F Moneyball - FilmBoy Moneyball - FilmBoy
  • Latest News

    Moneyball

    Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στις αθλητικές ταινίες, ειδικά σε αυτές που παρουσιάζουν τη πορεία μιας πραγματικής ομάδας ή αθλητή ή κάτι παρόμοιο προς το πρωτάθλημα, τη νίκη, τη δικαίωση μπλα μπλα μπλα.

    Συνήθως αυτές οι ταινίες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο, είναι προβλέψιμες και σχεδόν πάντα αποτυγχάνουν να δώσουν το δράμα στα 'αποδυτήρια', χωρίς να καταλήξουν στο μελόδραμα.

    Το Moneyball όμως, έρχεται με κάποιες καλές συστάσεις.

    Το σενάριο επιμελήθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ Aaron Sorkin (The Social Network) σε συνεργασία με τον Steven Zaillian (The Girl With The Dragon Tattoo), ενώ στη σκηνοθεσία είναι ο Bennett Miller του θρυλικού Truman Capote.

    Για να μη μιλήσω για το casting του Brad Pitt (άλλος ένας καλός δραματικός ρόλος) και του Jonah Hill (ένα στοίχημα, είναι η αλήθεια)...


    Τις απίστευτα καλές κριτικές δε τις λαβαίνω υπόψην μου αυτή τη φορά - ταινία με μπέηζμπολ οι Αμερικάνοι θα τη λατρέψουν, ό,τι και να'ναι.

    Το Moneyball βασίζεται στο βιβλίο 'Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game' του Michael Lewis, το οποίο αναφέρεται στο μεγάλο σερί 20 νικών της ομάδας Oakland Athletics, τη σεζόν 2002.

    To 2001 η ομάδα του Oakland έφτασε στους τελικούς της περιφέρειας αλλά ηττήθηκε από τους New York Yankees (δεν έχω ιδέα από μπέηζμπολ, αλλά έχω πάει σε παιχνίδι τους και ...μέχρι και τη στολή αγόρασα, τόσο σε πορώνουν).

    Η Oakland είχε budget $38 εκατομμύρια ενώ οι Yankees $114.

    Στο τέλος της χρονιάς, η ομάδα έχασε ελεύθερους όλους τους μεγάλους της παίκτες, χωρίς να πάρει χρηματικά ανταλάγματα.
     

    Ανίκανος να βρει χρήματα για την ομάδα αλλά φανατικός νικητής, ο manager της ομάδας Billy Beane (Brad Pitt, The Tree of Life) ανακαλύπτει έναν πτυχιούχο του Yale στα οικονομικά, τον Peter Brand (Jonah Hill, Cyrus) και μαθαίνει ότι όλες οι ομάδες σπαταλάνε τα χρήματα τους άσκοπα σε μεγάλους παίχτες.

    Όλα είναι θέμα στατιστικής και αριθμών.

    Μην έχοντας κάτι να χάσει εκτός από τη δουλειά και την υπόλειψη του, ο Beane αποφασίζει να ξεκινήσει τη χρονιά βασιζόμενος στη στατιστική (στο μπέηζμπολ αυτή η τακτική λέγεται Sabermetrics).

    Παίζουν ακόμη ο Philip Seymour Hoffman (The Ides of March), η Robin Wright (The Conspirator), ο Chris Pratt (Take Me Home Tonight), η Tammy Blanchard (The Music Never Stopped) και άλλοι.

    Το Moneyball έρχεται με φόρα στην περίοδο των βραβείων και ήδη ο Brad Pitt βραβεύτηκε από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης.

    Στην Αμερική έκανε πρεμιέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη έχει μαζέψει $72 εκατομμύρια.

    Στην Ελλάδα θα το δούμε στις 8 Δεκεμβρίου.


    Moneyball trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Moneyball Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top