F 20+1 Τραγουδιστές σε ρόλο ηθοποιού (Μέρος 2) - FilmBoy 20+1 Τραγουδιστές σε ρόλο ηθοποιού (Μέρος 2) - FilmBoy
  • Latest News

    20+1 Τραγουδιστές σε ρόλο ηθοποιού (Μέρος 2)


    Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα θυμηθούμε τους τραγουδιστές που κατάφεραν να γνωρίσουν μεγαλύτερη επιτυχία στην μεγάλη οθόνη.

    Jennifer Lopez – Enough (2002)


    Είναι η μόνη που ίσως θα έπρεπε να εξαιρέσω από την λίστα, καθώς την θεωρώ εξίσου ηθοποιό, όσο και τραγουδίστρια. 
    Οι κινηματογραφικοί της ρόλοι άλλωστε έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από την μουσική της πορεία και είναι η μόνη που έχει σταθερή παρουσία στον κινηματογράφο παράλληλα με την καριέρα της στην μουσική βιομηχανία όλες αυτές της δεκαετίες.
    Επιτυχία γνώρισε ως ηθοποιός αρχικά με το συναισθηματικό φιλμ, Jack (1996) του Francis Ford Coppola ως δασκάλα του Robin Williams, καθώς επίσης και την επόμενη χρονιά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιπέτεια θρίλερ Anaconda (1997), αλλά και την βιογραφική ταινία Selena της ίδιας χρονιάς.
    Εδραιώθηκε κινηματογραφικά μέσα από επιτυχημένες εμπορικά ρομαντικές κομεντί, όπως τα The Wedding Planner (2001), Maid in Manhattan (2002), Monster-in-Law (2005), μέχρι το πιο πρόσφατο Second Act (2018).

    Έχει δοκιμαστεί σε διάφορα είδη ταινιών, από το sci-fi horror, The Cell (2000), την κωμωδία δράσης Out of Sight (1998) δίπλα στον George Clooney, το δραματικό Bodertown (2006), μέχρι την περιπέτεια Parker (2013) με τον Jason Statham και το ερωτικό θρίλερ The Boy Next Door (2015).
    Ωστόσο η μεγάλη της επιτυχία ως τραγουδίστρια έχει επισκιάσει την ταυτότητά της ως ηθοποιό, παρότι η ίδια είναι πάντα αξιοπρεπής σε όποιο ρόλο αναλαμβάνει, αν και οι συμπατριώτες της δεν χάνουν ευκαιρία για να την προτείνουν στα Χρυσά Βατόμουρα ως χειρότερη ηθοποιό. 
    Θα ξεχωρίσω όμως την ερμηνεία της στο Enough στο οποίο δείχνει ότι αφοσιώθηκε με θέρμη για να αποδώσει την αλήθεια της ηρωίδας της. 
    Μια γυναίκα που κακοποιείται σωματικά από τον σύζυγό και παίρνει την απόφαση να ξεκινήσει μια νέα πορεία ενώ καταδιώκεται εμμονικά από τον πρώην σύζυγό της. 


    Cortney Love - The People vs. Larry Flynt (1996)


    Μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία που δεν έχει κάνεις πολλές δουλειές στο cinema, παρά το εντυπωσιακότατο κινηματογραφικό της ντεμπούτο. 
    Στην υπόθεση Λάρι Φλιντ του σπουδαίου Milos Forman, εξέπληξε θετικά τους πάντες και έλαβε την αναγνώριση κοινού και κριτικών. 
    Υποδύθηκε την Althea Leasure, πρώην striper και τέταρτη σύζυγο του Larry Flynt αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. 
    Είναι η περίπτωση που αποδεικνύει ότι με τον κατάλληλο σκηνοθέτη όλοι μπορούν να γίνουν εν δυνάμει καλοί ηθοποιοί. 

    Η ερμηνεία της κέρδισε υποψηφιότητες και βραβεύσεις σε πολλές ενώσεις κριτικών, με πιο σπουδαία την υποψηφιότητά της για χρυσή σφαίρα. 
    Η συνέχεια όμως δεν υπήρξε ποτέ, με τον Forman μόνο να την εμπιστεύεται ξανά στο Man on the Moon (1999) και συμμετοχές της στην κωμωδία 200 Cigarettes και στην περιπέτεια Trapped (2002) με την Charlize Theron και τον Kevin Bacon..


