F Review: Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες - The Bling Ring - FilmBoy Review: Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες - The Bling Ring - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες - The Bling Ring




     
    Για το Bling Ring ήμουν αρκετά περίεργος...και φαντάζομαι δεν ήμουν ο μόνος....και όχι...δεν είχε να κάνει μόνο με τη γλωσσάρα της Emma Watson που έγινε από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα stills της κινηματογραφικής χρονιάς που διανύουμε.

    Βασισμένο στο άρθρο του Vanity Fair "The Suspects Wore Louboutins" της Nancy Jo Sales που δημοσιεύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, το The Bling Ring προσπαθεί να μας ξετυλίξει την ιστορία της πενταμελούς παρέας εφήβων που το διάστημα 2008-2009 μπαινοέβγαιναν στα σπίτια πλουσίων και διασήμων προσωπικοτήτων, σηκώνοντας όποια μάρκα και φίρμα πανάκριβων αντικειμένων έβρισκαν.

    Η ταινία ξεκινάει με τον χαρακτήρα του Marc Hall (Israel Broussard, Flipped), ενός ήσυχου εφήβου ο οποίος την πρώτη μέρα που φτάνει στο νέο του σχολείο στην Καλιφόρνια, γνωρίζει την όμορφη Rebecca Ahn (Katie Chang).

    Η Rebecca γίνεται αμέσως φίλη μαζί του και όντας εμμονοληπτική με τη ζωή των διασήμων πείθει τον Marc και αρχίζουν οι δυο τους να ξαφρίζουν αντικείμενα από παρκαρισμένα αμάξια.

    Στην πορεία ο Marc δένεται μαζί της θεωρώντας την ως τη μόνη πραγματική του φίλη, με την οποία μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις σε θέματα μόδας, κουτσομπολιού και άλλων πολλών αναλώσιμων.

    Όσο περισσότερα (κ)λεφτά και αμάξια έκλεβαν, άλλο τόσο μεγάλωνε η εμμονή και επιθυμία της Rachel να ζει όπως τα πρόσωπα που θαύμαζε σε tabloids, ριάλιτι και δελτία ειδήσεων.

    'Ετσι σε μια νυχτερινή έξοδο σε κλαμπ, θα γνωρίσει τον Marc στις Nicki (Emma Watson, This Is the End), την υιοθετημένη αδελφή της Sam (Taissa Farmiga, Higher Ground) και την Chloe (Claire Julien, The Dark Knight Rises), μια παρέα κοριτσιών εξίσου συνερπαμένη (έως και αλλοπαρμένη) με την "oh so glamorous life".

    Μετά από μια περαντζάδα στο ίντερνετ όπου θα μάθουν πως η Paris Hilton θα απουσιάζει από τη σπιταρόνα της, αποφασίζουν να την επισκεφθούν και τσιμπώντας το κλειδάκι της πόρτας που βρισκόταν κάτω από το χαλί (!), θα αρχίζουν την περιοδεία-ξάφρισμα από τα σπίτια κάθε λογής διασημότητας όπως οι Rachel Bilson, Megan Fox, Lindsey (μο)Lohan και άλλες.



    Απολαμβάνοντας την κενότητα της ζωής τους, δεν δίνουν σημασία σε τίποτα, απολαμβάνοντας να επιδεικνύουν αφελώς στο φατσοβιβλίο τα πανάκριβα κλεμμένα χρυσαφικά και ρούχα συνεχίζοντας να περνάνε από σπίτι σε σπίτι σαν να μην τρέχει τίποτα.

    Όπως όλα τα εφήμερα όμως...τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα....

    Σαν κινηματογραφική εμπειρία, το Bling Ring απλά καταγράφει με τον τρόπο που θα έβλεπες ένα οποιοδήποτε ντοκιμαντερίστικης αισθητικής επεισόδιο από ριάλιτι, χωρίς να αφήνει κάποιο ιδιαίτερο κινηματογραφικό στίγμα στα όσα αληθινά βλέπουμε να εκτυλίσσονται.

