F Review: Το Μεγάλο Σορτάρισμα - The Big Short - FilmBoy Review: Το Μεγάλο Σορτάρισμα - The Big Short - FilmBoy
 • Latest News

  Review: Το Μεγάλο Σορτάρισμα - The Big Short
  Τρεις παράλληλες ιστορίες για την κρίση των στεγαστικών δανείων στα μέσα της δεκαετίας των 00's στις ΗΠΑ. 

  Ο Michael Burry (Christian Bale, Exodus: Gods and Kings) πιστεύει ότι η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ είναι χτισμένη σε μια φούσκα που σύντομα πρόκειται να σκάσει. 
  Έτσι, ποντάρει ενάντια στην αγορά και τις τράπεζες. 

  Ο Jared Vennett (Ryan Gosling, Only God Forgives) της Deutschebank, μαθαίνει τι κάνει ο Burry και, έχοντας κι αυτός την ίδια πεποίθηση, πιστεύει ότι θα βγάλει λεφτά από αυτό. 

  Με την σειρά του, προσπαθεί να πείσει τον Mark Baum (Steve CarellAlexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day) ότι η οικονομία σύντομα θα καταρρεύσει και να τον πάρει με το μέρος του. 

  Την ίδια στιγμή, ο Ben Rickert (Brad Pitt, By The Sea) προσπαθεί να βοηθήσει δύο ανερχόμενους νέους να μπουν στον χώρο της οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

  Από τον σκηνοθέτη Adam McKay, που τον έχουμε γνωρίσει από τις κωμωδίες που κάνει (το The Other Guys για παράδειγμα), το The Big Short είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και είναι υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Ταινία κωμωδία/μιούζικαλ, Α’ Ανδρικός Ρόλος σε κωμωδία/μιούζικαλ – Christian Bale, Α’ Ανδρικός Ρόλος σε κωμωδία/μιούζικαλ – Steve Carell).

  Αρχικά, το The Big Short είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που αφορά πολύ την παρούσα οικονομική φάση στην οποία βρισκόμαστε. 
  Είναι τόσο ενδιαφέρουσα, που ίσως μόνο αυτό να είναι αρκετό για να προσελκύσει τους θεατές. 

  Και, μολονότι πρόκειται για ένα βαρύ και σοβαρό θέμα, είναι δοσμένο με ένα πιο ελαφρύ τρόπο. 
  Βέβαια, ένα από τα αρνητικά της ταινίας, είναι ότι έχει πολλούς οικονομικούς όρους και πολύ σχετική πληροφορία, που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στον θεατή που δεν ασχολείται με οικονομικά και να τον μπερδέψει. 

  Όταν τελειώνει η ταινία δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να περιγράψεις με λόγια το τι είδες. 
  Αυτό ίσως κουράσει τους θεατές.  Η ταινία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα δομή. 
  Τα πλάνα και οι σκηνές εναλλάσσονται γρήγορα και, αν και μπορεί να φαίνεται μπερδεμένη, βγάζει νόημα. 

  Είναι, επίσης, πολύ γρήγορη στην εξέλιξή της και σε αυτό βοηθάει και το σενάριο, αλλά και το πολύ καλό μοντάζ, το οποίο βοηθάει και την δομή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

  Το The Big Short είναι μία σχετικά βαριά ταινία, αφού ασχολείται με την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος, αλλά και με πιο εσωτερικά θέματα - όπως, οι πληγές που αφήνει μια οικογενειακή τραγωδία και πώς μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί. 

  Έχει, όμως, και πολύ χιούμορ. 
  Ο χαρακτήρας του Ryan Gosling έχει αρκετές αστείες ατάκες, αλλά και οι σκηνές που διάσημα πρόσωπα εξηγούν κάποιους οικονομικούς όρους, προσφέρουν γέλιο και κάνουν την ταινία λίγο πιο ελαφριά.

  Το καστ της ταινίας είναι εξαιρετικό, με τρεις νικητές Όσκαρ και τρεις υποψήφιους. 

  Οι ερμηνείες που ξεχωρίζουν είναι αυτές του Christian Bale, ο οποίος δίνει μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία, αλλά πολύ περισσότερο του Steve Carell, ο οποίος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός.

  Η ταινία, αν και ξέρεις που θα καταλήξει η ιστορίας της, έχει αρκετή αγωνία, κυρίως για τους χαρακτήρες. 
  Από την αίθουσα φεύγεις θυμωμένος για όσα έχεις παρακολουθήσει και μάθει και συνειδητοποιείς σε πόσο διεφθαρμένο κόσμο ζεις.

  Υπάρχουν καλοί; 
  Κι αν υπάρχουν, μπορούν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν; 
  Τελικά, το χρήμα είναι αυτό που μετράει περισσότερο για τα “μεγάλα κεφάλια”; 
  Υπάρχει ελπίδα;

  Στους κινηματογράφους από 7 Ιανουαρίου.

  Χριστίνα Φακίνου.  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Review: Το Μεγάλο Σορτάρισμα - The Big Short Rating: 5 Reviewed By: Christina
  Scroll to Top