F 21 Ταινίες που πρέπει να δούμε στο φετινό φεστιβάλ του Sundance 2017 - FilmBoy 21 Ταινίες που πρέπει να δούμε στο φετινό φεστιβάλ του Sundance 2017 - FilmBoy
  • Latest News

    21 Ταινίες που πρέπει να δούμε στο φετινό φεστιβάλ του Sundance 2017


    Σε λίγες ημέρες ξεκινάει στη Utah των Ηνωμένων Πολιτειών το μεγαλύτερο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών, το διάσημο πια Sundance Film Festival.
    Για την ιστορία, το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Sundance Institute, μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε ο Robert Redford το 1981 με σκοπό τη προώθηση της δουλειάς των κινηματογραφιστών παγκοσμίως.

    Στα 33 χρόνια ζωής του, το Sundance μεγάλωσε πέρα από κάθε προσδοκία, προσελκύοντας πάνω από 45 χιλιάδες επισκέπτες και βοηθώντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου.

    Το φεστιβάλ είναι διάσημο για τα μικρά διαμάντια αγνώστων δημιουργών που ανακαλύπτει και φέρνει στην επιφάνεια, πολλά από τα οποία έχουν φτάσει μέχρι και το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, όπως το Whiplash, το Beasts of the Southern Wild και το Fruitvale Station χωρίς να λείπουν φυσικά και τα παραδείγματα ταινιών που αποθεώθηκαν και τελικά χάθηκαν στη λήθη του χρόνου.

    Το Sundance Film Festival 2017 είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στις 19 Ιανουαρίου και να χορτάσει τους πεινασμένους θεατές για έντεκα ημέρες με 113 ταινίες από 32 χώρες, 37 από τις οποίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών.
    Όντας περίπου 10 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, είναι κακά τα ψέματα δύσκολο να αντιληφθείς τον παλμό και το hype των ταινιών, όμως έστω κι από δω, μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες απ’ αυτές που σίγουρα θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε αν είμασταν εκεί. 
    Πάμε να τις δούμε ανά κατηγορία…


    Διεθνές διαγωνιστικό:

    Berlin Syndrome


    Η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα των Lore και Somersault, Cate Shortland επιστρέφει διασκευάζοντας το ομότιτλο βιβλίο θρίλερ της Melanie Joosten, έχοντας στο επίκεντρό του την Teresa Palmer στο ρόλο μιας Αυστραλέζας φωτορεπόρτερ που ενώ βρίσκεται στο Βερολίνο, μετά από ένα one night stand με τον Max Riemelt, το επόμενο πρωί βρίσκεται κλειδωμένη σπίτι του, με εκείνον να μην έχει σκοπό να την αφήσει ελεύθερη.


    Não Devore Meu Coração (Don’t Swallow My Heart, Alligator Girl)


    Ο προ-δεκαετίας βραβευμένος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το Love for Sale, βραζιλιάνος Felipe Bragança επιστρέφει με μια ιστορία νεανικής αγάπης μεταξύ ενός 13χρονου Βραζιλιάνου και μια συνομήλικης Παραγουανής ιθαγενούς στα σύνορα των χωρών τους, στις όχθες του ποταμού Rio Apa.


    Chemi Bednieri Ojakhi (My Happy Family)


    Σε μια πατριαρχική Γεωργιανή οικογένεια, τρεις γενιές ζουν κάτω από την ίδια στέγη. 
    Τα ήρεμα νερά έρχεται να ταράξει η απόφαση της 52χρονης Manana να φύγει και να μείνει μόνη της. 
    Το δίδυμο Nana Ekvtimishvili & Simon Groß που πριν μερικά χρόνια μας έδωσε το πολυβραβευμένο In Bloom (το οποίο προβλήθηκε στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα) επιστρέφουν με μία ακόμα ταινία που βάζει στο επίκεντρο τη παραδοσιακή οικογένεια.


    The Nile Hilton Incident


    Στη καρδιά της Αιγυπτιακής επανάστασης του ’11, ένας αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση δολοφονίας μιας γυναίκας. 
    Παρότι αρχικά μοιάζει με μια τυπική περίπτωση δολοφονίας μιας πόρνης, οι έρευνες τον μπλέκουν τον οδηγούν στην ανώτατη ελίτ της χώρας. 
    Τυπικό αστυνομικό θρίλερ στο άκουσμα, όμως η παρουσία του Tarik Saleh (Metropia) στη σκηνοθεσία υπόσχεται κάτι περισσότερο.


