F Review: Το Παιχνίδι του Χρήματος - Money Monster - FilmBoy Review: Το Παιχνίδι του Χρήματος - Money Monster - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Το Παιχνίδι του Χρήματος - Money Monster




    Θρίλερ ομηρείας στον καιρό της οικονομικής κρίσης και της εύκολης δημοσιογραφίας, που υπόσχεται περισσότερα από αυτά που καταφέρνει. 
    Η νέα σκηνοθετική δουλειά της Jodie Foster έχει όμως ενδιαφέρον.

    Η ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή «Money Monster» που παρουσιάζεται από τον γκουρού του Χρηματιστηρίου, δημοσιογράφο Lee Gates (George Clooney, Hail! Ceasar) – ένα μείγμα Στέφανου Χίου/Αντρέα Μικρούτσικου/Αλέξη Παπαχελά, έτσι για να πιάνει όλα το γούστα - διακόπτεται από την εισβολή στο στούντιο του οπλισμένου Kyle (Jack O’ Connell, Unbroken), ο οποίος απειλεί να τους τινάξει όλους στον αέρα καθώς εξ’ αιτίας των λανθασμένων συμβουλών του Gates έχασε όλα του τα χρήματα.

    Δείχνει εντελώς αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τις απειλές του, αναγκάζοντας τον Gates  αλλά και την παραγωγό του show του Patty Fenn (Julia Roberts, Mother's Day), να ξεκινήσουν δημοσιογραφική έρευνα εν ώρα ομηρείας, για να ανακαλύψουν από τη μία για ποιον λόγο η μετοχή της εταιρείας ΙΒΙS βούλιαξε οδηγώντας έτσι χιλιάδες κόσμο να χάσει τα χρήματα του, και από την άλλη να φέρουν τον διευθυντή της Walt Gamby (Dominic West, Genius) στο στούντιο, ικανοποιώντας έτσι τον όρο του οργισμένου Kyle.

    Η Foster διαλέγει να αφηγηθεί την ιστορία της σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καταφέρνοντας χάρη στη γρήγορη σκηνοθεσία και το μοντάζ να φτιάξει ένα σφιχτοδεμένο σύνολο. 

    Δεν την ενδιαφέρει να μας παρουσιάσει τους βασικούς χαρακτήρες και το τι έχει συμβεί στη ζωή τους πριν την εισβολή του Kyle στο στούντιο (παρά μόνο μερικές σκόρπιες πληροφορίες μαθαίνουμε όπως π.χ. για τους αποτυχημένους γάμους του Gates), αλλά ούτε βομβαρδίζει το κοινό με οικονομικές αναλύσεις τύπου Big Short που θα έκαναν το φιλμ να μοιάζει δυσνόητο για μεγάλη μερίδα των θεατών.


    Ενώ όμως δείχνει να έχει όλα όσα χρειάζονται για να κάνει μια αξιομνημόνευτη ταινία, η πρόθεση της να κριτικάρει τους πάντες και σχεδόν τα πάντα, αποπροσανατολίζουν την προσπάθεια της.

    Έτσι εκτός από τους προφανείς στόχους της φτηνής δημοσιογραφίας (η οποία παρουσιάζει την προσωπική άποψη για γεγονός) και του ασύδοτου καπιταλισμού, η μπάλα παίρνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα χαζοχαρούμενα πρωινάδικα της TV, τους χακεράδες,αλλά και το τηλεοπτικό κοινό που παρακολουθεί την πορεία της ομηρείας λες και είναι reality, με αποτέλεσμα η ταινία να γίνεται ώρες-ώρες πολύ ελαφριά (και όχι καυστικά σατιρική όπως μάλλον θα ήθελε) και να παρεκκλίνει κάπως της πορείας της.

    Όλα αυτά όμως δεν την ακυρώνουν ολοκληρωτικά, αφού καταφέρνει στα δύο βασικά της θέματα τουλάχιστον, να ασκήσει εύστοχη κριτική.

    Πλήρως συνειδητοποιημένη η Fenn της Julia Roberts όταν μονολογεί πως στην πραγματικότητα δεν κάνουν καθόλου δημοσιογραφία παρά μόνο show στην εκπομπή της, ο O’Connell είναι πειστικός στο ρόλο του, ενώ ο Clooney βρίσκεται σε καλή φόρμα μετά από καιρό, δείχνοντας και το ταλέντο του στο χορό.

    Σε ένα καλοκαίρι με φουλ υπερηρωικές ταινίες και sequels της κακιάς ώρας από τα μεγάλα αμερικάνικα στούντιο, το Money Monster είναι καλοδεχούμενο.

    Δεν θα γίνει ποτέ το «Network» της νέας εποχής μιας και δεν είναι με τίποτα τόσο βαθύ και πρωτοπόρο, αλλά τουλάχιστον βλέπεται ευχάριστα άσχετα αν πιθανότατα θα ξεχαστεί γρήγορα.

    Στους κινηματογράφους από 30 Ιουνίου.

    Νίκος Παλάτος.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Το Παιχνίδι του Χρήματος - Money Monster Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top