    Jared Leto – Dallas Buyers Club (2014)


    Ο τραγουδιστής του επιτυχημένου συγκροτήματος 30 Seconds to Mars έχει δείξει πολλά διαφορετικά μεταξύ τους κινηματογραφικά πρόσωπα. 
    Η κινηματογραφική του παρουσία κυμαινόταν σε πιο χαμηλούς τόνους στην αρχή της καριέρας του σε σύγκριση πάντα με την ηχηρή μουσική του καριέρα. 
    Μέχρι που τα τελευταία χρόνια το αντιστάθμισε λίγο αυτό και ανέτρεψε τον ισχυρισμό ότι ένας τραγουδιστής παραμένει εγκλωβισμένος στην εικόνα του και δεν μπορεί να προσφέρει ως ηθοποιός.
    Έχει δώσει εξαιρετικές ερμηνείες σε διαφορετικά είδη ταινιών. 
    Ξεκινώντας από indie films μικρού budget, έπειτα σε θριλεράκια όπως Urban Legend, αλλά και συμμετοχές με μικρότερες ρόλους σε επιτυχημένες ταινίες όπως Fight Club, Girl Interrupted, American Psycho, Panic Room, Phone Booth, με κορυφαία στιγμή φυσικά το αριστουργηματικό Requiem for a Dream του Darren Aronofsky
    Ο Leto έγινε από Ηφαιστίων στο Alexander (2004) του Oliver Stone, μέχρι Joker στο Suicide Squad (2016). 

    Σε δύο ρόλους όμως ο ίδιος κατάφερε αυτό που ακόμα και ηθοποιοί με πολυετή εμπειρία αδυνατούν, καθώς πραγματοποίησε εντυπωσιακές ερμηνείες όπου μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά εξωτερικά και εσωτερικά, με την εικόνα του να μην θυμίζει σε τίποτα τον πραγματικό του εαυτό.
    Στο βιογραφικό φιλμ, Chapter 27 υποδύθηκε τον δολοφόνο του John Lennon ονόματι Mark David Chapman σε μια προσπάθεια απεικόνισης του διαταραγμένου ψυχισμού αυτού του φανατικού οπαδού των Beatles. 
    Ο Leto πήρε 30 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου, αλλά δίχασε με την ερμηνεία του, με την πλειοψηφία των τελετών βραβεύσεων να αγνοούν επιδεκτικά αυτή του την προσπάθεια. 
    Αντίθετα σάρωσε τα βραβεία με τον ρόλο του ως τρανσέξουαλ Rayon ενός ατόμου που νοσούσε από aids στην ταινία Dallas Buyers Club του Jean-Marc Valle
    Ο ηθοποιός εμφανώς αδυνατισμένος (έχασε περίπου 15 κιλά), με διαφορετική φωνή και φυσιογνωμία έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους για το ταλέντο του. 
    Το δίλημμα μεγάλο για το ποια είναι η καλύτερη ερμηνεία του, θα ξεχωρίσω όμως τον ρόλο που του χάρισε το Οσκαρ.


    Beyoncé – Dreamgirls (2006)


    Η Beyoncé Knowles είναι μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες των τελευταίων ετών, έχοντας παράλληλα κερδίσει 22 βραβεία Grammy στην μέχρι τώρα πορεία της. 
    Όσον αφορά τον κινηματογράφο οι εμφανίσεις της ήταν επιλεκτικές, ξεκινώντας με τις κωμωδίες Austin Powers in Goldmember (2002) με τον Mike Myers και The Pink Panther (2006) με τον Steve Martin και στην συνέχεια πρωταγωνιστώντας στο θρίλερ Obsessed (2009), καθώς επίσης πραγματοποίησε και ένα όνειρο ζωής όταν υποδύθηκε την θρυλική τραγουδίστρια Etta James στο Cadilac Records (2008).
    Αναμφίβολα όμως ο ρόλος της στο Dreamgirls ήταν η καλύτερή της εμφάνιση. 
    Ένα επιτυχημένο μιούζικαλ με πολλές διακρίσεις, στο οποίο ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

    Η ταινία αποτελεί μια άτυπη βιογραφική ταινία του γυναικείου συγκροτήματος The Primettes που γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία στην Αμερική της δεκαετίας του ’60, με την Beyoncé να υποδύεται την Deena Jones, μια μορφή που θυμίζει έντονα μια εκδοχή της Diana Ross, η οποία ήταν η κεντρική τραγουδίστρια του συγκροτήματος πριν αποχωρήσει για να κάνει σόλο καριέρα. 
    Η Beyoncé έλαμψε με τις Dreamgirls, έδωσε μια πολύ καλή ερμηνεία, αν και την παράσταση ελαφρώς έκλεψε η επίσης τραγουδίστρια Jennifer Hudson με την σαρωτική της ερμηνεία, αποσπώντας και το Οσκαρ καλύτερης ηθοποιού σε β’ ρόλο.


