F Soundtrack review: Drive (2011) - FilmBoy Soundtrack review: Drive (2011) - FilmBoy
  • Latest News

    Soundtrack review: Drive (2011)


    Γράφει ο Kostas Tsokos.

    Υπερεκτιμημένο ή απλά παρεξηγημένο;

    Ο θόρυβος που έκανε το Drive πίσω στο 2011 έμοιαζε δυνατότερος και από το σκούξιμο του αμαξιού του Gosling, με τους περισσότερους να παραδέχονται την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθεσία που συνδύαζε δυο φαινομενικά αντίθετους κόσμος: το αργόσυρτο 'έναλλακτικό', "όποια ταμπέλα θες βάλε" μελόδραμα, με το υποτιθέμενο love story δυο μοναχικών υπάρξεων και τα exploitation, βίαια b-movies,με heist στοιχεία.

    Από την άλλη υπήρχαν και άλλοι που όσο κι αν γοητεύτηκαν από τις εικόνες, ανά σημεία βαρέθηκαν με το κλισέ σενάριο, τους όχι και τόσο τρομερά ανεπτυγμένους χαρακτήρες και την "όπου μου τη δώσει βάζω slow motion" νοοτροπία.

    Σκηνοθετικά δεν μπορείς να πεις ...ο Nicolas Winding Refn προσέφερε πολλά στο είδος ...που ούτε καν μπορείς να καταλάβεις ποιο είδος ακριβώς εξυπηρετούσε.




    Σεναριακά όμως, έχουμε δει χίλια δυο παρόμοια, απλά εδώ είχαμε και πιο "artistic" σκηνοθετική άποψη.

    Παρ'όλα αυτά, το Drive το βλέπεις και το ξαναβλέπεις, γιατί κάθε φορά που σε ενοχλούν οι ατέλειες του, άλλο τόσο σε γοητεύουν τα θετικά του.

    Ένα από αυτά ήταν και το soundtrack, μια παράξενη μείξη όπως και η ταινία.

    5 κομμάτια dance, retro electro-pop να σκάνε από το πουθενά και στην συνέχεια άλλα 14 σκοτεινά instrumental που συνέθεταν το score του Cliff Martinez (Traffic, Solaris, Narc, Contagion) σε έναν συνδυασμός από εξίσου φωτεινά και σκοτεινά στοιχεία, λες και από την μία παρακολουθούσες heist ταινία του Michael Man με αυτό το κλίμα ύπουλης αναμονής και από την άλλη παρακμιακό b-movie, που νοίκιασες από το βιντεοκλαμπέρι της γειτονιάς σου.

    Οι electro-pop χορευτικοί ρυθμοί του "Nightcall" από Kavinsky, με τα synthesized φωνητικά, συνοδεύουν το ξεκίνημα όταν εσύ βλέπεις τους φωτισμένους με neon ουρανοξύστες και τους retro τίτλους αρχής.

    Θα μπορούσε άνετα όμως, να παίζει και να χορεύεται ναζιάρικα σε κλαμπ ...σε όποιο ευλογημένο δεν γκλαγκανάει λαϊκοποπ ή r'n'b, τέσπα...



    Τα "Under Your Spell" των Desire και "A Real Hero" των College ήταν για τις ανάλογες disco, αλλά πιο μελιστάλαχτες στιγμές, συμβολίζοντας τα τρυφερά βλέμματα μεταξύ Ryan Gosling και Carey Mulligan και το "Oh My Love" με τις ζεστές ερμηνείες των Riz Ortolani και Katyna Ranieri, συνοδευόταν από μελαγχολικά ορχηστρικά μέρη,που σου έφερναν στο νου την...Μελωδία Της Ευτυχίας (The Sound of Music).

    Πριν την μετάβαση στο κανονικό μουσικό score, ακούσαμε και την λεπτή αγωνία του "Tick Of The Clock" των Chromatics, δαγκώνοντας και συ την οδοντοφλυφίδα (ή τα νύχια σου) από αναμονή όπως και ο Gosling ...ναι αυτό το ήπιων ρυθμών instrumental ηλεκτρονικό κομμάτι,σε διαπερνούσε ακριβώς από αυτό το συναίσθημα.

    Εισαγωγή στο score και οι πλήρως εναρμονισμένοι με τα τεκταινόμενα της ταινίας, τίτλοι και οι εναλλαγές των κομματιών, έρχονται να σε μπάσουν σε πιο ατμοσφαιρικές καταστάσεις, κλιμακούμενης σκοτεινής έντασης, άλλοτε με ήπιο τρόπο ( I Drive, Wrong Floor) άλλοτε όπως στο κομμάτι των Chromatics ( Bride of Deluxe , Kick Your Teeth, Skull Crushing), καμιά φορά πιο βιομηχανικά και πληκτράτα (On The Beach) ή σε πιο επικά ονειρικής ατμόσφαιρας και διάρκειας (After The Chase, Where's The Deluxe Version).

    Vintage, τρυφερό, χορευτικό, καυλιάρικο (!) και ταυτόχρονα αγωνιώδες, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό, το soundtrack του Drive δεν θα σε αφήσει παραπονεμένο, ακόμα κι αν δεν συνηθίζεις να λιώνεις τέτοιου είδους soundtrack και μουσικές επιρροές.

    Θα το χορέψεις, θα μελαγχολήσεις και θα γουστάρεις και ενώ έχει τις σκοτεινές πτυχές του, δεν θα σε πιάσουν δα και τα υπαρξιακά σου.


    Για να το πω κι αλλιώς, είναι σχετικά πιο κοντά στο Tron: Legacy παρά στο Girl With The Dragon Tattoo ή το ost του Social Network.

    Είναι ήδη κλασικό για το είδος του και όπως βγαίνοντας από την αίθουσα ένιωθες την επιθυμία να βρεις κανά μπουφάν με σκορπιό και οδοντοφλυφίδα, έτσι θα σου'ρθει να ψάξεις το δισκάκι και να το βάλεις στο play του αυτοκινήτου ...ή του κλαμπ ...ή της γκομενοβραδιάς ...αναλόγως συνθηκών!

    Πλάκα πλάκα, αν αυτή η ταινία είχε κυκλοφορήσει άλλη δεκαετία, άνετα θα παιζόταν στα drive-ins, so...

    ...Drive (On)!


    01 "Nightcall" - Kavinsky & Lovefoxxx                       
    02 "Under Your Spell" - Desire
    03 "A Real Hero" - College feat. Electric Youth
    04 "Oh My Love" - Riz Ortolani feat. Katyna Ranieri
    05 "Tick of the Clock" - The Chromatics
    06 "Rubber Head"
    07 "I Drive"
    08 "He Had a Good Time"
    09 "They Broke His Pelvis"
    10 "Kick Your Teeth"
    11 "Where's The Deluxe Version?"
    12 "See You in Four"
    13 "After The Chase"
    14 "Hammer"
    15 "Wrong Floor"
    16 "Skull Crushing"
    17 "My Name on a Car"
    18 "On The Beach"
    19 "Bride of Deluxe"



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Soundtrack review: Drive (2011) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top