F Κριτική: Περιπέτεια στη Ζούγκλα - Jungle Cruise (2021) - FilmBoy Κριτική: Περιπέτεια στη Ζούγκλα - Jungle Cruise (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Περιπέτεια στη Ζούγκλα - Jungle Cruise (2021)



    Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από την επιτυχία του πρώτου Pirates of the Caribbean δηλαδή, η Disney προσπαθεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα ακόμα από τα θεματικά πάρκα της, όμως το Jungle Cruise, παρότι είχε έτοιμο σενάριο, παρέμενε στο συρτάρι.
    Η κατάσταση άλλαξε όταν το 2015 η εταιρία εξασφάλισε τη συμμετοχή του εμπορικά χρυσού Dwayne Johnson και το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγο από το χρόνο του ώστε να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του ’18, με την ταινία να είναι αρχικά προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο του ’19, ωστόσο λόγω πανδημίας, έφτασε τελικά στις αίθουσες (και ταυτόχρονα στο Disney+) με σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση.
    Για πάμε να δούμε τί είδαμε…

    Η ιστορία μας ξεκινάει στο Λονδίνο των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
    Η βοτανολόγος Lily Houghton μαζί με τον αδερφό της MacGregor αναζητούν μανιωδώς το θρυλικό Δέντρο της Ζωής, τα λουλούδια του οποίου πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν τρομερά στην ανάπτυξη φαρμάκων.
    Παρά τον χλευασμό των συναδέλφων της, τα αδέρφια φτάνουν στη Βραζιλία και προσλαμβάνουν τον καταφερτζή καπετάνιο Frank Wolff για να τους πάει στα βάθη του Αμαζονίου, εκεί όπου πιστεύουν πως βρίσκεται το δέντρο.
    Η πορεία τους θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη αφού εκτός από την ίδια την άγρια φύση, θα έρθουν αντιμέτωποι με καταραμένους κονκισταδόρες, ανθρωποφάγες φυλές και έναν μανιακό Γερμανό πρίγκιπα που θέλει τα λουλούδια για να κερδίσει τον πόλεμο και να κατακτήσει τον κόσμο!


    Οι προσδοκίες μας από μια ταινία σαν το Jungle Cruise είναι συγκεκριμένες και η Disney τις γνωρίζει πολύ καλά. Με λίγα λόγια αν βάλετε στη μαρμίτα λίγο Indiana Jones, λίγο Romancing the Stone, λίγο The Mummy και λίγους Πειρατές της Καραϊβικής, έχετε στο πιάτο τη βασική σκαλέτα του Jungle Cruise με μια πολύ όμως σημαντική διαφορά.
    Αντίθετα με τους Harrison Ford, Johnny Depp, Michael Douglas και Brendan Fraser που πρωταγωνιστούσαν στις προαναφερόμενες και απογείωναν την περιπέτεια με το έμφυτο χάρισμά τους, εδώ έχουμε τον Dwayne Johnson, που μπορεί να τα βγάζει πέρα με περιπέτειες ωμής κλοτσοπατινάδας αλλά δεν διαθέτει ούτε ίχνος από τη γοητεία και το ταλέντο των παραπάνω, με αποτέλεσμα η ταινία να μην έχει ουσιαστικά πρωταγωνιστή, αφήνοντας μόνη την Emily Blunt να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
    Ευτυχώς οι δυο τους έχουν ικανοποιητική χημεία ως συνεργάτες, όμως όταν προς το τέλος μπαίνει στο παιχνίδι και το love story, το cringiness χτυπάει κόκκινο!

    Το βασικό plotline είναι απολύτως προβλέψιμο, κάτι που ήταν… απολύτως προβλέψιμο, με το σενάριο των Glenn Ficarra & John Requa (Bad Santa) ωστόσο να είναι αρκετά καλογραμμένο, αν και υπερβολικά Disneyικό και σε καμιά περίπτωση αρκετά σπιρτόζικο ώστε να ανταγωνιστεί τις ταινίες στις οποίες βασίζεται.

    Η σκηνοθεσία του Jaume Collet-Serra (The Commuter) είναι εξίσου απλά ικανοποιητική, επιτυγχάνοντας όμως τον στόχο ενός συνολικά ικανοποιητικού ρυθμού χωρίς αξιοπρόσεκτες κοιλιές και, αρκετά εντυπωσιακές (αν και rip-off) action sequences.

    Δεν ξέρω αν η παρουσία του Dwayne Johnson εξασφαλίζει κάποια εμπορική επιτυχία, όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως η επιλογή ενός πιο χαρισματικού πρωταγωνιστή θα μπορούσε να ανεβάσει το Jungle Cruise δυο σκαλιά πιο πάνω.
    Τώρα είναι μια απλά διασκεδαστική περιπέτεια, προορισμένη κυρίως για εφηβικές ηλικίες, που θα έχετε ξεχάσει τρία λεπτά μετά το φινάλε της.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Περιπέτεια στη Ζούγκλα - Jungle Cruise (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top