F Review: High School - FilmBoy Review: High School - FilmBoy
  • Latest News

    Review: High School


     
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

    Το High School, η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του John Stalberg, είναι μια δυσάρεστη έκπληξη.

    Μια νεανική ‘μαστουρωμένη΄ κωμωδία που εστιάζει περισσότερο στους χαρακτήρες και την πλοκή παρά σε ναργιλέδες, πίπες, ντουμάνια και χαμηλής νοητικής προέλευσης χιούμορ;
    Πάτε καλά;

    Είναι το είδος της ταινίας που υπερασπίζεται την ιδέα ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρύψεις ένα παράπτωμα είναι να το κάνεις σε κοινή θέα - σε αυτή την περίπτωση, αν μαστουρωθείς εσύ, μαστούρωσέ τους όλους.

    Η ταινία ξεκινάει με τη Charlyne Phuc (Julia Ling), περήφανη αριστούχος του Morgan High School και μία από τις καλύτερες και λαμπρότερες μαθήτριες που πέρασαν ποτέ από τις προσφιλείς του αίθουσες...




    Στο διαγωνισμό ορθογραφίας όμως, θα ντροπιάσει τον εαυτό της και τη φήμη του σχολείου, όταν καλείται να συλλαβίσει τη λέξη ‘λογοδιάρροια’.

    Ανάμεσα στα γέλια και τις παύσεις χάνει εντελώς τον έλεγχο, με αποκορύφωμα να καταρρεύσει χρησιμοποιώντας την F-word, κάτι που θα δώσει ανεπιθύμητη δημοσιότητα στο Morgan High.

    Αποδεικνύεται ότι η δεσποινίς Phuc είναι τακτική καπνίστρια μαριχουάνας, ‘…για να βοηθήσει το μυαλό της να αποκτήσει πρόσβαση στο «κοσμικό λεξικό» που τη βοηθάει στην ορθογραφία των πιο δύσκολων λέξεων’.

    Λίγο αργότερα, ο μαστούρης Travis Breaux (Sean Marquette, Halloween 2) έχει παρασύρει το μαθητή-αστέρι και φίλο του, Henry Burke (Matt Bush, Piranha 3DD), που πρόσφατα έχει γίνει δεκτός στο ΜΙΤ, να καπνίσει ένα τσιγάρο, αλλά συγκρούεται με το αυτοκίνητο του διευθυντή Gordon (Michael Chiklis).

    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά το περιστατικό της Phuc έχει διαταχθεί έλεγχος ντοπαρίσματος στο σχολείο σε 24 ώρες.

    Όλοι οι μαθητές στους οποίους θα βρεθούν ίχνη μαριχουάνας, θα διωχθούν και θα πουν αντίο στο μέλλον τους.



    Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για τον Henry.
    Είναι έτοιμος να αποφοιτήσει πρώτος στη τάξη του, πολύ μπροστά από τους επίδοξους επιλαχόντες όπως ο …καρφίς Sebastian Saleem (Adhir Kalyan, No Strings Attached) και με αυτό θα καταστραφούν τα πάντα.

    Αυτή η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
    Αν υποβληθεί στο τεστ, το μέλλον του Henry είναι καταδικασμένο.

    Αυτός και ο Travis ανακαλύπτουν έναν εύκολο τρόπο για να νικήσουν το σύστημα: αν πρόκειται να αποτύχουν στο τεστ, πρέπει να αποτύχουν
    όλοι.

    Κοινώς, πρέπει να μαστουρώσουν όλο το σχολείο.
    Και έχουν λιγότερες από 24 ώρες.

    Σκέφτονται να ψήσουν τα δικά τους brownies, με ποσότητα μαριχουάνας, και να εξασφαλίσουν ότι ο καθένας στο σχολείο θα δοκιμάσει – ώστε όλοι ν βγουνθετικοί.

    Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: χρειάζονται πάρα πολύ μαριχουάνα.
    Οι δυο φίλοι σκέφτονται να κλέψουν από τον τοπικό παραγωγό, γνωστό ως "Psycho Ed" (Adrien Brody, Midnight in Paris), που λέγεται ότι παράγει μόνος του το καλύτερο χόρτο στη περιοχή.

    Με τηλεοπτικές εκπομπές που δείχνουν κάποιες από τις χρησιμότητες ελαφρύτερης χρήσης μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, και με την κινητοποίηση της νομιμοποίησής της να κερδίζει δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, αυτές οι Stoner comedies είναι πιθανό να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

    Αν συμβεί πάντως αυτό, το High School δεν θα ηγείται αυτής της τάσης.
    Όπως είπα, οι προοπτικές είναι σπουδαίες για μια καλή κωμωδία, αλλά το High School αποφεύγει να εκμεταλλευτεί το momentum.

    Σκεφτείτε το.
    Έχεις ένα σχολείο γεμάτο μαστουρωμένος μαθητές (και καθηγητές, και επιστάτες, και γονείς, όλοι).



    Μπορείς να κάνεις χιλιάδες αστεία gangs εκεί μέσα – ειδικά αν προσθέσεις και τη μορφή του Psycho Ed, ο οποίος διαθέτει υλικό για να κάνει μια κωμωδία μόνος του.

    Αντί γι’αυτό, τους έχεις να περπατούν και να φέρονται σαν ζόμπι, μουρμουρίζοντας ακατάληπτες λέξεις μέσα από τα δόντια τους, και προσφέροντας ελάχιστη πλάκα.

    Ξεκάθαρα, το σημαντικότερο πρόβλημα του John Stalberg είναι η clean-cut εκδοχή του για τη μαστουρωμένη νέα γενιά.
    Όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, απλά γιατί έτσι η κωμωδία του δεν είναι αρκετά κωμική.

    Έχει τις στιγμές της (ειδικά ο διάλογος του Psycho Ed με ...το βάτραχό του είναι όλα τα λεφτά), ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, το στόρι κυλάει σχετικά καλά και χωρίς …τρυπάρες, αλλά υπήρχαν τεράστιες δυνατότητες για κάτι υπέροχο εδώ.

    Η επιτυχία τέτοιων ταινιών όμως, βασίζεται και στους κύριους χαρακτήρες.
    Οι δύο φίλοι Travis και Henry είναι δύο χαρακτήρες που δεν θα θυμόσουν καν στο δικό σου σχολείο, βαρετοί, σε κάποιες περιπτώσεις αντιπαθητικοί – αλλά το χειρότερο, unfunny.

    Θυμάστε τους Harold και Kumar;
    Καμία σχέση.

    Υπάρχουν μεγάλα διαστήματα έλλειψης χιούμορ από τους δύο, και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα λίγα highlight της ταινίας οφείλονται στον υπερ-μαστούρη Ed (Brody), τον διευθυντή (Chiklis) και τον υποδιευθυντή του σχολείου (Colin Hanks, Lucky).

    Όσο το σκέφτομαι, θα δείτε μερικά αστειάκια από το υπόλοιπο cast, αλλά κανένα από τους δύο πρωταγωνιστές.

    Παρόλο που έκανε πρεμιέρα στο Sundance του 2010, προβλήθηκε σε λίγες αμερικάνικες αίθουσες τον Ιούνη του 2012, όχι με μεγάλη επιτυχία.


     
    High School trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: High School Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top