλες τύπου This Means War.

    Εν προκειμένω καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες με τρεχαλητά, φωνές και ανήσυχα βλέμματα αλλά το φυσικό του παρουσιαστικό είναι τόσο μοντελίστικο που προσωπικά δεν με πείθει, για την εύκολη μεταμόρφωση του από φλώρο αναλυτή, σε πράκτορα που αντέχει σε συνθήκες καταδίωξης και αδρεναλίνης.

    Για να το πούμε κι αλλιώς, αν ο Chris Pine είναι ο 'σκληροτράχηλος' πράκτορας του σήμερα, τότε και ο ...Mr Μπούτιας μπορεί να είναι το sex symbol του χθες και του αύριο.

    Ο νέος Jack Ryan πήρε το βάπτισμα του πυρός από την αρχή αλλά αναμενόμενα, ετούτο εδώ το reboot είναι μια χιλιοειδωμένη συρραφή από κάθε ανάλογη ταινία του είδους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

    Αν θέλετε απλά να σκοτώσετε την ώρα σας και να μην θυμάστε τι είδατε για 90 λεπτά, ο Jack Ryan βλέπεται αλλά θα ήταν προτιμότερο μια θέαση σε dvd ή torrent (για τους μη έχοντες υπομονή).

    Τι Jack Ryan, τι Jack Reacher, τι Τζακ ο Αντεροβγάλτης και ο Τζακ με τη φασολιά του λοιπόν...και αν δεν θέλετε να αρχίσετε να πετάτε κι εσείς άλλα τέτοια άκυρα, πιείτε καλύτερα ένα Jack...Daniels να στανιάρετε.

    Να ευελπιστείτε μονάχα μην είναι εξίσου ξεθυμασμένο όπως η εν λόγω περιπέτεια...


    Στις αίθουσες από 23 Ιανουαρίου.

    Kostas Tsokos.




    Jack Ryan: Shadow Recruit trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Τζακ Ράιαν Πρώτη Αποστολή - Jack Ryan Shadow Recruit Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top