    Αμερικάνικο διαγωνιστικό:

    Band Aid


    Η γνωστή ηθοποιός της σειράς Life in Pieces, Zoe Lister-Jones περνάει (και) πίσω από τη κάμερα παρουσιάζοντας τη μουσική κομεντί Band Aid, μια ιστορία για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να σώσει το γάμο του μετατρέποντας τους καυγάδες τους σε …τραγούδια!


    Golden Exits


    Η 20χρονη Naomi μπαίνει ξαφνικά στη ζωή δυο οικογενειών του Brooklyn και φέρνει τα πάνω κάτω. 
    O Alex Ross Perry των Queen of Earth και Listen Up Philip επιστρέφει με μία ακόμη weird ιστορία αλλά και ένα εντυπωσιακό cast απαρτισμένο από τους Emily Browning, Adam Horovitz, Mary-Louise Parker, Lily Rabe, Jason Schwartzman και Chloë Sevigny.


    I Don't Feel at Home in This World Anymore


    Ο πρωταγωνιστής του Blue Ruin, Macon Blair κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο βάζοντας την καταθλιπτική νοσοκόμα Melanie Lynskey και τον εκνευριστικό γείτονά της, Elijah Wood στο κυνήγι των ληστών που της διέρρηξαν τον σπίτι, όμως γρήγορα βρίσκονται μπλεγμένοι με μια αδίστακτη συμμορία.


    Ingrid Goes West


    Η Ingrid είναι μια διαταραγμένη ψυχολογικά γυναίκα που έχει εμμονή με την social media star Taylor, και αποφασισμένη να τη γνωρίσει από κοντά αποφασίζει να μετακομίσει δυτικά, με τη συμπεριφορά της να γίνεται όλο και πιο ανησυχητική ως επικίνδυνη. 
    Ο πρωτοεμφανιζόμενος Matt Spicer σκηνοθετεί τις Aubrey Plaza και Elizabeth Olsen.


    Novitiate


    Η Νεοϋορκέζα ακτιβίστρια και φιλάνθρωπος Margaret Betts παρουσιάζει το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ της, μια δραματική coming-of-age ταινία για την Cathleen, μια νεαρή κοπέλα που κατά τη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας του 60 αποφασίζει να γίνει καλόγρια όμως τα γεγονότα δοκιμάζουν τη πίστη της.
    Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Margaret Qualley (The Nice Guys).


    To the Bone


    Η δημιουργός των τηλεοπτικών σειρών UnREAL και Girlfriends' Guide to Divorce, Marti Noxon κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που μάχεται με την ανορεξία και βρίσκει βοήθεια σε έναν μη-παραδοσιακό γιατρό. 
    Πρωταγωνιστούν οι Lily Collins και Keanu Reeves.



    The Yellow Birds


    Ο David Lowery (Ain't Them Bodies Saints) γράφει το σενάριο και ο Alexandre Moors (Blue Caprice) σκηνοθετεί το πολεμικό δράμα The Yellow Birds για την ιστορία δύο στρατιωτών που περιπολούν το Ιράκ μαζί με τον διαταραγμένο ανώτερό τους. 
    Πρωταγωνιστούν οι Alden Ehrenreich, Tye Sheridan και Jack Huston.



    Πρεμιέρες:

    Call Me by Your Name


    Ένα καλοκαίρι του 1983 στη Νότια Ιταλία, ο 17χρονος Timothée Chalamet (Love the Coopers) ερωτεύεται τον Armie Hammer στο νέο ρομαντικό δράμα του Luca Guadagnino (A Bigger Splash), σε σενάριο του μεγάλου James Ivory!



    The Discovery


    Ένα χρόνο μετά την καταστροφική επιστημονική απόδειξη της μετά-θάνατον ζωής από τον επιστήμονα Robert Redford, ο γιός του, Jason Segel επιστρέφει για να τον αντιμετωπίσει, όμως εκεί γνωρίζει την μυστηριώδη Rooney Mara
    Τρία χρόνια μετά το The One I Love, ο Charlie McDowell μας παρουσιάζει το νέο του φιλμ, ένα ρομαντικό δράμα επιστημονικής φαντασίας που σίγουρα περιμένουμε με ανυπομονησία.



