F Classics: Braindead (Dead Alive) (1992) - FilmBoy Classics: Braindead (Dead Alive) (1992) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: Braindead (Dead Alive) (1992)


    Ο Βασιλιάς του gore ήταν κάποτε ο Peter Jackson.
    Και μπορεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο να έγινε το 1987 με το Bad Taste, ο ίδιος κάποτε όμως είχε πει: 'Θα επιστρέψω στο είδος όταν κάποιος κάνει μια ταινία με περισσότερο gore από το Braindead!'

    Λοιπόν, είμαστε στο 2018, 26 χρόνια από τη κυκλοφορία του και ο Peter Jackson δεν έχει επιστρέψει.
    Θα μπορούσε βέβαια αυτό να οφείλεται στη τεράστια επιτυχία των ταινιών του σε άλλα είδη, αλλά έχω αμφιβολίες αν υπάρχει ταινία με περισσότερο gore από το Braindead.

    Το Braindead, γνωστό και ως Dead Alive, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Ζηλανδία όπου άλλωστε ο Jackson έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του - στη πραγματικότητα, ένα από τα πράγματα που συχνά απαιτεί από τα studio είναι να κάνει τα γυρίσματα εκεί.
    Τόνοι αίματος, αμφιβόλου προελεύσεως πιτσιλίσματα, διαμελισμοί, αποκεφαλισμοί, όλα βρίσκονται στα χέρια του Jackson σε ένα gore festival με εξαιρετικά αποτελεσματικά ειδικά εφέ και μακιγιάζ - ιδίως αν σκεφτείς ότι ο προυπολογισμός ήταν μόλις $3 εκατομμύρια.

    Ακαταμάχητο ...καρτουνίστικο στυλ που υπερβάλει συνεχώς και ξεπερνά ό,τι όρια υπήρχαν την εποχή εκείνη.
    Επίσης, η ταινία έτυχε καλής αποδοχής από σχεδόν όλα τα είδη των θεατών, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο πλέον.

    Κατ'αρχάς, έχουμε ένα νησί που ονομάζεται Sumatra 
    (το ίδιο νησί που χρησιμοποίησε ο Jackson για το King Kong).
    Μερικοί τύποι κυνηγούν μια παράξενη μαϊμού-αρουραίος με επικίνδυνο δηλητήριο αν σε δαγκώσει.

    Ένας από αυτούς όμως δέχεται μια δαγκωνιά και, όπως επιτάσσει η τοπική παράδοση, το σώμα του θα διαμελιστεί.
    Ο τίτλος της ταινίας πετάγεται στην οθόνη.

    Η δράση μεταφέρεται στη Νέα Ζηλανδία, σε μια μικρή πόλη όπου ο Lionel (Timothy Balme), ένας νεαρός υπερπροστατευόμενος από τη μητέρα του προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον της Paquita (Diana Penalver) με την οποία είναι ερωτευμένος.
    Η Taquita πιστεύει στις προλήψεις και προσπαθεί να δει στα χαρτιά το ερωτικό της μέλλον ...αλλά για σταθείτε.


    Το Braindead δεν είναι μια ρομαντική ταινία.
    Η Paquita και ο Lionel επισκέπτονται το ζωολογικό κήπο μαζί με την μητέρα του, η οποία τρέμει στην ιδέα να χάσει το γιο της από 'αυτήν' και προσπαθεί να τους διαλύσει.



    Ο αρουραίος-μαϊμού όμως δαγκώνει τη μαμά μέσα από το κλουβί του και, μέσα σε λίγες μέρες παράξενες αλλαγές παρατηρούνται στη μητέρα: από απώλεια του δέρματος (και των αυτιών, σε μια από τις πιο αστείες σκηνές) μέχρι μεγάλη όρεξη για φαγητό.
    Η μαμά καταλήγει αυτό που λέει και ο τίτλος: Dead Alive.

    Ακολουθεί μια ώρα από απολαυστικές 'πολεμικές' σκηνές ζόμπι, σουρεαλιστικές σφαγές, χύμα διαμελισμούς, άφθονο αίμα και μια σκηνή όπου ο Lionel κυνηγάει ένα μωρό στο πάρκο (μια σκηνή που γυρίστηκε εκτός προυπολογισμού 'για πλάκα').
    Λένε ότι μόνο για το φινάλε χρησιμοποιήθηκαν 5 γαλόνια ψεύτικο αίμα ανά λεπτό και συνολικά για όλη τη ταινία πάνω από 30.000!

    Πολλά από αυτά δυστυχώς κόπηκαν από τους συντηρητικούς, έτσι στη ταινία υπήρξαν πολλές περικοπές για να προβληθεί σε 17 χώρες αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο.
    Μάλιστα στη Βρετανία κοπήκαν πάνω από 20 λεπτά!

    Πολλοί φυσικά κατέληξαν να δουν την πλήρη έκδοση των 105 λεπτών σε DVD.

    Κι όμως, πολλοί από τους κριτικούς της εποχής αντιμετώπισαν θετικότατα το φιλμ, πέρα από τις αντιδράσεις λατρείας των οπαδών, και μέχρι και περιοδικά όπως το Times συγκαταλέγει το Braindead ανάμεσα στις 25 κορυφαίες ταινίες τρόμου στην ιστορία.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: Braindead (Dead Alive) (1992) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top