F Ελληνικό Box Office: Joker, συγκρίσεις και ...πολιτική! - FilmBoy Ελληνικό Box Office: Joker, συγκρίσεις και ...πολιτική! - FilmBoy
  • Latest News

    Ελληνικό Box Office: Joker, συγκρίσεις και ...πολιτική!


    Είχα ξαναπεί σε αυτήν εδώ τη στήλη ότι τα επίπεδα δημοφιλίας του Joker στη χώρα μας είχαν φτάσει σε επίπεδα ‘Παπακαλιάτη’, ειδικά μεταξύ των αιθουσαρχών.
    Με όποιον μίλησα μετά το καλοκαίρι – και δεν ήταν λίγοι – όλοι πέταξαν τον Joker στη κουβέντα για τη νέα σεζόν.
    Εκ του αποτελέσματος, αυτή η ανυπομονησία δούλεψε υπέρ του φιλμ (και των αιθουσών), περισσότερο από κάθε προσδοκία.
    Εδώ βέβαια θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα του αυγού και της κότας, δηλαδή το αν αυτή η ανυπομονησία έκανε την επιτυχία ή αν η σίγουρη επιτυχία έφερε αυτή την ανυπομονησία, αλλά δεν έχει και σημασία εδώ που τα λέμε.
    Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να το σημειώσουμε είναι ότι το Joker στην Ελλάδα πήγε πολύ καλύτερα αναλογικά, από την ίδια την Αμερική.
    Αν ο Venom τον προηγούμενο Οκτώβρη δίνει τις σταθερές στη σύγκριση – μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν superhero villain και το origin του (ή ένα από αυτό), που βγήκε την ίδια εποχή πέρυσι – τότε είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Joker κέρδισε κατά κράτος.
    Θυμίζω ότι στην Αμερική, ο Joker άνοιξε μόλις με 13 εκατομμύρια περισσότερα από ότι ο Venom.
    Στην Ελλάδα, ο Joker ξεκίνησε με 135.735 εισιτήρια στο τετραήμερο και άλλα 24.000 εισιτήρια στα preview της Τετάρτης, όταν ο Venom είχε ανοίξει με …67.000 εισιτήρια.
    Βλέπετε που το πάω;

    Λίγο η βράβευση της Βενετίας, που έβγαλε από τον Joker την ταμπέλα της ‘superhero ταινίας’ και της τοποθέτησε αυτήν της ‘Οσκαρικής’, λίγο η παρουσία του Joaquin Phoenix, ο οποίος είναι για τους κριτικούς μας ό,τι είναι ο Γκοντάρ για τους θεωρητικούς του κινηματογράφου, λίγο το γιγαντιαίο promo της ταινίας (167 αίθουσες το έπαιξαν, σε κανέναν δε χάλασε χατίρι το γραφείο), και η ταινία εκτοξεύτηκε σε επίπεδα που είχαμε ανάγκη να δούμε ειδικά τέτοια εποχή.
    Φυσικά, δε ξεχνάμε και τους DC φανς που σίγουρα πήγαν για να το δουν, αν και διαβάζοντας όλες αυτές τις καλές κριτικές από κριτικούς που δεν έχουν καμία σχέση με το superhero universe, θα πρέπει να μπήκαν στις αίθουσες με βαριά καρδιά.
    Η ουσία είναι ότι η αγορά ζωντάνεψε νωρίς (205.979 άνθρωποι μπήκαν σε κινηματογραφική αίθουσα το τετραήμερο) και μένει να δούμε αν θα έχουμε το καλύτερο Φθινόπωρο των τελευταίων χρόνων (έρχεται η Frozen 2 σε κάνα μήνα, το Doctor Sleep και βέβαια το Star Wars: The Rise of Skywalker).

    Είχαμε και τους Ενήλικους στην Αίθουσα του Γαβρά, μια πολιτικοποιημένη ταινία που άνοιξε σε 78 αίθουσες και προσέλκυσε 23.429 θεατές.
    Είμαι πολύ θετικός σε πολιτικές ταινίες [στην Αμερική έκαναν ταινία για μια υποτιθέμενη δολοφονία του εν ενεργεία Προέδρου τους (!!), το Death of a President το 2006], αλλά φαίνεται ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι ακόμα έτοιμη.
    Θα μου πεις, εδώ κάνουμε Υπουργό Ανάπτυξης έναν άνθρωπο που κατηγορείται για μίζες όταν ήταν στο Υγείας (δηλαδή, έναν άνθρωπο που είναι κατηγορούμενος για μίζες από το Υγείας, τον κάναμε Υπουργό στη ‘Μέκκα’ των προμηθειών!) και θα ‘ανεχτούμε’ πολιτικοποιημένες ταινίες με ξεκάθαρα μονόπλευρη θέση; 
    Γιατί αυτό ακριβώς είναι οι Ενήλικοι στην Αίθουσα.

    Στις υπόλοιπες νέες ταινίες, το Μογγολικό Ondog βρήκε 2 Αθηναϊκές αίθουσες και μία στη Θεσσαλονίκη και έκανε 1.147 εισιτήρια.
    Επαναλαμβάνω, το Αυγό από τη Μογγολία έκανε 1.147 εισιτήρια σε τρεις αίθουσες.
    Μπράβο στο γραφείο διανομής πάντως.
    Χρειάζεται θάρρος να βγάλεις κάτι τέτοιο στις αίθουσες.

    Τέλος, η επανέκδοση της Σιωπής του Μπέργκμαν έκανε 285 εισιτήρια σε 4 Αθηναϊκές αίθουσες, και το Γαλλικό Portrait of a Lady On Fire έκανε 217 εισιτήρια σε 3 αίθουσες (οι 2 στην Αθήνα).

    Καλό σινεμά.

    3-6 Οκτωβρίου 2019

    A/A TAINIA ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ   ΣΥΝΟΛΟ
    1 The Joker 135.735 158.243
    2 Adults In The Room  23.429   23.729
    3 Up And Away  10.536   20.888
    4 The Secret Life Of Pets 2    7.330 142.041
    5 Rambo: Last Blood    6.894   32.972
    6 Ad Astra    3.491   49.210
    7 Angry Birds 2    3.404   43.023
    8 It: Chapter 2    2.819 150.715
    9 Fast And Furious: Hobbs & Shaw    1.508 137.907
    10 Scary Stories To Tell In The Dark    1.434   11.487

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ελληνικό Box Office: Joker, συγκρίσεις και ...πολιτική! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top