F Review: Η Εκδίκηση του Ender - Ender's Game - FilmBoy Review: Η Εκδίκηση του Ender - Ender's Game - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Εκδίκηση του Ender - Ender's Game



    Το Ender's Game μας έδωσε μια αρκετά περίεργη ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της ταινίας και ίσως συνέβαλλε στο να χαντακωθεί εισπρακτικά (όσες βδομάδες προβάλλεται στην Αμερική, με το ζόρι έχει βγάλει τα ... μισά λεφτά του). 

    Η προώθηση του Ender's Game δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους παραγωγούς και συντελεστές. 

    Η ταινία καταρχήν, είναι βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Orson Scott Card, ενός φανατικού μορμόνου και ακόμη πιο φανατικού πολέμιου των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. 

    Ο Card χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα γύρω από το ονομά του, για να στραφεί εναντίον του γάμου των ομοφύλων. 

    Οπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, η ταινία απέκτησε (χωρίς καν να έχει προβληθεί το trailer) φανατικούς εχθρούς πριν την ώρα της και ταυτόχρονα ένα κακό όνομα με το site «Skip Ender's Game», της οργάνωσης Geeks Out, που εκδήλωσε την αντίθεσή της στα όσα πιστεύει ο Card, προτρέποντας έτσι όλους τους φανατικούς των βιβλίων και της ταινίας να αγνοήσουν την ταινία. 

    Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της ταινίας.
    Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι σαν προσπάθεια αποδεικνύεται απογοητευτική και κατώτερη του αναμενομένου. 

    Ξεκαθαρίζω εξ' αρχής ότι δεν έχω καμιά σχέση με τα βιβλία, αλλά και να είχα προτιμώ να κρίνω την ταινία ξεχωριστά, για αυτό που αντιπροσωπεύει. 

    Μετά από μια καταστροφική επίθεση των εξωγήινων Formics που η μορφή τους προιδεάζει σε αυτή του εντόμου, οι κάτοικοι της Γης αφυπνίστηκαν και ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη δεύτερη επίθεση. 


    Γι’ αυτό το σκοπό συγκέντρωσαν τα πιο έξυπνα παιδιά από όλο τον κόσμο, ώστε να ανατραφούν και να εκπαιδευτούν ως πολεμιστές στο Σχολείο του Πολέμου, ένα διαστημικό σταθμό, όπου θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να αναδειχθεί ο ανώτατος διοικητής των παγκόσμιων στρατιωτικών δυνάμεων. 

    O Ender Wiggins (Asa Butterfield, Hugo) είναι αυτός που ξεχωρίζει από την αρχή. 
    Υπερτερεί έναντι των υπολοίπων, αφού διαθέτει ένα σπάνιο συνδυασμό ευφυΐας και στρατηγικών ικανοτήτων. 

    Καθώς όμως, το αγόρι προετοιμάζεται για την τελική δοκιμασία, εγείρονται κάποιες αμφιβολίες μέσα του για την αποστολή που καλείται να αναλάβει. 
    Είναι αυτός άραγε, ο πιο πρόσφορος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη;

    Βασικός κανόνας σε μια ταινία φαντασίας είναι να δημιουργηθεί ένα συναρπαστικό περιβάλλον, το οποίο θα κάνει την διαφορά και θα αφήσει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό. 

    Εδώ δυστυχώς, έχουμε μεν κάποια εντυπωσιακά εφέ, ωστόσο η όλη φωτογραφία και σκηνοθεσία κουράζει τον θεατή και σε πολλές σκηνές η χρήση των εφέ είναι αρκετά προχειροφτιαγμένη για τέτοια παραγωγή και τα $110 εκατομύρια που έχουν δαπανηθεί. 

    Υπάρχουν προσδοκίες σε αυτόν τον τομέα, με την έννοια ότι πλέον για τους παραγωγούς του Hollywood είναι πολύ απλό να κάνουν "παπάδες" με την τεχνολογία, ωστόσο το Ender's Game δυστυχώς δεν θα μας μείνει στο μυαλό για τα γραφικά του. 

    Έχει και την ατυχία να πέσει σε μια χρονιά όπου καλώς ή κακώς το Gravity αποτελεί σημείο αναφοράς. 

    Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, όποιος ελπίζει ότι η ταινία θα μπορέσει να προσδώσει κάτι σημαντικό τουλάχιστον στο κομμάτι του σεναρίου και των ερμηνειών, θα απογοητευτεί και εκεί. 


    Δεν ξέρω πως είναι το βιβλίο, ωστόσο ο Gavin Wood (X-Men: Origins Wolverine) χάνεται κάπου μεταξύ στην αυταρέσκεια της σκηνοθεσίας (όπου προσπαθεί συνεχώς να τονίσει διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες) και το φτωχό και ανιαρό σενάριο, το οποίο από το μισάωρο και μετά χάνει εντελώς την μπάλα.

    Η ταινία δεν διαθέτει ούτε την απαιτούμενη δράση, ούτε την απαραίτητη δραματουργία έτσι ώστε να δικαιολογήσει όλο αυτόν τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει εντελώς αδιάφορη από ένα σημείο και μετά. 

    Και το περίεργο είναι ότι ενώ στο πρώτο μισάωρο έχει ενδιαφέρον, από κει και έπειτα υποπίπτει σε μιλιταριστικές κορώνες και συν τις άλλοις δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση μεταξύ δράσης και σεναρίου.

    Μόνο ο πρωταγωνιστής Asa Butterfield αποτελεί κέρδος για την ταινία καθότι αποδεικνύεται σταθερός και έμπειρος, λες και βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στην υποκριτική. 

    Αντίθετα Harisson Ford (Cowboys and Aliens) και Ben Kingsley (Iron Man 3) δίνουν μέτριες εως και κακές ερμηνείες και δεν βοηθούν στο να δώσουν το κάτι  παραπάνω σε μια ταινία που ...από τα μισα της και μετά κοιτάς το ρολόι, περιμένωντας καρτερικά το τέλος της.

    Στις αίθουσες από 23 Ιανουαρίου.

    Νίκος Δρίβας.




       

    Ender's Game trailer #2 από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Εκδίκηση του Ender - Ender's Game Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top