F Κριτική: Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν - The Death and Life of John F. Donovan (2018) - FilmBoy Κριτική: Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν - The Death and Life of John F. Donovan (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν - The Death and Life of John F. Donovan (2018)



    Η μετάβαση ενός καλλιτέχνη από το στάδιο του wonderkid στη καταξίωση δεν γίνεται ποτέ αναίμακτα. 
    Αυτό ισχύει και για τη περίπτωση του Xavier Dolan, του enfant terrible του Καναδά που σε πολύ μικρή ηλικία αποθεώθηκε και λοιδορήθηκε ταυτόχρονα, και πρέπει να ομολογήσω πως εγώ άνηκα στη δεύτερη κατηγορία θεατών μιας και η μοναδική μου επαφή με το έργο ήταν το κατά τη γνώμη μου εμετικά υπερφίαλο Tom à la Ferme.

    Μετά τη παγκόσμια καταξίωση χάρη στο Mommy, ήρθαν οι μεγάλες προτάσεις, όμως το all-star Juste la Fin du Monde (Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου) πήρε πολύ μέτριες κριτικές. 
    Μόλις ένα χρόνο αργότερα φτάνει και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με μια ακόμη ensemble ταινία που έτυχε ακόμα χειρότερης υποδοχής. 
    Κάποιοι χαρακτήρισαν αυτή τη περίοδό του ως growing pains και το The Death and Life of John F. Donovan μπορεί να υποφέρει από πονάκια αλλά δείχνει σίγουρα πως κάτι αλλάζει.

    Μια έγκριτη δημοσιογράφος αναγκάζεται από τον αρχισυντάκτη της να πάρει συνέντευξη και να γράψει το προφίλ του Rupert Turner, ενός 20χρονου άνδρα που εξέδωσε ένα βιβλίο το οποίο αποκαλύπτει τη προσωπική αλληλογραφία μεταξύ εκείνου όταν ήταν μόλις 10 ετών και του John Donovan, ενός νεαρού ηθοποιού που είχε γίνει διάσημος μέσα από μια εφηβική τηλεοπτική σειρά, όμως κάποια προβλήματα τον οδήγησαν στον πρόωρο θάνατο (αυτοκτονία;). 
    Η δημοσιογράφος δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον αφού πιστεύει ότι ο Rupert είναι ένας ακόμη τυχαίος που εκμεταλλεύεται τη σχέση του με κάποιον διάσημο για να κερδίσει δημοσιότητα, όμως όσο η ιστορία του ξετυλίγεται, θα καταλάβει πως έκανε λάθος.

    Το The Death and Life of John F. Donovan είναι μια ταινία που δε σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό. 
    Ο θεατής λες και μπαίνει στη θέση της δημοσιογράφου, προσπαθεί να βρει κάτι να πιαστεί, ένα ενδιαφέρον που θα τον κάνει να πιστέψει πως το φιλμ αξίζει τη προσοχή του, και αυτό αργεί αρκετά. 
    Οι συστάσεις με τους χαρακτήρες διαρκούν αρκετά και η πρώτη γνωριμία μας με τον νεαρό ενζενί και την… στοκατζίδικη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και η καριέρα του, καθώς και εκείνη με το 10χρονο αγόρι που είναι μόνιμο θύμα bullying και τη σχέση με τη μητέρα του, δημιουργούν ένα σύνολο που αγκομαχά να επιβιώσει.


    Με έναν περίεργο όμως, σχεδόν μαγικό τρόπο, συνδυάζοντας (υπερ)επιτηδευμένα την pop art με τους ρεαλιστικούς διαλόγους σε καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια του cringy, όλες αυτές οι ιστορίες αποκτούν σάρκα και οστά. 
    Μία αποφράδα ημέρα ενώνει τα κομμάτια του παζλ και, έστω και με καθυστέρηση, γίνεται αντιληπτός ο λόγος που το σενάριο φάνηκε να σπατάλησε τόσο χρόνο ενώ στη πραγματικότητα τον χρησιμοποίησε για να χτίσει δυο ολοκληρωμένους μικρόκοσμους.

    Εκείνο είναι το σημείο που η ταινία κορυφώνει, κάνοντας κοινωνική κριτική αλλά και προσωπικό σχόλιο σε όλα τα θέματα που έχουν εγερθεί μέσα στις ζωές των δύο αυτών αρσενικών και κυρίως τη σχέση με την οικογένεια και τη σεξουαλικότητα, οδηγώντας το στόρυ σε ένα φινάλε που ήδη γνωρίζουμε, όμως αυτή τη φορά βλέπουμε με ένα τελείως διαφορετικό μάτι.

    Το βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Kit Harington (Pompeii) και Jacob Tremblay (The Predator) είναι πολύ δυνατό παρότι και οι δύο έχουν κάποιες αδυναμίες, οι οποίες όμως έχουν μαεστρικά κουμπώσει στους ρόλους της, προφανώς όχι τυχαία. 
    Εκεί όμως που οι ερμηνείες αποθεώνονται είναι στις (πιο) μικρές εμφανίσεις ηθοποιών όπως η Susan Sarandon (The Big Wedding), ο Michael Gambon (Johnny English Strikes Again), η Kathy Bates (Bad Santa 2) και οι νεότεροι Natalie Portman (Avengers: Endgame), Thandie Newton (Solo: A Star Wars Story), Sarah Gadon (Indignation), Amara Karan και Ben Schnetzer, και χάρη σε αυτούς τους εξαιρετικά καλογραμμένους και ρεαλιστικά προσγειωμένους διαλόγους, το φιλμ βγάζει φωτιές.

    Ένα ιδιαίτερα αυτοσυγκρατημένο… για τα στάνταρντ του Dolan, φιλμ, το The Death and Life of John F. Donovan με εξέπληξε πολύ ευχάριστα και σίγουρα θα με κάνει να τον ξαναβάλω στο ραντάρ μου. 
    Αργεί να δείξει τα δόντια του όμως μας αποζημιώνει με μια σκληρή αλλά και ευαίσθητη πολυσχιδή ιστορία, σίγουρα όχι εξαιρετικά πρωτότυπη αλλά με μια πολύ ιδιαίτερη ματιά που την κάνει να ξεχωρίζει.

    Στους κινηματογράφους από 26 Σεπτεμβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν - The Death and Life of John F. Donovan (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top