F Review: Ο Μπάτλερ - The Butler - FilmBoy Review: Ο Μπάτλερ - The Butler - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Μπάτλερ - The Butler


     
    Χειραγωγήσιμα και ηθικολογικά, το The Butler απεικονίζει μια πλασματική σύνθεση εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Eugene Allen (στην ταινία με το όνομα Cecil Gaines), του Aφρό – Aμερικανoύ μπάτλερ που πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε 8 Προέδρους των ΗΠΑ σε διάστημα τριών δεκαετιών. 

    Όταν προσλήφθηκε το 1952, τα δικαιώματα των μαύρων ήταν ακόμα πολύ περιορισμένα. 
    Λίγες δεκαετίες αργότερα, με δάκρυα στα μάτια, έσφιξε το χέρι του πρώτου Aφρό-Aμερικανού προέδρου στην ιστορία της Αμερικής.

    Λόγω της θέσης του, έζησε από πολύ κοντά σημαντικά γεγονότα ως παθητικός μάρτυρας της ιστορίας.

    Η ταινία του Lee Daniels παρακολουθεί τις δραματικές αλλαγές που σάρωσαν  την Αμερικανική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πώς όλες αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη ζωή και την οικογένεια αυτού του ανθρώπου.  

    Με το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων να κερδίζει έδαφος, τις δολοφονίες των αδελφών Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τις εξελίξεις του πολέμου του Βιετνάμ καθώς και τις κρυφές πτυχές του Ψυχρού Πολέμου. 

    To The Butler αναφέρεται στις διαφορετικές κοσμοθεωρίες μεταξύ πατέρα και γιου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος στις ταραχώδεις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80, και εν τέλει το ρήγμα που αναπτύσσεται στη μεταξύ τους σχέση ως αποτέλεσμα.

    Επιστρατεύοντας μια πλειάδα πασίγνωστων ηθοποιών, το βασικό καστ, σε αντίθεση με το προεδρικές ρόστερ, είναι ισχυρό καθώς προκύπτει μέσα από  μικρούς και μεγάλους ρόλους. 


    Ο Forest Whitaker (The Last Stand) με αυτοκυριαρχία και αυτοσυγκράτηση εμποτίζει το ρόλο του με τεράστια αξιοπρέπεια, ενώ και το  μακιγιάζ γήρατος είναι αποτελεσματικό ώστε να αναδείξει τον Cecil σε μεγαλύτερη ηλικία. 

    Η  αγαπημένη του γυναίκα, Gloria (Oprah Winfrey, Jesus Henry Christ), αλκοολική που αγανακτεί με το χρόνο που ο Cecil αφιερώνει στην εργασία του και ο γιος του, Louis (David Oyelowo, Jack Reacher), χρησιμοποιεί το κολέγιο ως ένα μονοπάτι προς τον ακτιβισμό πολιτικών δικαιωμάτων. 

    Στο Λευκό Οίκο, όπου υπηρετεί κάθε πρόεδρος με τον Robin Williams (The Big Wedding) ως Dwight Eisenhower, τον John Cusack (The Numbers Station) ως Richard Nixon, τον Alan Rickman (Gambit) ως Ronald Reagan, τον James Marsden (2 Guns) ως John F. Kennedy, τον Liev Schreiber (The Reluctant Fundamentalist) ως Lyndon B. Johnson και πολλούς άλλους.

    Το The Butler είναι άλλη μια από τις ταινίες του 2013 που προβάλει το θέμα των φυλετικών σχέσεων στην Αμερική.   

    Μας δίνεται η  ευκαιρία να δούμε πώς η δυναμική εντός του Λευκού Οίκου  άλλαξε από διοίκηση σε διοίκηση κατά τη διάρκεια του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα.

    Αναμφισβήτητη η ισχύ των γεγονότων σε ένα σύνθετο φιλμ με ηθικά αινίγματα και ιδιότροπες προσωπικότητες, γύρω από έναν κόσμο που αλλάζει, αλλάζει συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς.


    Στίς αίθουσες από 19 Δεκεμβρίου.

    Γεωργία Ξανθάκου.


     
    The Butler trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Μπάτλερ - The Butler Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top