F Anime Review: First Squad: The Moment of Truth (2009) - FilmBoy Anime Review: First Squad: The Moment of Truth (2009) - FilmBoy
  • Latest News

    Anime Review: First Squad: The Moment of Truth (2009)



    Γράφει ο Κώστας Τσώκος.

    Η στήλη των anime επανήλθε για τα καλά στο Filmboy.

    Αφορμή γι'αυτό ήταν ότι πάταγα τώρα τελευταία συχνά στα βίντεοκλαμπ και τύχαινε να δω τις καινούριες κυκλοφορίες, στις οποίες τον τελευταίο καιρό είχαν κάποια καινούρια anime για τα οποία δεν είχα ξανακούσει.

    Ξαφνικά κάτι μου έκανε κλικ και αντί ως συνήθως να εξαντλώ τον ενθουσιασμό μιμούμενος την φωνή του Kabamaru και ξέροντας ότι ο Κωνσταντίνος είναι κι αυτός μεγάλος φαν των anime (και μεγαλύτερος μη σας πω), δεν χρειάστηκε και πολύ για να ψηθεί η ιδέα στο μυαλό μας.

    Με μεγάλη μας χαρά λοιπόν, σας παρουσιάζουμε την πρώτη anime παρουσίαση μετά από καιρό!


    Το First Squad με υπότιτλο The Moment of Truth είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια του Studio 4'C καθώς αποτελεί σύμπραξη Ιάπωνα σκηνοθέτη και animator με Ρώσους συγγραφείς.

    Είχε μάλιστα προβληθεί και στις Κάννες το 2009 αλλά μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε εδω σε dvd (με ελληνικό τίτλο Ο Κόσμος Των Νεκρών).

    Η σκηνοθεσία είναι του Yoshiharu Ashino της σειράς Tweeny Witches που αργότερα ασχολήθηκε και με τη νέα σειρά των Thundercats ενώ οι δουλειές του ως animator περιλαμβάνουν από Final Fantasy και Pokemon έως 101 Σκυλιά της Δαλματίας και Winnie The Pooh.

    Αν αυτά δεν σας λένε κάτι τότε τσεκάρετε τις δουλειές του στούντιο στις οποίες περιλαμβάνονται τα γνωστά Animatrix και Batman:Gotham Knight, Steamboy και Transformers: Animated.

    Αυτό που ξεχώρισα απ'την αρχή ήταν ο ρετρο-φουτουριστικός συνδυασμός Β' Παγκοσμίου Πολέμου και προηγμένης τεχνολογίας.

    Είναι κάτι που ανέκαθεν με έλκυε και πρόσφατα το είχαμε δει και στο Captain America, αλλά εδώ ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο γιατί τα ανακατεύει όλα αυτά με ασιατικές πολεμικές τέχνες, σπαθιά ακόμα και με ...υπερφυσικούς σταυροφόρους του 12ου αιώνα!

    Η υπόθεση αφορά τον πόλεμο Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης στο Ανατολικό Μέτωπο και εκτυλίσεται τις πρώτες μέρες του Πολέμου το 1942. 


    Τα κύρια πρόσωπα είναι μια ομάδα Σοβιετικών εφήβων με υπερφυσικές ικανότητες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από μια μυστική οργάνωση και έφτιαξαν μια ομάδα για να πολεμήσει τους Γερμανούς.
    (σ.σ.: απορώ πως δεν το σκεφτήκαμε ακόμα για να πολεμήσουμε τη Μέρκελ!)

    Όλα θα πάνε στραβά όμως και ύστερα από καιρό η μοναδική επιζήσασα Nadia που μπορεί να βλέπει τους νεκρούς και επιπλέον έχει αμνησία, θα πρέπει να γυρίσει στην κόλαση και να βρει τους αποθανόντες συντρόφους της.

    Όλα αυτά με την βοήθεια ενός μυστικού σοβιετικού εργαστηρίου που ειδικεύεται στη μελέτη υπερφυσικών φαινομένων και θα την τοποθετήσει σε ένα μηχάνημα που θα στείλει την ψυχή της ...στο διάβολο.

    Ο χρόνος όμως είναι ελάχιστος απ'τη στιγμή που οι Γερμανοί με τη μυστική σέκτα των στρατηγών τους, ετοιμάζονται να επαναφέρουν τον Baron Gneed Von Wolff και την απέθαντη στρατιά του, έχοντας βρει το μυστικό σπαθί του που θα κάνει όλα αυτά.

    Κάπου στη μέση, όλα θα οδηγούν σε μια αρχαία διαμάχη και προφητεία.

    Καταρχάς φοβερή αρχή, με την ταινία να παίζει σαν πραγματική ανταπόκριση της εποχής, αναμειγνύοντας τα γεγονότα με τη φαντασία και παρεμβάλλοντας στο animation ψευδοντοκιμαντερίστικες σεκάνς με βετεράνους του πολέμου να κάνουν δηλώσεις.

    Το animation εξαρχής σε εντυπωσιάζει, θυμίζοντας λίγο σε σκίτσο της δουλειές των στούντιο Ghibli (Hayao Miyazaki κλπ) με τα χιόνια και τα αίματα να ξεχωρίζουν πολλές φορές απ'το υπόλοιπο φόντο, με σχεδόν τρισδιάστατο τρόπο.

