F Higher Ground - FilmBoy Higher Ground - FilmBoy
  • Latest News

    Higher Ground

    Τις περισσότερες φορές σιχαίνομαι να ακούω τις επιθέσεις των Χριστιανών φονταμενταλιστών προς το Hollywood, επειδή θεωρησαν μια ταινία ότι προσβάλει τα δικά τους φανατικά ένστοκτα και τις ...ανήθικες ηθικολογίες της πίστης τους.

    Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο που δεν μπορώ να διαφωνήσω.
    Όταν πρόκειται να απεικονίσει το Hollywood ανθρώπους της πίστης στις ταινίες, το κάνει σχεδόν πάντα με ασέβεια και με μια ιδιοτελής αχαροσύνη.

    Πόσες καλές τέτοιες ταινίες θυμάστε;
    Σχεδόν πάντα, το αποτέλεσμα είναι στη καλύτερη περίπτωση μέτριο, όχι γιατί η θρησκευτικη πίστη δεν είναι καλό θέμα, αλλά γιατί αντιμετωπίζεται σαν κάτι αυτοπαρωδιακό.

    Λες και αν είσαι φανατικός Χριστιανός, θα πρέπει να ντρέπεσαι γι'αυτό.

    Η θρησκεία έχει γίνει πολλές φορές αιτία για τρομερά πράγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά κάθε φανατικός πιστός δεν αξίζει της περιφρόνησης του Hollywood (εκτός ίσως αν είσαι στην ενορία της εκκλησίας του Red State)...


    Η ζωηρή  (υπό την έννοια ότι κάνει πολλά καινούργια πράγματα) ηθοποιός Vera Farmiga σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η ίδια στην ιστορία μιας γυναίκας που αγκαλιάζει, αμφισβητεί και τελικά εγκαταλείπει την πίστη της στο δράματικό Higher Ground.

    Βασισμένο στα απομνημονεύματα της Carolyn S.Briggs 'This Dark World: A Memoir of Salvation Found and Lost', η ταινία είναι χωρισμένη σε μέρη με τίτλους όπως 'Καταναλωτική' και 'Ερημιά' που αντανακλούν τα στάδια του πνευματικού ταξιδιού της πρωταγωνίστριας.

    Ουσιαστικά, ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο της Corinne Walker της οποίας η έμφυτη συμπόνοια, η φαντασία και περιέργεια για τον κόσμο την οδηγούν όλο και περισσότερο στην αντίθετη πλευρά της πίστης της.

    Μια από τα ίδια δηλαδή για τους φανατικούς Ευαγγελιστές;
    Πιθανών.

    Η Corinne (σε μικρή ηλικία την υποδύεται η Taissa Farmiga, η μικρότερη αδερφή της Vera) στα παιδικά της χρόνια δεν ήταν της Εκκλησίας.


    Εξαιρετικά ευφυής, με πάθος για τα γράμματα έδινε μικρή σημασία στο Θεό, μέχρι που παντρεύτηκε έναν ροκ σταρ, τον Ethan (Boyd Holbrook) και ένα ατύχημα που απείλησε τη ζωή του βρέφους τους την έκανε να πειστεί από το έργο Του και να ενταχθεί σε μια αυστηρή Εκκλησία.

    Όσο η οικογένεια τους μεγαλώνει, η Corinne (τώρα η Vera Farmiga, Source Code) και ο Ethan (τώρα ο Joshua Leonard) γίνονται οι στυλοβάτες της Εκκλησιαστικής κοινότητας και, εκτός από την αποτυχημένη προσπάθεια της Corinne να τα ξαναβρεί με τη δύστροπη αδερφή της (Nina Arianda, Midnight in Paris), όλα τα άλλα είναι καλά.

    Aποκαλύπτονται όμως σταδιακά και σε διάστημα 20 χρόνων οι αμφιβολίες και οι απογοητεύσεις που μπορεί να σε απομακρύνουν από τη τυφλή πίστη σου.

    Παίζουν ακόμη ο John Hawkes (Contagion) και η Donna Murphy (Tangled).

    Το Higher Ground έχει πολύ καλές κριτικές και ήταν υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο στο Sundance φέτος.

    Στην Αμερική έκανε πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου σε λίγες αίθουσες αλλά συνεχίζει να προβάλλεται μέχρι σήμερα.


    Higher Ground trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Higher Ground Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top