F Κριτική: Στην Πυρά - Im Feuer (61ο ΦΚΘ) - FilmBoy Κριτική: Στην Πυρά - Im Feuer (61ο ΦΚΘ) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Στην Πυρά - Im Feuer (61ο ΦΚΘ)



    Η Rojda, μιας Γερμανίδα στρατιωτικός κουρδικής καταγωγής φτάνει σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα για να παραλάβει την μητέρα και την αδερφή της, τις οποίες έχει να δει απ’ όταν ήταν παιδί. Ο ενθουσιασμός όταν βλέπει τη μητέρα της παγώνει στην είδηση πως η αδερφή της παρέμεινε πίσω στο Ιράκ. Αφού καταφέρνει να φέρει τη μητέρα της στη Γερμανία, κάνει αίτηση ώστε να μετατεθεί στο Κουρδικό Κέντρο Συντονισμού Εκπαίδευσης στο Ιράκ όπου θα εκπαιδεύει Κούρδισσες μαχήτριες, με απώτερο σκοπό να βρει τι συμβαίνει με την αδερφή της. 

    Η Θεσσαλονικιά, μόνιμα εγκατεστημένη στη Γερμανία, Δάφνη Χαριζάνη, παρουσιάζει τη δεύτερη της ταινία, ένα πολεμικό δράμα που χρησιμοποιεί ως όχημα μια προσωπική ιστορία, την αναζήτηση δύο αδερφών που μεγάλωσαν σε διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετικές οπτικές γωνίες προς το κοινό εθνικό ζήτημα, για να προβάλλει τον αγώνα του κουρδικού λαού και ειδικά των γυναικών στην μετά-ISIS εποχή. 


    Το Im Feuer δίνει σεμινάριο στη κινηματογραφική οικονομία και παρά τη μικρή του διάρκεια, το σφιχτοδεμένο σενάριο επιτρέπει στη ταινία να ρίξει τα φώτα του σε πολλά ζητήματα, όπως τον εγκλιματισμό της ηλικιωμένης Κούρδισσας στη Γερμανία, τις απόψεις των Κούρδων εντός και εκτός χώρας για το εδαφικό τους θέμα, τις σχέσεις των διαφόρων εθνικοτήτων στρατιωτικών σε μια βάση στην άλλη άκρη του πλανήτη, τα ερείπια που άφησε πίσω του ο ISIS μετά την ήττα του και τις θηριωδίες τις οποίες έπραξε, τη θέση των γυναικών σε αυτή τη νέα κατάσταση της χώρας και το ρόλο τους στον ένοπλο αγώνα, μη αφήνοντας ούτε μισή σκηνή να πάει χαμένη με τον ρυθμό κατ’ επέκταση να είναι άψογος. 

    Η ταινία έχει τα προβλήματά της μιας και αυτό το πυκνογραμμένο σενάριο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στη πρόκληση ενσυναίσθησης στον θεατή, με αποτέλεσμα η ταινία να χάνει στο τομέα της δραματικότητας, ακόμα και στο αταίριαστα μελό φινάλε. Επίσης δεν λείπουν κάποια τεχνικά προβλήματα με σημαντικότερο τις αρκετές ασυγχρόνιστες ντουμπλαρισμένες γραμμές διαλόγου που εν έτει 2020 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ακόμα κι από μια τέτοια μικρή παραγωγή. 

    Το Im Feuer δεν πρόκειται να σαρώσει βραβεία όμως δείχνει πως η Δάφνη Χαριζάνη έχει όλα τα φόντα για να φτάσει πολύ ψηλά. 

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Στην Πυρά - Im Feuer (61ο ΦΚΘ) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top