F Κριτική: Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου - The Zookeeper’s Wife - FilmBoy Κριτική: Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου - The Zookeeper’s Wife - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου - The Zookeeper’s Wife




    Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Antonina Zabinska (Jessica Chastain, Miss Sloane) και του συζύγου της (Johan Heldenbergh, Le Confessioni), ιδιοκτήτες ζωολογικού κήπου στην Πολωνία, οι οποίοι την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προστάτευσαν εκατοντάδες Εβραίους από τους Γερμανούς.

    Η εξιστόρηση ξεκινάει λίγο πριν την εποχή της Γερμανικής εισβολής και μας παρουσιάζει τους ρυθμούς ζωής της πρωταγωνίστριας και την αγνή, αυθεντική αγάπη της προς τα ζώα, που ξυπνάει άμεσα όλα τα φιλοζωικά μας αισθήματα. 

    Όλο αυτό το ειρηνικό περιβάλλον συμβίωσης όμως αναταράσσεται από τις επιθέσεις των Γερμανών, και σε δεύτερο βαθμό με την παρουσία ενός Γερμανού ζωολόγου (Daniel Bruhl, Captain America: Civil War), περνώντας με αυτόν τον τρόπο στο κύριο μέρος της ιστορίας και στην προσπάθεια διάσωσης των κυνηγημένων Εβραίων.

    Η σκηνοθέτης Niki Caro δεν εμμένει σε μια σκληρή οπτική απεικόνιση των συνθηκών όπως ανάλογα δράματα της ίδιας εποχής (Schindler’s List, Pianist), αλλά διατηρεί μια πιο αισιόδοξη νότα έχοντας ίσως ως πρότυπο το Life is Beautiful
    Με αυτό τον τρόπο κάνει την ταινία πιο προσιτή, λίγο πιο «χολιγουντιανή» βέβαια, αλλά με έμμεσο τρόπο υπονοεί τη βαρβαρότητα, δίνοντας μερικές αρκετά δυνατές σκηνές όπου συχνά καταφέρνουν να συγκινήσουν. 


    Η ροή είναι ευχάριστη όπως και η παρακολούθηση, και μόνο προς το τέλος αναγκάζεται σε κάποια χρονικά άλματα για να καλύψει όλη τη χρονική περίοδο του πολέμου, τα οποία μοιάζουν κάπως βεβιασμένα και βιαστικά.

    Ερμηνευτικά, τον πρώτο ρόλο και τον πρώτο λόγο έχει η υπέροχη Jessica Chastain η οποία προσφέρει άλλη μια ερμηνεία γεμάτη ζωντάνια που μαγνητίζει τα βλέμματα, ενώ στο πλάι της ο Daniel Bruhl φοράει ξανά τη γερμανική στολή όπως είχε κάνει με επιτυχία και στο Inglourious Basterds
    Αν και καλός σε ατομικό επίπεδο, η συνύπαρξή του με την πρωταγωνίστρια δεν υποστηρίζεται ιδανικά, κυρίως λόγω σκηνοθετικών και σεναριακών παραμέτρων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια πειστική αποτύπωση αυτής της σχέσης.

    Τελικά, όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια ταινία που φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό της. 
    Με μια έμμεση παρουσίαση των σκληρών γεγονότων και μια κάποια αθωότητα, καταφέρνει να συγκινήσει με μια αληθινή ιστορία, και να δώσει ένα χαμόγελο ελπίδας ακόμα και σε αυτές τις απάνθρωπες εποχές.

    Στους κινηματογράφους από 29 Ιουνίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου - The Zookeeper’s Wife Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top