F Review: Inescapable - FilmBoy Review: Inescapable - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Inescapable



    Κάθε χρόνο βγαίνουν είτε στους κινηματογράφους, είτε (πιο συνηθισμένα) κατευθείαν σε DVD, δεκάδες περιπέτειες που είτε κοπιάρουν παλαιότερες και μεγαλύτερες παραγωγές, είτε τις αντιγράφουν με πιο βελτιωμένο τρόπο.

    Το Καναδικής παραγωγής Inescapable είναι ένα τέτοιο παράδειγμα ταινίας, η οποία σε κάνει να λές: "βρε κάπου το έχω ξαναδεί αυτό". 

    Σίγουρα δεν έχει την πιο καινοτόμο σεναριακή ιδέα, αλλά δεν είναι αυτό που σε κάνει να την θεωρήσεις μια από τα ίδια.

    Ένα απόγευμα, σε μια τυπική μέρα στη δουλειά, ο Adib (Alexander Siddig, Miral) βρίσκεται αντιμέτωπος με άσχημα μαντάτα: η μεγαλύτερη κόρη του, Muna (Jay Anstey) έχει χαθεί στη Δαμασκό. 

    Ο Adib, που έχει να πάει πίσω στη Συρία για πάνω από 30 χρόνια, τώρα πρέπει να επιστρέψει και να τακτοποιήσει το κρυφό του παρελθόν για να τη βρει.

    Το Inescapable είναι ένα θρίλερ για την απεγνωσμένη αναζήτηση ενός πατέρα για την κόρη του και το χάος της Μέσης Ανατολής που άφησε πίσω. 

    Η παραγωγή φαίνεται ότι είναι φτωχή, αλλά δεν είναι (μόνο) εκεί το θέμα.
    Η ταινία δεν "τσουλάει" από την αρχή, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάτι να σε κρατήσει ούτε στην πλοκή, ούτε στις ερμηνείες. 

    Σε δραματουργικό επίπεδο και σασπενς δεν κινείται τίποτα. 
    Mόνο 2 σκηνές δράσης έρχονται σαν σφήνες, αλλά για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, που δεν είναι αρκετό για τον θεατή.

    Και αυτό είναι το θέμα, μπορεί η ταινία να επικεντρώνεται αρκετή ώρα στην πλοκή της, αλλά δεν έχει εκείνα τα "υλικά", ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον.


    Αφού δεν επιλέγει τον δρόμο του Taken (δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, παρόλο που η θεματολογία είναι ίδια), δηλαδή μια σφιχτή καλοκουρδισμένη περιπέτεια με μπόλικη δράση, τουλάχιστον θα έπρεπε να διέθετε ένα πιο αξιοπρεπές σενάριο και φυσικά πιο αξιόπιστο καστ.

    Ο πρωταγωνιστής Alexander Siddig το παλεύει αλλά δεν έχει βοήθειες (ούτε από το σενάριο, ούτε από το υπόλοιπο cast) και έτσι χάνεται στην μετριότητα. 

    Ο Joshua Jackson (Lay the Favorite) δεν είναι σε θέση να παίξει τέτοιους ρόλους, παρόλο που στην σειρά Fringe (από το λίγο που έχω δεί) δεν είναι κακός. 

    Αλλά και για αυτόν ισχύει μια από τα ίδια, ξεκινάει καλά και κάπου κλατάρει στην πορεία, θυμούμενος τις παλιές κακές εποχές τύπου Dawson's Creek

    Η Marisa Tomei (Parental Guidance), ενώ είχε ένα καλό σερι πετυχημένων εμφανίσεων, εδώ έχει και την άθλια προφορά της να αποτελεί ακόμα έναν ανασταλτικό παράγοντα. 

    Αλλά ξαναλέω, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κακοδουλεμένο σενάριο και η προχειρότητα στην εκτέλεση, δείχνοντας ότι αδικεί την κεντρική ιδέα η οποία έχει προοπτικές.


    Η σκηνοθεσία της Ruba Nadda (Cairo Time) είναι τόσο flat, που κάνει την ταινία να μοιάζει με επεισόδιο Τούρκικο σήριαλ παρά με μια αγωνιώδη περιπέτεια. 

    Eίναι από τις κλασικές περιπέτειες που βάζουν τα κανάλια απλά για να γεμίσουν το πρόγραμμα τους και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα την πετύχετε στο Star σε ώρα (μη) αιχμής.

    Το Inescapable έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Toronto το Σεπτέμβρη του 2012 και προβλήθηκε στις αίθουσες της Αμερικής στις 22 Φεβρουαρίου 2013.

    Νίκος Δρίβας.
    Inescapable trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Inescapable Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top