F Review: Επτά Μέρες με τη Μέριλιν - My Week With Marilyn - FilmBoy Review: Επτά Μέρες με τη Μέριλιν - My Week With Marilyn - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Επτά Μέρες με τη Μέριλιν - My Week With Marilyn


     
    Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

    Η Marilyn Monroe φαίνεται πως συνεχίζει να παραμένει ένας αστικός μύθος, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατο της. 

    Άλλοι την θεωρούν άπλα ως το πρότυπο της "χαζής" ξανθιάς. 
    Άλλοι την θεωρούν ως την πιο σέξι γυναίκα που έχει περάσει ποτέ και άλλοι άπλα την γνωρίζουν λόγο του διασήμου σκανδάλου με τον Kennedy

    Όπως και να' χει, ακόμα και τώρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης Αμερικανικής pop κουλτούρας.

    Κάπως έτσι, το My Week With Marilyn κάπου ανάμεσα στον μύθο και την αλήθεια παρουσιάζει την δική του οπτική γωνία σχετικά με την αμφιλεγόμενη φιγούρα της Marilyn

    Όμως αυτό που είναι εντυπωσιακό με αυτή την ταινία, δεν είναι τόσο η σκιαγράφηση της Monroe αλλά η άριστη ποιότητα της συνολικά. 
    Σπάνια βλέπεις βιογραφίες ή έστω ταινίες που αναφέρονται σε πραγματικά πρόσωπα να το πετυχαίνουν αυτό.

    Πώς το καταφέρνεις αυτό; 
    Με τρεις άπλες κινήσεις. 


    Πρώτον, έχεις ένα σοβαρό σενάριο που είναι τουλάχιστον βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που δεν ξωκοίλει και «πλάθει» ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δεύτερον εμπιστεύεσαι έναν καλό σκηνοθέτη, ικανό να δημιουργήσει μια ταινία εποχής και τρίτον επιλέγεις ένα δυνατό cast από πολλούς γνωστούς αλλά όχι διάσημους ηθοποιούς. 
    Οπότε ας τα πάρουμε με την σειρά.

    Το σενάριο ξετυλίγεται μέσα από τα ματιά του Colin Clark (Eddie Redman, The Yellow Handkerchief), ενός φιλόδοξου νεαρού από ευκατάστατη οικογένεια, που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κόσμο του κινηματογράφου. 

    Έτσι, ο Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh, Valkyrie) τον ξεχωρίζει και τον προσλαμβάνει ως τρίτο βοηθό σκηνοθέτη για την νέα του ταινία. 

    Ο Colin δεν έχει ιδιαίτερες υποχρεώσεις και ουσιαστικά είναι το παιδί για όλες τις δουλειές, αλλά καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να τρυπώσει στον μαγικό κόσμο του θεάματος και κατ'επέκταση στα παρασκήνια της ταινίας 'The Prince And The Showgirl'.

    Κάπως έτσι γνωρίζει και την Marilyn Monroe (Michelle Williams, Meek's Cutoff) η οποία είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας. 

    Αρχικά η σχέση τους είναι τελείως πλατωνική, αλλά μετά την αποχώρηση του άντρα της, Arthur Miller, η ίδια χρειάζεται ένα στήριγμα το οποίο το βρίσκει στον μικρό αλλά γοητευτικό Colin. 

    Καθώς η σχέση τους προχωρεί έχουμε και εμείς την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τις διάφορες πλευρές του χαρακτήρα της Marilyn. 
    Μερικές φόρες είναι ναζιάρα και αστεία, άλλες ακαταμάχητη και άλλες αυτοκαταστροφική. 
    Όμως πάντα χρειάζεται τον Colin στο πλευρό της για να αντέξει να βγάλει την ταινία καθώς τόσο τα ψυχολογικά, όσο και τα προβλήματα της με τις καταχρήσεις την εμποδίζουν.

    Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η όλη πλοκή αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την εξέλιξη της σχέσης των δυο πρωταγωνιστών εμφανίζονται και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες από ακόμα πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. 

    Για παράδειγμα βλέπουμε έναν νευρωτικό Sir Laurence Olivier που παλεύει για να γίνει διάσημος star αντί από σπουδαίος ηθοποιός, μια Monroe που όσο δυναμική δείχνει με τους άντρες τόσο αμήχανη και φοβισμένη είναι με τους ηθοποιούς και ολόκληρο το "παρασκήνιο" πίσω από τον μύθο.

    Από την πλευρά της, η σκηνοθεσία του Simon Curtis, χωρίς να συγκλονίζει κάνει πολύ καλά την δουλειά της. 
    Παρουσιάζει πολύ εύστοχα την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται η υπόθεση, χρησιμοποιεί την όμορφη καλοκαιρινή Αγγλία και αφήνει τους ηθοποιούς να ερμηνεύσουν. 
    Φυσικά υπάρχουν πολύ όμορφες σκηνές, διάσπαρτες σε όλο το έργο, αλλά πολύ σωστά ο σκηνοθέτης δεν προσπαθεί να επισκιάσει το σενάριο.

