F Οπτικά εφέ: Η τελική 10άδα των Όσκαρ και οι προβλέψεις μας - FilmBoy Οπτικά εφέ: Η τελική 10άδα των Όσκαρ και οι προβλέψεις μας - FilmBoy
  • Latest News

    Οπτικά εφέ: Η τελική 10άδα των Όσκαρ και οι προβλέψεις μας

    Γράφει ο Κώστας Τσώκος.

    Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ και ήδη η Academy of Motion Pictures Arts and Sciences έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις 10 φιναλίστ για οπτικά εφέ.

    Από αυτές, θα επιλεχθούν οι 5 που θα αποτελέσουν τις τελικές υποψηφιότητες για την μεγάλη βραδιά.

    Όπως συνήθως, η λίστα περιλαμβάνει κυρίως περιπέτειες, παραμύθια και λοιπά blockbuster/εφετζίδικες εξτραβαγκάνζες.

    Οι υποψηφιότητες λοιπόν θα είναι οι εξής:

    Captain America:The First Avenger
    Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2
    Hugo
    Mission Impossible-Ghost Protocol
    Pirates of The Caribbean:On Stranger Tides
    Real Steel
    Rise of The Planet of The Apes
    Transformers:Dark of The Moon
    The Tree of Life
    X-men:First Class

     

    Τώρα με ποια λογική θα επιλέξουν τις υποψηφιότητες δεν το γνωρίζω.

    Με την 2η ταινία της σειράς να έχει κερδίσει Όσκαρ οπτικών εφέ το 2007, οι 4οι Πειρατές δεν έχουν καμία τύχη πάντως απ'τη στιγμή που δεν είχαν να επιδείξουν και κάτι ιδιαίτερο,πέρα απ'τη σκηνή με τις γοργόνες.

    Το Real Steel είχε εξαιρετικά αληθοφανή ρομπότ αλλά δεν ήταν και ότι πιο θεαματικό ενώ το Mission Impossible 4 από καθαρά οπτικά εφέ είχε τη σκηνή της αμμοθύελλας μόνο.

    Τα πιο ανθρωποκεντρικά και ντοκιμαντερίστικα Tree of Life και Rise of The Planet of The Apes έχουν σοβαρές πιθανότητες πάντως και ειδικά το πρώτο με τις εντυπωσιακές και πανέμορφες εικόνες φύσης, κοινωνίας κλπ μπορεί να βρεθεί πεντάδα και να κερδίσει.

    Επειδή πρόκειται για οπτικά εφέ, λογικά θα διαλέξουν τα πιο εντυπωσιακά, αυτά δηλαδή που σπρώχνουν ακόμη περισσότερο την τεχνολογία και τα μέσα της, στα άκρα.

    Απ΄την άλλη αν θυμηθούμε την χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο Transformers (2007), μπορεί να εντυπωσιαστήκαμε όλοι απ'τα εφέ του, αλλά στην Ακαδημία βγάζουν φλύκταινες φαίνεται στις αμερικανιές του Michael Bay.
    Έτσι αντί να κοιτάξουν να το δώσουν στην πιο εντυπωσιακή σε ποιότητα και ποσότητα δράσης ταινία, κέρδισε το ...The Golden Compass.

    Δεν μπορείς δηλαδή να είσαι και ποτέ σίγουρος με δαύτους και αυτό που καταλαβαίνω πολλες φορές είναι ότι βραβεύονται ή βρίσκονται στις υποψηφιότητες, πιο ανθρωποκεντρικά ή παραμυθένια blockbusters.

    Σίγουρα, σε περιπτώσεις σαν το Avatar που αποτέλεσε σταθμό για την εξέλιξη των ειδικών εφέ δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.
    Ο θρίαμβος του θα ήταν αναμφισβήτητος και ας βασίζονταν σε ένα κλισέ και συνηθισμένο σενάριο, πολλοστή αντιγραφή από Dances With The Wolves και Pocahontas.

    Με βάση τα παραπάνω, τα Tree of Life, Hugo, Real Steel, Harry Potter and The Deathly Hallows part 2 και Rise of The Planet of The Apes έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες.

    Απ'την άλλη όμως ποιος μπορεί να αμφισβητήσει κυρίως την τελευταία μισή-μία ώρα του Transformers 3 όπου γίνονταν ο κακός χαμός, με εφέ πολύ πιο εντυωσιακά και αληθοφανή ακόμα και από αυτά της 1ης ταινίας;

    Και τα κόμικ;
    Το X-men ήταν αρκετά ανθρωποκεντρικό σαν στόρι και ο Captain America δεν είχε την χορταστική δράση, αλλά είχε εξαιρετική ρετροφουτουριστική αναπαράσταση εποχής.

    Tα κόμικ έχουν βρεθεί αρκετές φορές υποψήφια για τεχνικά Όσκαρ και μάλιστα έχουν κερδίσει όπως το Spiderman 2 για τα οπτικά εφέ του το 2005.
    Μακάρι να βρεθεί ένα απ'τα δύο, έστω στην πεντάδα και ας μην κερδίσει.

    Προσωπική εκτίμηση/προτίμηση, Harry Potter, Rise of The..., Transformers 3, Tree of Life και ένα εκ των Hugo ή Captain America.

    Για περισσότερη ανάλυση αναμένουμε και αναμένετε μαζί μας την ανακοίνωση για την επίσημη πεντάδα.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οπτικά εφέ: Η τελική 10άδα των Όσκαρ και οι προβλέψεις μας Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top