    Αυτό που κάνει όμως...το κάνει καλά.

    Η φωτογραφία και τα πλάνα είναι όπου χρειάζεται ακατέργαστα και ντοκιμαντερίστικης αισθητικής, προσδίδοντας μια νότα indie φυσικής κινηματογράφησης και όπου χρειάζονταν φλασάτα (σκηνές με clubbing).

    Οι σκηνές των ληστειών αν και κάποια στιγμή επαναλαμβάνονταν και έριχναν τον ρυθμό της ταινίας, ήταν καλογυρισμένες χωρίς υπερβολικά κοφτό μοντάζ αφήνοντας την κάμερα να παίξει με τους χαρακτήρες και τον χρόνο που ήθελαν για να αράζουν στα σπίτια, ζώντας για λίγο την ψευδαίσθηση πως ζουν όπως οι διάσημοι, πριν την σκαπουλάρουν με ελαφρά πηδηματάκια.

    Εξαιρετική η ιδέα λήψης της μιας ληστείας από τον απέναντι λόφο όπου γινόμαστε παρατηρητές καθώς βλέπουμε την παρέα να πηγαινοέρχεται και ανεβοκατεβαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο, ιδέα που όπως είχε δηλώσει η ίδια η σκηνοθέτις Sofia Coppola οφείλεται στον διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Σαββίδη...που δυστυχώς απεβίωσε τον Οκτώβρη του 2012 και στον οποίο αφιερώνεται η ταινία.

    Στις ερμηνείες ξεχώρισαν περισσότερο οι Emma Watson...αν και δυσκολεύτηκε να μετατρέψει τη βρετανική προφορά σε καλιφορνέζικη.



    Σε όλες τις σκηνές της ήταν εξαιρετική και ειδικά όταν προσποιούνταν την μετανοημένη ή την κλαψιάρα που φοβόταν να μπει φυλακή και κάρφωνε τους συνεργούς της...σου ερχόταν να τη σφαλιαρίσεις.

    Εξίσου αποτελεσματικοί στους ρόλους τους και οι Katie Chang, Israel Broussard (αν και κομματάκι άχρωμος) ενώ σε μικρό ρόλο και η Leslie Mann (This Is 40) ως η μητέρα της Nicki, ένας χαρακτήρας χαζοαμερικανίδας μητέρας που προσπαθούσε να μεταδώσει πνευματικότητα στην οικογένεια της με έναν τόσο αφελή τρόπο που κατέληγε να μοιάζει ακόμα πιο στόκος.

    Χαρακτήρας βγαλμένος θαρρείς από ριάλιτι που σε έκανε να απορείς για τον αν υπάρχουν γονείς που να είναι τόσο ζώα (κι όμως...), αλλά δεν σε έκανε να απορείς καθόλου για την κενότητα, χαζομάρα και μυθοποίηση των πιο ανούσιων πραγμάτων που έκανε τα παιδιά να καταλήξουν στις πράξεις αυτές

    Προσεγμένα και ταιριαστά όπως πάντα τα soundtrack στις ταινίες της Coppola με ιδανικές επιλογές αυτή τη φορά από χιπστερο-r'n'b-κλαμπόβια και neo-soul (Kanye West, 2 Chainz, M.I.A., deadmau 5, Can, Sleigh Bells, Azealia Banks, Frank Ocean και άλλους)

    Παρ'όλα τα θετικά, το Bling Ring περισσότερο το χαζεύεις παρά το καταλαβαίνεις ή το βιώνεις και αυτή τη στιγμή αδυνατώ να καταλάβω αν το σινεμά που γυρίζει τελευταία η Coppola θέλει να πει και σε ποιον απευθύνεται.

    Προφανώς και αφορά τη ματαιοδοξία, την κενότητα και προβληματική ζωή των πλουσίων και διασήμων, όπως είδαμε και στο Somewhere όπου μοναδικό άξια σημείο αναφοράς ήταν η ερμηνείες των Stephen Dorff και Elle Fanning.