    Το σενάριο μοιάζει καλοδουλεμένο και στην προσπάθεια του να αναμείξει όλα αυτα τα είδη δεν σε κουράζει, αν και αυτό ίσως οφείλεται και στην πολύ μικρή διάρκεια (73 λεπτά).

    Παρόλα αυτά, δεν αποφεύγονται κάποιες προχειρότητες όπως ξέμπαρκοι ρόλοι/γεμίσματα σαν αυτόν του γέρου.

    Υπάρχει και αρκετή δόση μελαγχολίας και ψυχεδελικής παραίσθησης, η οποία πετάγεται ανάμεσα στη δράση αλλά περισσότερο στο πρώτο μισό της ταινίας.

    Αυτό, θα έλεγα πως θυμίζει μέχρι και ψυχολογικό θρίλερ τρόμου, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά όλο και περισσότερα για την ηρωίδα, το πως έχασε τη μνήμη της, το ποια τελικά είναι και πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους και με τις προφητείες.

    Ενδεικτικές οι σκηνές που η Nadia προσπαθεί να επανακτήσει τη μνήμη της, ταξιδεύοντας στα βάθη του νου ή εκεί όπου βλέπει οράματα που θα σας θυμίσουν τις σκηνές του Αnimatrix με τα τεχνητά όνειρα. 


    Όσο για τις φωνές το dvd σε μπάζει κατευθείαν στα ρώσικα μιας και αυτή φαίνεται να ναι η μητρική γλώσσα της ταινίας.
    Και ομολογουμένως είχε πλάκα η αντίθεση japanimation φιγούρων με σοβιετικές προφορές και ακούγονταν πιο κοντά στη brutal-ιά και παράνοια που κρύβουν τα ιαπωνικά.

    Από ένα σημείο και μετά πάντως, εγώ προτίμησα τα αγγλικά αφού για αρκετή ώρα νόμιζα ότι ακούω τη Μαρούσκα απ΄τους Δύο Ξένους να ωρύεται.

    Άξια αναφοράς και η μουσική του Dj Krush, όντας ταυτόχρονα εφιαλτική και επική.
    Όσο για τη δράση;

    Υπάρχουν και πολλά θέματα και σκηνές που έχουμε δει σε πολεμικές και science fiction ταινίες, όπως οι συνομωσίες, οι προφητείες, οι μυστικές μαζώξεις κτλ.

    Η δράση και το γενικότερο στυλ συνδυάζει όπως προείπαμε πολλά είδη από την πολεμική ταινία με τανκς, πολυβόλα, αεροπλάνα και τις στρατιωτικές στολές μέχρι την επιστημονική φαντασία με τα περίεργα μηχανήματα, τις μεσαιωνικές διαμάχες και τις πολεμικές τέχνες με σπαθί.

    Σίγουρα θα επηρεάστηκε πολύ από δω ο Zack Snyder για να φτιάξει το Sucker Punch αν λάβουμε υπόψιν την ηρωίδα με τη φούστα και το σπαθί και την βία που κρύβει πίσω απ'την υποτιθέμενη αθωότητα της.

    Μην πω για τα κατεστραμμένα κτίρια και τα ζόμπι ή το μηχάνημα εισαγωγής του νου στην κόλαση που θύμιζε ένα αντίστοιχο φουτουριστικό ρομπότ εκείνης της ταινίας.

    Το μόνο που με χάλασε ήταν η μικρή διάρκεια, καθώς η ταινία στα μόλις 73(!)λεπτά, ναι μεν κυλάει αβίαστα αλλά θυμίζει περισσότερο τηλεταινία/εισαγωγή, για κάποια σειρά.
    Αυτό είχα καταλάβει και γω στην αρχή αλλά όσο κι αν το ψαξα δεν βρήκα κάτι.

    Εκεί που περιμένεις δηλαδή μια μεγάλη μάχη, όλα γίνονται για να σου δείξουν ότι η μάχη μεν κερδήθηκε αλλά όχι και ο πόλεμος.

    Σε σχέση με άλλες ταινίες πάντως που σε λίγη διάρκεια προσπαθούν να χωρέσουν πολλά, εδώ το ευχαριστήθηκα περισσότερο γιατί πέρα απ΄το συγκερασμό των ειδών υπήρχε και εναλλαγή διαθέσεων απ'΄το ψυχολογικό στην τέρμα τσιτωμένη δράση.

    Έτσι δεν βαριόσουν ποτέ.

    Μικρό και γρήγορο φιλμάκι λοιπόν και σε άλλη περίπτωση θα έπαιρνε και χαμηλότερο βαθμό αλλά εδώ υπάρχει αρκετή εναλλαγή σκηνικών και ατμοσφαιρικές σκηνές, που φέρνουν σε εφιάλτη.

    Οπότε αξίζει να την δει κανείς.

    Αυτά από μένα και τα ξαναλέμε japanimated Filmboys and girls.
    Arigato και ...Sayonara!





    First Squad trailer (Anime) by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Anime Review: First Squad: The Moment of Truth (2009) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top