F Review: Σαγκάη: Η Πόλη των Κατασκόπων - Shanghai - FilmBoy Review: Σαγκάη: Η Πόλη των Κατασκόπων - Shanghai - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Σαγκάη: Η Πόλη των Κατασκόπων - Shanghai



    Στο Shanghai όλα έμοιαζαν ιδανικά, ξεκινώντας από τον σκηνοθέτη Mikael Hafstrom του πολύ καλού 1408 και το πρόσφατο The Rite που άρεσε πολύ στους αναγνώστες του FilmBoy κρίνοντας από τα σχόλια σας.

    Έπειτα, υπήρχε ένα καταπληκτικό cast ηθοποιών που καλύτερο δε θα μπορούσε να βρεθεί για τη συγκεκριμένη ταινία.

    Ο John Cusack στο ρόλο του Αμερικανού μυστικού πράκτορα που μεταβαίνει εκτάκτως στη Σαγκάη εξ αιτίας της δολοφονίας του πολύ στενού του φίλου και συναδέλφου του, για να ερευνήσει τα αίτια και τον δολοφόνο.

    Ο διευθυντής του (David Morse) θα τον βάλει σε μια εφημερίδα για κάλυψη και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να εισχωρήσει στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας της πόλης και ...




    ...να γνωρίσει εξέχοντα και σημαντικά για την υπόθεση πρόσωπα.

    Την όμορφη, παράξενη και γεμάτη μυστικά Anna (Gong Li), τον σύζυγο της Anthony (ο μεγάλος Chow Yun-Fat του Crouching Tiger Hidden Dragon) και τον Ιάπωνα στρατηγό Tanaka (Ken Watanabe του Inception).

    Αυτά συμβαίνουν το 1941 όταν η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη και οι Ιάπωνες βρίσκονται μέσα στην κινέζικη Σαγκάη και ετοιμάζονται να κυρηξουν πόλεμο στην Αμερική. 


    Για την ακρίβεια, η ιστορία εξελίσσεται την εβδομάδα που έγινε ο βομβαρδισμός του Pearl Harbour και τελειώνει με αυτόν, αν και περισσότερο για εντυπωσιασμό έγινε κάτι τέτοιο αφού ελάχιστα εξυπηρετεί την πλοκή.

    Το καλό είναι ότι ο Hafstrom μας έκανε ξεκάθαρο τι ήθελε να κάνει, άσχετα αν δεν το έκανε καλά.

    Η ιδέα ενός Casablanca-στυλ epic κατασκοπικό θρίλερ noir στην Ασιατική μεγαλούπολη στις αρχές του 40 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αλλά και πολύ ρισκαδόρικη.

    Είναι κατόρθωμα να έχεις τόσο καλούς ηθοποιούς και να καταφέρεις να περάσουν σχεδόν απαρατήρητοι!

    Καμία ερμηνεία δεν είναι εξαιρετική ή τουλάχιστον δεν σου μένει στο μυαλό και σε αυτό φταίει η σκηνοθεσία του Hafstrom η οποία προσπερνά κάθε συναισθηματική ένταση στα γρήγορα και δεν αφήνει καμιά μεγάλη έντονα ψυχικά σκηνή στους ηθοποιούς να την απογειώσουν.

    Η αφήγηση του πρωταγωνιστή είναι εντελώς αναιμική, σε σημείο που νομίζεις ότι την κάνει ξαπλωμένος ο John Cusack(!) και στην αρχή της ταινίας δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον, μέχρι τη μέση περίπου έχεις μετανιώσει που τη βλέπεις. 


    Και θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν υπήρχε έντονη δράση στο δεύτερο μισό και το κουβάρι αρχίσει να ξετυλίγεται ...αλλά πάλι λίγα πράγματα.

    Ένα μεγάλο πρόβλημα του Shanghai είναι το σενάριο του υποψηφίου για Οσκαρ το 1998 για το Wings of the Dove, Hossein Amini.

    Όταν με το καλό ξετυλίγεται όλο το κουβάρι, οι λόγοι κάποιων και τα κίνητρα τους μπάζουν από παντού και είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτά, όσο καλή πρόθεση και να έχεις.

    Σε κάποιους από εσάς μάλιστα, ίσως μοιάσει με κοροϊδία καθώς παρακολουθείς (ή νομίζεις) ένα στρατιωτικό-πολιτικό θρίλερ με κατασκόπους και τελικά βλέπεις ότι ...

    Αν καταφέρετε και μείνετε στην αίθουσα μετά το πρώτο 40λεπτο, θα τη σώσετε κάπως τη βραδιά σας.

    Πάντως το Shanghai είναι μια πολύ μέτρια ταινία που θα ξεχάσετε (ή θα θέλατε να ξεχάσετε) πολύ γρήγορα.
    Κρίμα στο cast.

    Στις ελληνικές αίθουσες από 31 Μαρτίου.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Σαγκάη: Η Πόλη των Κατασκόπων - Shanghai Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top