F Κριτική: Αποδημητικά Πουλιά - Pajaros de verano (Birds of Passage) (2018) - FilmBoy Κριτική: Αποδημητικά Πουλιά - Pajaros de verano (Birds of Passage) (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Αποδημητικά Πουλιά - Pajaros de verano (Birds of Passage) (2018)



    Μεταφερόμαστε στην Κολομβία τη δεκαετία του '60 όπου μέσα από τα πρόσωπα μιας μεγάλης οικογένειας γνωρίζουμε τις παραδόσεις της χώρας, αλλά και τον κόσμο των ναρκωτικών σε μια κοινωνία όπου το εμπόριο τους αποτέλεσε βασικό άξονα ολόκληρης της οικονομίας της.

    Ο σκηνοθέτης Ciro Guerra (Embrace of the Serpent για τους σινεφίλ) μαζί με την Cristina Callego κάνει μέσα από ένα οικογενειακό δράμα μια πετυχημένη ιστορική αναδρομή, παραθέτοντας τις κοινωνικές και πολιτιστικές μεταβολές της Κολομβίας ανά δεκαετία. 
    Χωρίζοντας την ταινία σε επιμέρους κεφάλαια καλύπτει τις δεκαετίες από το 60 μέχρι και το 80, αναδεικνύοντας από τη μία τις παραδόσεις της χώρας, και παρουσιάζοντας από την άλλη τις σύγχρονες επιρροές που δέχονταν από τον σύγχρονο και θελκτικά προβαλλόμενο τρόπο ζωής, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ.

    Αυτή τη διττή φύση της χώρας μας δίνει με μεγάλη σαφήνεια μέσα από τα ήθη και τα έθιμα που μας παρουσιάζει τα οποία όπως συνήθως κρατάνε τον πληθυσμό σε μια πιο συντηρητική κατάσταση, ενώ αντίθετα η ενασχόληση με τo εμπόριο ανοίγει το δρόμο προς μια πιο φιλελεύθερη Αμερική με τον ανάλογο τρόπο ζωής, που προσφέρει, θεωρητικά έστω, μεγαλύτερες ευκαιρίες ανέλιξης και εξέλιξης. 


    Οι δημιουργοί της ταινίας ισορροπούν όμορφα ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς τρόπους ζωής που εκφράζουν διαφορετικές εποχές, συνδυάζοντας τη λαογραφική αφήγηση με τον γκανγκστερικό κόσμο.

    Όμορφη η οπτική απεικόνιση της χώρας μέσα από τα έντονα χρώματα που αντανακλούν μια κοινωνία γεμάτη πάθος και αντιθέσεις, αλλά από την άλλη οι ρυθμοί αφήγησης μερικές στιγμές χάνουν σε συγχρονισμό δημιουργώντας μικρά κενά στην ιστορία. 

    Το ενδιαφέρον όμως διατηρείται μέσα από τη δραματική ιστορία και την τραγική πορεία των πρωταγωνιστών, οι οποίοι προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους σε αυτόν τον νέο και υπό δημιουργία κόσμο κυνηγούν όνειρα και επιθυμίες κόντρα στις περιορισμένες επιλογές που τους προσφέρει το παρελθόν.

    Μια ιδιαίτερα ζωντανή ταινία, με ένταση, συναίσθημα αλλά και κυνικότητα, η οποία αξίζει την προσοχή του σινεφιλικού κοινού.

    Στους κινηματογράφους από 31 Ιανουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Αποδημητικά Πουλιά - Pajaros de verano (Birds of Passage) (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top