    Αυτή τη φορά θέλησε να αναφερθεί περισσότερο στο πως επηρεάζονται οι έφηβοι και τι προσωπικότητες καλλιεργούν όταν μεγαλώνουν χωρίς αρχές, θεωρώντας φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, το να μεγαλώνουν με τέτοια 'πρότυπα' και αποβλακωτικούς τρόπους ζωής καίγοντας κάθε εγκεφαλικό κύτταρο.

    Τρανή απόδειξη του πόσο εκτός τόπου και χρόνου μπορούν να καταλήξουν όταν ακόμα και στο ενδεχόμενο της...στενής, ενδιαφέρονται μόνο για τις δηλώσεις της Lohan ή το ντύσιμο τους.



    Αν λέξεις όπως Κ(λ)οκ(λ)ό Σανέλ, Λουί Βουτ(ατ)όν, φατσοβιβλία και τιτιβίσματα, χαζογκομενίστικες ατάκες-διάλεκτοι νηπιαγωγείου σου τη δίνουν στα νεύρα...αν θεωρείς κωλόζωα του θανατά (με το συμπάθειο) το κάθε παρτσακλό τσόλι που έχει μυθοποιήσει κάθε πλαστική σαβούρα-τρόπο ζωής που κυκλοφορεί εκεί έξω...τότε ναι, αυτή η ταινία φέρνει αποτελέσματα καθώς θα σε διαπεράσει ακριβώς από αυτά τα συναισθήματα.

    Και όχι...δεν πρόκειται καν να λυπηθείς όταν καρφώνει ο ένας τον άλλον και μετά υποκρίνονται τους αναγεννημένους φιλάνθρωπους (στυλ νοιαζόμαστε τόσο για τον κόσμο με λίγη από θεολογική πίστη για γαρνίρισμα-δήθεν εξαγνισμό ψυχής).

    Ακόμα και τώρα όμως δεν είμαι σίγουρος για το αν ήταν καλή ή μέτρια ταινία το Bling Ring, ούτε για το αν ήταν καν...ταινία.

    Προσπαθώντας να μην δώσει απαντήσεις και αιτίες για τίποτα (δεν είναι πάντοτε απαραίτητο) κατέληγε σε μια απλή αλλά όμορφα και πετυχημένα στυλιζαρισμένη καταγραφή των όσων έγιναν, αποστασιοποιώντας όμως πλήρως το θεατή από τους χαρακτήρες και βασιζόμενη καθαρά σε 2-3 αξιόλογες προσεγγίσεις των ηθοποιών πάνω στα αληθινά πρόσωπα που έπρεπε να υποδυθούν.

    Όταν το μεγαλύτερο βάθος και ουσία της ταινίας κρύβεται στην κομματάρα "Super Rich Kids" που ακούγεται στο τέλος (το μυριζόσουν πως δεν θα έλειπε από μια τέτοια ταινία)...αυτό λέει πολλά.


    - Σε μια σκηνή που θα είδατε και στα trailer εμφανίζονται για λίγα δευτερόλεπτα οι Paris Hilton και Kirsten Dunst ενώ οι Lindsay Lohan, Audrina Patridge, Rachel Bilson, Miranda Kerr και Orlando Bloom εμφανίζονταν μέσα από αποσπάσματα οπτικού υλικού.

    - Στο μικρό ρόλο του Ricky και ο τραγουδιστής των Bush, Gavin Rossdale που τον είχαμε δει και στο Constantine ως Bathazar.

    - Το μόνο αληθινό σπίτι στο οποίο κάνανε γυρίσματα ήταν της Πάρις Χίλτον (ουάου...θέλω κι εγώ μαξιλαράκια με τα μούτρα μου και mini night club με dance pole).


    Στις αίθουσες από 12 Σεπτεμβρίου.

    Kostas Tsokos.




    The Bling Ring trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες - The Bling Ring Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top