    Πάνω-κάτω τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η μουσική επένδυση που χωρίς να ξεχωρίζει, "ντύνει" όμορφα την ταινία και δημιουργεί ατμόσφαιρα. 
    Τα περισσότερα κομμάτια που ακούγονται είναι της εποχής εκείνης, με τον πρώτο λόγο να έχει ο Frank Sinatra
    Όμως εκεί που η μουσική απογειώνει την ταινία πραγματικά, είναι και η τελευταία σκηνή που σε καθηλώνει στα αλήθεια.

    Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της ταινίας είναι οι ηθοποιοί.
    Όπως προανέφερα, το πλούσιο καστ αποτελείται από γνωστά ονόματα και ποιοτικούς ηθοποιούς, που δεν είναι απαραίτητα φίρμες. 

    Φυσικά, την παράσταση κλέβει η εκπληκτική Michelle Williams ως Marilyn αλλά και ο Kenneth Branagh ως άλλος Olivier. 
    Ο πρωταγωνιστής Eddie Redman δεν μπορώ να πω πως συγκλονίζει, αλλά σίγουρα δεν υποδύεται και άσχημα τον ρολό του. 

    Ακόμα παρουσιάζεται μια πληθώρα ικανών ηθοποιών όπως η Julia Ormond (The Music Never Stopped) που παίζει την Vivien Leigh, ο Pip Torrens (Easy Virtue), η Geraldine Somerville (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2), ο Dominic Cooper (The Devil's Double), ο Toby Jones (Captain America: The First Avenger), η Judi Dench (Pirates of the Caribbean: On Strange Tides) αλλά και η Emma Watson (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2).

    Αρνητικά δεν βρίσκεις εύκολα σε μια τόσο καλογυρισμένη ταινία στο σύνολο της, αλλά προσωπικά, θα ήθελα να ξετυλίγει σε μεγαλύτερο βαθμό το προσωπικό δράμα της Monroe. 

    Μας δείχνουν βεβαία τον άστατο χαρακτήρα της αλλά και την παράλογη πολλές φόρες συμπεριφορά της χωρίς όμως να δίνουν δραματικό τόνο σε όλη την κατάσταση ή να δημιουργούν ένα σαφές ψυχολογικό προφίλ της Marilyn.

    Επιπλέον, άλλο ένα πράγμα που δεν με κάλυψε ήταν το όλο "βασισμένο σε αληθινά γεγονότα" concept. 
    Δεν αμφιβάλλω πως αυτά εν μέρει συνέβησαν αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν αυτή είναι η πραγματική απόδοση της αληθείας. 

    Βέβαια, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν θα το μάθει ποτέ, αλλά δεν νομίζω πως η ταινία ξεφεύγει πολύ από τον μύθο και αποκαλύπτει την αληθινή Marilyn.

    Και τέλος, η γλυκύτατη Michelle Williams, σαφέστατα είχε έναν πολύ δύσκολο ρόλο και χωρίς αμφιβολία όχι μόνο τα κατάφερε αλλά και εντυπωσίασε (ειδικά στη σκηνή μπάνιου και την τελευταία σκηνή). 

    Όμως, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι τόσο εντυπωσιακή και όμορφη όσο η Marilyn και έτσι είναι λίγο οξύμωρο να βλέπεις όλοι να τρελαίνονται από την υποτιθέμενη ομορφιά της Marilyn αλλά εσένα να μην σε καλύπτει εμφανισιακά η Michelle Williams

    Μην με παρεξηγήσετε, η κοπέλα είναι εξαιρετική και ερμηνεύει πολύ καλά τον ρόλο της πείθοντας σε κάπου για την γοητεία της, όμως καθαρά επιφανειακά και σε θέμα εμφάνισης, σε ξενίζει λίγο ο όλος θαυμασμός.

    Το My Week With Marilyn είναι μια πολύ καλή και ευχάριστη ταινία που όχι μόνο θα φέρει πολλές αναμνήσεις στους γηραιότερους αλλά θα δείξει και μια άλλη εποχή του σινεμά, στους νεότερους. 
    Οι σοβαρές ερμηνείες θα σας κερδίσουν και ο μύθος της Marilyn θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναπλάθεται.

    Οι τρεις υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας δεν ήταν τυχαίες, άλλωστε.
    Στην Ελλάδα θα το δούμε στις 22 Δεκεμβρίου. 


    My Week With Marilyn trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Επτά Μέρες με τη Μέριλιν - My Week With Marilyn Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top