F Review: Πειρατές της Καραιβικής: Σε Άγνωστα Νερά - On Strange Tides - FilmBoy Review: Πειρατές της Καραιβικής: Σε Άγνωστα Νερά - On Strange Tides - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Πειρατές της Καραιβικής: Σε Άγνωστα Νερά - On Strange Tides


     
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσώκος.

    Σε μια χρονιά περισσότερο από ποτέ γεμάτη με blockbusters (καλό αυτό!), ήρθαν να προστεθούν και οι 4οι Πειρατές της Καραϊβικής, οι οποίοι, με τη γνωστή συνταγή κωμωδία-δράση, σίγουρα είναι ότι πιο κατάλληλο για αυτή την εποχή, προκειμένου να ξεχαστεί κανείς, βλέποντας κάτι ευχάριστο.

    Το πρόβλημα της ταινίας,είναι ότι όπως και όλες σχεδόν οι υπόλοιπες που θα βγουν φέτος, αποτελεί είτε sequel είτε prequel κάποιου γνωστού franchise.

    Και όταν αποτελείς την 4η ταινία σε ένα τέτοιο franchise, το στοιχείο της έκπληξης έχει δυστυχώς χαθεί προ πολλού.

    Αλλά ας ξεκινήσω με τα ευχάριστα, ...




    ...τις ερμηνείες.

    H αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός περιπέτειας με κωμωδία και ελάχιστο τρόμο, δεν με είχε εκπλήξει και ιδιαίτερα, ακόμα και στην πρώτη ταινία.

    Μου φάνηκε ότι όλο αυτό το'χα ξαναδεί και στα The Mummy και Τhe Mummy Returns και απλά αλλάξαν το set up και έβαλαν πειρατές.

    Οπότε την όποια πρωτοτυπία την έδινε ο Johnny Depp με την ερμηνεία του, ο οποίος και εδώ, για μια ακόμη φορά, δίνει ρέστα!
    Κωμικός, περιπετειώδης και γοητευτικός, όλα αυτά σε ισόποσες δόσεις και μένουμε όλοι ευχαριστημένοι!

    Στα συν και ο Geoffrey Rush, ένας εξαίρετος ηθοποιός που ξέρει να δίνει αρχοντιά σε ότι ρόλο και αν τον βάλουν και για μια ακόμη φορά, αποδίδει αυθεντικά το πειρατικό στυλ. 


    H Penelope Cruz καλύπτει επάξια το κενό της γοητευτικής θηλυκής παρουσίας, όντας πληθωρική, σέξι και δυναμική και ο Ian McShane, ως Blackbeard, είναι αρκετά στιβαρός ως ο καινούριος βασικός κακός της ταινίας.

    Τέλος οι υπόλοιποι ηθοποιοί, κάνουν ότι μπορούν με το υλικό μου τους έχει δωθεί και απ΄τη στιγμή που οι ρόλοι τους είναι σε δεύτερο πλάνο (αν και οι ρόλοι του ιεραποστόλου και της γοργόνας μου φαίνονται σαν αρπαχτή για να αναβιώσουν αυτούς των Keira Knightley - Orlando Bloom).

    Και εδώ έρχονται και τα αρνητικά, καθότι η ταινία μοιάζει να χει ξεμείνει από ιδέες και παρουσιάζοντας μια απ΄τα ίδια, να μοιάζει πλέον με σήριαλ και να μη θυμίζει πλέον αυτόνομη επική ταινία που μπορεί να σταθεί από μόνη της.

    Στην αρχή ξεκινάει ωραία, με την καταδίωξη του Sparrow σε δρόμους και σε άμαξες επάνω και υπάρχει και άλλη μια ωραία σκηνή κάπου στα μέσα της ταινίας, αρκετά αγωνιώδης, με τις γοητευτικά θανατηφόρες γοργόνες.

    Όλη η υπόλοιπη ταινία όμως,περιφέρει τα κίνητρα των ηρώων χωρίς να χει να κάνει και πολλά μαζί τους.

    Ειδικά το τέλος είναι αρκετά anti-climactic, όπου εμφανίζονται μεν οι πάντες (Sparrow, Barbosa, Blackbeard, Ισπανοί) αλλά απλά κοπανιούνται λίγο και τέλος.
    Σαν να θέλουν να σου πουν 'άντε να τελειώνουμε να πάμε στο επόμενο επεισοδιάκι'.

    Θα μπορούσαν ίσως να δείξουν λίγο στην αρχή, το πως πήρε ο Μαυρογένης το Μαύρο Μαργαριτάρι απ'τον Μπαρμπόσα ή έστω στο τέλος να χει μια πιο επική μάχη (όπως στο φινάλε του World's End).
    Π.χ.: Aφού,έσκασαν μύτη και οι Ισπανοί, να ελευθερώσουν και οι Πειρατές τα καράβια που είχαν στα μπουκάλια ή κάτι άλλο τέλος πάντων. 


    Mε λίγα λόγια, η ταινία προσπαθεί να'ναι πιο κοντά στο ύφος της πρώτης και να βελτιώσει τα λάθη των προηγούμενων (αν και το 2 μου άρεσε και αυτό αρκετά).

    Δεν έχει την κουραστική δράση του Dead Man's Chest, δεν έχει το κουραστικό μπλα μπλα του At World's End (αλλά δεν έχει ούτε και το θεαματικό φινάλε αυτού).

    Κάνει ό,τι μπορεί για να είναι πιο κοντά στην πρώτη ταινία, αλλά καταλήγει να προσπαθεί να πάρει στοιχεία απ'όλες και να μην απογειώνει κανένα από αυτά.
    Έχει δηλαδή λίγο απ'όλα και τίποτα μαζί.(!)

    Πάντως βλέπεται ευχάριστα γενικά και αν είσαι και τρελός fan του όλου franchise, θα σου αρέσει.
    Αν όμως απλά σου αρέσουν οι περιπέτειες, δεν υπάρχει κάτι στην ταινία για να σε αποζημιώσει τρελά.

    Είναι κάπως 'λίγη' σε σχέση με αυτό που περίμενα και ενώ για 4η συνέχεια κάνουν ότι μπορούν, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να την απογειώσουν και να μην θυμίζει επεισοδιάκι-αρπαχτή και άντε πάμε καπάκι για το επόμενο επεισοδιάκι κτλ κτλ...

    Οπότε αν είσαι fan 7/10,αν όχι ...μάλλον 6.

    * To 3D απ'όσο ξέρω είναι μούφα, post-conversion όπως και στο Clash of the Titans...


    Περισσότερα, στο preview εδώ.


    Pirates of the Caribbean: On Strange Tides... by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Πειρατές της Καραιβικής: Σε Άγνωστα Νερά - On Strange Tides Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top