F Review: Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει - Star Wars: The Force Awakens - FilmBoy Review: Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει - Star Wars: The Force Awakens - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει - Star Wars: The Force Awakens




    Το Πρώτο Τάγμα απειλεί την ειρήνη στο γαλαξία, θέλοντας να συνεχίσει το έργο της ηττημένης Αυτοκρατορίας. 
    Η Αντίσταση μπαίνει πάλι σε δράση, για να βοηθήσει την εκλεκτή Rey και τον φίλο της Finn να πολεμήσουν το Σκοτάδι και να βρουν τον Luke Skywalker.

    Το κουβάρι της νέας ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται από εκεί, που τελείωσε Η Επιστροφή των Τζεντάι – Επεισόδιο 6 (1983). 

    Οι νέοι πρωταγωνιστές του μύθου είναι η Rey (Daisy Ridley), μία δυναμική ρακοσυλλέκτρια που ζει μόνη της στην έρημο και ο Finn (John Boyega, Attack the Block) ένας αντιήρωας που αποφασίζει να φύγει από το στρατό του Πρώτου Τάγματος. 

    Γνωστοί χαρακτήρες από το παρελθόν εμφανίζονται πάλι, για να τους πλαισιώσουν και να γεμίσουν τους θεατές ανάμεικτα (ευχάριστα) συναισθήματα.

    Ο Haqn Solo (Harrison Ford, Ender's Game), ο Chewbacca, η πριγκίπισσα Leia (Carrie Fischer, Sorority Row) και πολλοί άλλοι. 

    Η Αυτοκρατορία του Νταρθ Βέιντερ έχει καταστραφεί από το 6ο επεισόδιο του μύθου, μέσα από τις στάχτες της όμως, η Σκοτεινή Πλευρά αναγεννιέται στο πρόσωπο του Πρώτου Τάγματος και του ηγέτη του Kylo Ren (Adam Driver, Hungry Hearts). 

    Ο πόλεμος σε εκείνο το γαλαξία που βρίσκεται «πολύ, πολύ μακριά» είναι αναπόφευκτος…

    Μετά από τη μέτρια τριλογία που παρουσίασε ο George Lucas με τα επεισόδια 1-3, o “Πόλεμος των Άστρων» επιστρέφει στις παλιές του δόξες. 

    Ο J.J. Abrams (Star Trek,  Star Trek Into Darkness) και οι συνεργάτες του έχουν καταφέρει κάτι πολύ δύσκολο. 
    Το να πάρουν δηλαδή μία σειρά μυθικών –πλέον- ταινιών από το χέρι και να τη φέρουν ως το παρόν και το μέλλον, απόλυτα σεβόμενοι την ιστορία τους, την αισθητική τους και όσα κουβαλούν πάνω τους. 

    Το 7ο επεισόδιο δεν είναι απλά ένα prequel, sequel ξεπέτα, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από ένα μεγάλο μέρος του Hollywood να βλέπουμε. 

    Πρόκειται για μία νέα δημιουργία που εναρμονίζεται στο πρωτότυπο και το πάει και παραπέρα και παίρνει επάξια τη σκυτάλη του.


    Οι μέχρι τώρα άσημοι νέοι ηθοποιοί που επωμίζονται τη δύσκολη αποστολή, να πρωταγωνιστήσουν σε ένα τόσο μεγάλο project και να ικανοποιήσουν και τα εκατομμύρια φανατικών θαυμαστών της ιστορίας, τα καταφέρνουν περίφημα. 

    Και ο Adam Driver στο ρόλο του Kylo Ren και οι δύο πρωταγωνιστές του «Καλού». 

    Το σενάριο – για τα επίπεδα του Star Wars – είναι πολύ καλό, με δεμένο ρυθμό, έξυπνους και δουλεμένους διαλόγους, λεπτό χιούμορ και με καταστάσεις και ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. 
    Φυσικά τα εφέ και το όλο τεχνικό κομμάτι είναι εξαιρετικά.

    Το παρελθόν και το παρόν του Star Wars έχουν παντρευτεί ιδανικά στην ταινία αυτή. 
    Σίγουρα θα σας κάνει να θεωρήσετε μία παρένθεση και μόνο τα επεισόδια 1-3. 

    Παρότι κάποια κλισέ του είδους διατηρούνται, δεν κουράζουν κι ούτε «κλωτσάνε» στο μάτι ή στην αισθητική, καθώς ταιριάζουν με το όλο ύφος και είναι όλα δοσμένα με ένα φρέσκο τρόπο, που κρατάει όμως και τις δοκιμασμένες παραδόσεις του κλασικού αμερικανικού κινηματογράφου. 

    Υπάρχουν κάποιες σινεφίλ αναφορές (Αποκάλυψη Τώρα για παράδειγμα), αρκετές αυτοαναφορές και inside jokes για τους φαν των προηγούμενων ταινιών, αλλά δε θα δυσκολέψει ιδιαίτερα κάποιον που δεν τις έχει δει (αν υπάρχει κάποιος).

    Απολαυστικό θέαμα, ικανότατοι νέοι ηθοποιοί, «σφριγηλό» μοντάζ, χιούμορ, ολίγη συγκίνηση (χωρίς να ξεπέφτει σε παιδιάστικο μελό), αγωνία, εμπνευσμένες ιδέες και άφθονη ψυχαγωγία, από ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν κινηματογράφο.

    “Chewie, we're home”.

    Στους κινηματογράφους από 24 Δεκεμβρίου.

    Γιώργος Κόνιαρης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει - Star Wars: The Force Awakens Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top