F Κριτική: Το Μυστικό Μας - The Secrets We Keep (2020) - FilmBoy Κριτική: Το Μυστικό Μας - The Secrets We Keep (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Το Μυστικό Μας - The Secrets We Keep (2020)




    Η Σουηδία έχει μακρά ιστορία “εξαγωγής” ηθοποιών που καταφέρνουν να κάνουν καριέρα στο Hollywood, άλλοι στα “ψηλά πατώματα” κι άλλοι σε πιο χαμηλά. 
    Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και οι Noomi Rapace & Joel Kinnaman, με τους δύο να κάνουν το ταξίδι από τη Στοκχόλμη στο Λος Άντζελες περίπου την ίδια περίοδο, εκείνη μετά την τριλογία Millenium και εκείνος μετά τη τριλογία Snabba Cash, να ακολουθούν περίπου την ίδια πορεία στη καριέρα τους με κάποιους δυνατούς ρόλους που τους χάρισαν δημοφιλία (Prometheus, The Killing) όμως και τους δύο στη συνέχεια να βαλτώνουν. 
    Πέντε χρόνια μετά τη πρώτη τους συνεργασία στο Child 44, όπου είχαν β’ ρόλους, οι δυο τους ξαναβρίσκονται, ως συμπρωταγωνιστές πια, σε μία ταινία χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες, το δραματικό θρίλερ The Secrets We Keep.

    Βρισκόμαστε περίπου 15 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια μικρή πόλη της επαρχιακής Αμερικής. 
    Εκεί ζει η Maja (Noomi Rapace, Stockholm), μια Ρουμάνα που κατά τη διάρκεια του πολέμου γνώρισε τον Lewis (Chris Messina, Birds of Prey), έναν στρατιωτικό γιατρό, παντρεύτηκαν και ζουν ευτυχισμένα με τον μικρό γιο τους. 
    Μοναδικό ψεγάδι στη ζωή τους τα προβλήματα που άφησε πίσω στο ψυχισμό της ο πόλεμος, τα οποία όμως φαίνεται πως πια έχει ξεπεράσει.
    Μέχρι που μια μέρα ο εφιάλτης ζωντανεύει. 
    Μπροστά της τυχαία περνάει ένας άνδρας, ένας άνδρας που δε πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, ο Ναζί που ευθύνεται για μία από τις χειρότερες εμπειρίες της κατά το πόλεμο. 
    Χωρίς να το πολυσκεφτεί, αποφασίζει να τον σκοτώσει, όταν όμως το χέρι της δε μπορεί να πατήσει τη σκανδάλη, τον απαγάγει και τον κρατάει αιχμάλωτο στο υπόγειο του σπιτιού της για να ομολογήσει τις πράξεις του.


    Εκείνος ισχυρίζεται πως είναι ο Thomas Steinmann (Joel Kinnaman, Suicide Squad), ένας Ελβετός υπήκοος που μόλις μετακόμισε στη πόλη με την οικογένειά του και ποτέ δεν συμμετείχε στο πόλεμο. 
    Οι μνήμες της Maja είναι δυνατές αλλά κατακερματισμένες και δεν πρόκειται να τον αφήσει πριν ομολογήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα. 
    Μήπως όμως αυτός ο άνδρας είναι όντως αθώος; 
    Μήπως το τραύμα της την τυφλώνει;

    Το βασικό premise της ταινίας έχει αρκετό ενδιαφέρον, έστω κι αν δε σφύζει από πρωτοτυπία και στα χέρια ταλαντούχων συντελεστών, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, θα μπορούσε να δώσει κάτι πραγματικά πολύ δυνατό. Φευ…
    Το σενάριο του πρωτοεμφανιζόμενου Ryan Covington είναι αυτό που θα λέγαμε basic. 
    Δεν αναπτύσσει χαρακτήρες και γεγονότα, δεν δίνει χρόνο στο θεατή να αποκτήσει συναισθήματα, απλά πηγαίνει από το Α στο Β στο Γ, με το εξυπνότερο κομμάτι της πλοκής να είναι το παιχνίδι σχετικά με το ποιος τελικά είναι ο Thomas, στο οποίο ομολογουμένως δεν τα πάει άσχημα.

    Σκηνοθετικά, ο Ισραηλινός Yuval Adler (Bethlehem) είναι το ίδιο μέτριος. 
    Δεν κάνει σωστή αναπαράσταση της εποχής (τα vintage αυτοκίνητα και ρούχα δεν αρκούν), δεν καταφέρνει να δημιουργήσει αυτή την πνιγηρή ατμόσφαιρα απελπισίας που το στόρι του δίνει στο πιάτο, κάνοντας μόνο τα απαραίτητα.
    Μέτρια η κατάσταση και στις ερμηνείες με το πρωταγωνιστικό δίδυμο να χάνει μια καλή ευκαιρία, με τη παράσταση να κλέβεται αναπάντεχα από τον Chris Messina.

    Το The Secrets We Keep είναι μία από εκείνες τις ταινίες για την οποία δεν μπορείς να πεις κάτι καταστροφικά κακό αλλά ούτε και κάτι ιδιαίτερα καλό. 
    Παρακολουθείται άνετα χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα, ούτε επιθυμητά ούτε ανεπιθύμητα, και την έχεις ξεχάσει πριν καν εμφανιστούν τα rolling credits. Meh...

    Στους κινηματογράφους από 22 Οκτωβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Το Μυστικό Μας - The Secrets We Keep (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top