    Whitney Huston – The Bodyguard (1992)


    Μία και μόνο ταινία ήταν αρκετή για να την συμπεριλάβουμε στην λίστα με τους επιτυχημένους τραγουδιστές. 
    Η Whitney Huston έδωσε μια πολύ καλή ερμηνεία ως η pop ντίβα Rachel Marron με αυτή την ταινία που έμεινε κλασική όπως και το τραγούδι “I will always love you”. 
    Η Huston υποδύθηκε μια τραγουδίστρια στο απόγειο της δόξας της (επιτυχία άλλωστε που βίωνε και η ίδια εκείνη την περίοδο), η οποία δέχεται απειλές και τότε προσλαμβάνει ένα σωματοφύλακα ειδικά εκπαιδευμένο με τον οποίο εκτυλίσσεται μια ιστορία αγάπης. 

    Ο Kevin Costner επέμενε και ήθελε την Huston για το πρωταγωνιστικό ρόλο, αν και τα studio είχαν δείξει μια κάπως ρατσιστική διάθεση λόγω του χρώματος της Whitney και προσπαθούσαν να τον στρέψουν στην Madonna για συμπρωταγωνίστριά του, κρίνοντας ότι θα ήταν πιο ταιριαστοί ως ζευγάρι. 
    Ο Costner όμως επέμενε και το αποτέλεσμα φυσικά τους δικαίωσε με τις εισπράξεις να ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια παγκοσμίως. 
    Οι υποψηφιότητες των Costner και Huston στα Χρυσά βατόμουρα εκείνης της χρονιάς, νομίζω έγινε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού από τα μέλη του θεσμού.


    Madonna – Evita (1996)


    Όσο και αν θα προτιμούσα να δω την Michelle Pfeiffer στην θέση της, στην οποία είχε προταθεί ο ρόλος αρχικά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η Madonna έδωσε μια καλή ερμηνεία ως Evita Peron. 
    Κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία/μιούζικαλ, καθώς και το Οscar καλύτερου τραγουδιού. 

    Οι υπόλοιποι κινηματογραφικοί ρόλοι που εμφανίστηκε δεν προσδίδουν κάτι το ιδιαίτερο, με καλύτερες στιγμές της να είναι το Dick Tracey (1990) και το Body of Evidence (1993). 
    Έπειτα αποσύρθηκε από την ηθοποιία και σκηνοθέτησε δύο ταινίες μεγάλου μήκους  τα Filth and Wisdom (2008) και W.E. (2011) χωρίς επιτυχία όμως.


    Cher – Moonstruck (1987)


    Η καριέρα της Cher ως ηθοποιό στην δεκαετία του 80 ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, με ενδιαφέρουσες συνεργασίες και δυνατές ερμηνείες από εκείνη. 
    Τις επόμενες δεκαετίες η παρουσία της στον κινηματογράφο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με το περσινό Mama Mia να μην είναι ικανό να αναβιώσει την καριέρα της ως ηθοποιό.
    Παλαιότερα όμως σε όποια ταινία πρωταγωνιστούσε γινόταν επιτυχία. 

    Βρέθηκε δύο φορές υποψήφια για Oscar, αρχικά με το βιογραφικό δράμα Silkwood (1983) του Mike Nichols δίπλα στην Meryl Streep και με την ρομαντική dramedy, Moonstruck (1987), για το οποίο κέρδισε το Oscar καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. 
    Επιτυχημένες ταινίες όπως τα Suspect (1987), The Witches of Eastwick (1987) και Mermaids (1990), δεν μπόρεσαν να της εξασφαλίσουν μια συνέχεια στο cinema στο ίδιο επίπεδο και εκείνη επικεντρώθηκε στην μουσική της καριέρα για την οποία άλλωστε είναι περισσότερο γνωστή.