    Manifesto


    Δεκατρείς διαφορετικοί ρόλοι, δεκατρείς μονόλογοι για τη τεράστια Cate Blanchett στη πρώτη ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Γερμανού Julian Rosefeldt
    Χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο;
    (Δείτε το trailer)



    Mudbound


    Η δημιουργός του πολυβραβευμένου Pariah, Dee Rees σκηνοθετεί τη κινηματογραφική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Hillary Jordan, με πρωταγωνιστές δύο άνδρες που μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφουν στη πατρίδα τους για να γίνουν στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.
    Πρωταγωνιστούν οι Garrett Hedlund, Jason Mitchell και Carey Mulligan.



    Rebel in the Rye


    Ο Danny Strong (Empire) γράφει και σκηνοθετεί τη βιογραφική ταινία για τον θρυλικό συγγραφέα J.D. Salinger με τον Nicholas Hoult στο πρωταγωνιστικό ρόλο.



    Where Is Kyra?


    Η Kyra είναι μια γυναίκα που μετά το θάνατο της μητέρας της και την απόλυση από τη δουλειά της, χάνει τον έλεγχο της ζωής της, αποξενώνεται, όμως για να γλιτώσει την έξωση αναγκάζεται να καταστρώσει ένα σχέδιο εξαπάτησης στο οποίο παίρνει μαζί της και τον μοναχικό Doug. 
    Ο πρώην φωτογράφος διαφημιστικών Andrew Dosunmu παρουσιάζει τη τρίτη και πιο πολλά υποσχόμενη δουλειά του με πρωταγωνιστές τους Michelle Pfeiffer και Kiefer Sutherland.



    Wind River


    Ο σεναριογράφος των Sicario και Hell or High Water, Taylor Sheridan περνάει για πρώτη φορά και στη θέση του σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας ένα αστυνομικό θρίλερ με την Elizabeth Olsen να υποδύεται μια νεαρή πράκτορα του FBI που με τη βοήθεια του ιχνηλάτη Jeremy Renner προσπαθεί να εξιχνιάσει μια υπόθεση δολοφονίας στη παγωμένη ερημιά του Wyoming.



    Λοιπά τμήματα:

    Colossal


    Η Gloria είναι ένα ανεξέλεγκτο party girl, που μετά το χωρισμό της αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της, όπου πνίγει το καημό της στο αλκοόλ. 
    Ένα πρωινό ξυπνάει και βλέπει έντρομη ότι ένα τεράστιο πλάσμα τρομοκράτησε το προηγούμενο βράδυ τη Σεούλ, και με κάποιο περίεργο τρόπο πιστεύει ότι εκείνη ήταν που το προκάλεσε! 
    Ο Ισπανός Nacho Vigalondo (Open Windows) σκηνοθετεί την Anne Hathaway σε ένα αλλόκοτο φιλμ sci-fi μυστηρίου.



    A Ghost Story


    Ένας άνδρας έφυγε πρόωρα από τη ζωή. 
    Μετά το θάνατό του, επιστρέφει στο σπίτι του, όπου παρακολουθεί σιωπηλά το θρήνο της κοπέλας του. 
    Τέσσερα χρόνια μετά το Ain't Them Bodies Saints, ο David Lowery ξανασυνεργάζεται με τους Rooney Mara και Casey Affleck σε μια πολυαναμενόμενη δραματική ταινία.



    XX


    Με τις horror ανθολογίες να είναι τα τελευταία χρόνια της μόδας, εδώ τα ηνία μίας τέτοιας παίρνουν οι γυναίκες με τις Roxanne Benjamin (Southbound), Sofìa Carrillo, Jovanka Vuckovic, Annie Clark και Karyn Kusama (The Invitation) να παρουσιάζουν η καθεμιά από μια τρομακτική ιστορία.



    Το Sundance είναι το φεστιβάλ των εκπλήξεων, κι αν οι προαναφερόμενες είναι πιο a priori πολυαναμενόμενες ταινίες, ποτέ κανείς δε ξέρει από πού θα ξεπεταχτεί το νέο μεγάλο διαμαντάκι.
    Εδώ θα είμαστε να σας μεταφέρουμε τα νεότερα…

    Αλέξανδρος Κυριαζής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 21 Ταινίες που πρέπει να δούμε στο φετινό φεστιβάλ του Sundance 2017 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top