    Barbra Streisand – The Way We Were (1973)


    Ακόμη ένα μεγάλο όνομα της μουσικής βιομηχανίας που έχει διαγράψει μια τεράστια και λαμπρή καριέρα στο χώρο και που έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εμφανίσεις και στον κινηματογράφο. 
    Με 2 Oscar, 10 Grammy και 5 Emmy, η ίδια φαίνεται ότι έχει επιτύχει σε όποιον τομέα κι αν έχει ασχοληθεί.
    Για τον ρόλο της στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο Funny Girl (1968) του William Wyler, απέσπασε το Oscar καλύτερης ηθοποιού, ισοψηφώντας με την Katherine Hepburn για το The Lion Winter (1968) στην μοναδική χρονιά που συνέβη κάτι ανάλογο. 
    Η ίδια πρωταγωνίστησε και στο sequel της ταινίας κάποια χρόνια αργότερα με τίτλο Funny Lady

    Πολλές οι επιτυχημένες της ταινίες όπως τα Hello Dolly (1969), Yentl (1983), Nuts (1987), The Prince of Tides (1991), The Mirror Has Two Faces (1996), Meet the Fockers (2004) και το τρίτο κατά σειρά remake του A Star Is Born (1976) για τα οποίο κέρδισε το Oscar καλύτερου τραγουδιού.
    Την καλύτερη όμως ερμηνεία της την έδωσε στο The Way We Were που μαζί με τον Robert Redford παρουσίασαν το χρονικό μιας ρομαντικής ιστορίας αγάπης δύο ανθρώπων με πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. 
    Η Streisand βρέθηκε υποψήφια για Οscar, με το βραβείο να καταλήγει στην Glenda Jackson εκείνη την χρονιά.
    Έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία και ως σκηνοθέτης, σκηνοθετώντας η ίδια τις περισσότερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.


    David Bowie – Labyrinth (1986)


    Ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης που έχει αφήσει το δικό του μοναδικό στίγμα με την μουσική του καριέρα. 
    Όσον αφορά την κινηματογραφική του πορεία έχει πειραματιστεί εξίσου.
    Έχει υποδυθεί από το βαμπίρ στο ερωτικό film noir του Louis male  με τίτλο The Hunger (1983) δίπλα στις άκρως ερωτικές Catherine Deneuve και Susan Sarandon, μέχρι τον ρόλο του ως Πόντιος Πιλάτος στον Τελευταίο Πειρασμό  (1988) σε σκηνοθεσία Martin Scorsese και ως μάγος της βικτωριανή εποχής στο The Prestige (2006).

    Ο ρόλος όμως που φαίνεται ότι ταίριαζε καλύτερα στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία και προσωπικότητά του ήταν αυτός του Jareth στην περιπέτεια φαντασίας Λαβύρινθος, στην οποία η 15χρονη τότε Jennifer Connelly πρέπει να βρει το κέντρο ενός τεράστιου λαβύρινθου για να σώσει τον μικρό αδελφό της.


    Frank Sinatra – Ocean's 11 (1960)


    Ένας τραγουδιστής με σπάνιο εκτόπισμα και μοναδική αύρα, ο οποίος μετέφερε αυτούσια την περσόνα του στο πανί με μεγάλη επιτυχία.
    Ιδιαίτερα επιτυχημένος ως ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα πλήθος ταινιών από μιούζικαλ μέχρι περιπέτειες επί δεκαετίες.
    Βρέθηκε υποψήφιος για Oscar για τον ρόλο του στο The Man with the Golden Arm (1955), ενώ είχε κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο δύο χρόνια νωρίτερα στην κατηγορία β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο From Here to Eternity (1953), έχοντας επίσης βραβευτεί και με τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία.

    Ο ρόλος του που ενδεχομένως να παραμένει περισσότερο γνωστός μέχρι σήμερα είναι εκείνος του Danny Ocean στο original film Συμμορία των Έντεκα, στον ρόλο του αρχηγού της συμμορίας που σχεδιάζει μια μεγάλη ληστεία σε καζίνο του Las Vegas. 
    Remake αυτού αποτέλεσε η τριλογία με πρωταγωνιστή τον George Clooney που παρακολουθήσαμε δεκαετίες αργότερα.


    Elvis Presley – King Creole (1958)


    Και ολοκληρώνουμε αυτό το αφιέρωμα με τον θρυλικό καλλιτέχνη Elvis Presley
    O βασιλιάς του Rock and Roll γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία και αποθεώθηκε από τους θαυμαστές του, οι οποίοι απλά δεν χόρταιναν να τον ακούν και να τον βλέπουν. 

    Για αυτό ο ίδιος πρωταγωνίστησε σε πάνω από 30 ταινίας κυρίως μιούζικαλ μέσα σε 15 χρόνια.
    Συχνά συνοδευόμενος ως κινηματογραφικό ζευγάρι με την πανέμορφη Ann-Margaret.
    Ο βασιλιάς όντως ζει μέσα από τις ταινίες του, αλλά και την αθάνατη μουσική του.

    Δείτε εδώ το 1ο Μέρος.

    Νάσος Κυριακίδης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 20+1 Τραγουδιστές σε ρόλο ηθοποιού (Μέρος 2) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top