F 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας: Παρουσίαση προγράμματος - FilmBoy 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας: Παρουσίαση προγράμματος - FilmBoy
 • Latest News

  26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας: Παρουσίαση προγράμματος  Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, η Συνέντευξη Τύπου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αλλά και το κοινό που παρακολουθούσε τη Συνέντευξη Τύπου σε ζωντανή μετάδοση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ με μια συγκινητική και αισιόδοξη εισαγωγή για την φετινή διοργάνωση αναφέροντας:

  «Όταν το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώσει με το καλό τις προβολές του για φέτος, θα το θυμόμαστε περισσότερο από κάθε προηγούμενο. Θα το μνημονεύουμε, καταρχάς, ως ένα από τα λίγα κινηματογραφικά Φεστιβάλ στον κόσμο που ευτύχησε να διεξαχθεί κανονικά και στη φυσική του μορφή, τη στιγμή που το αδυσώπητο 2020 μας έπεισε να μην θεωρούμε τίποτα πια δεδομένο. Θα το αναφέρουμε ως το πρώτο υβριδικό Φεστιβάλ στη χώρα μας- έναν τολμηρό συνδυασμό προβολών σε χειμερινές αίθουσες, σε θερινά σινεμά και σε ψηφιακή πλατφόρμα, ούτως ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι θεατές και για πρώτη φορά από όλη την Ελλάδα. Θα το θυμόμαστε, όμως, κι ως εκείνο που οι άνθρωποί του πλαισίωσαν με τη μέγιστη αγάπη και με ένα γιγάντιο αίσθημα καθήκοντος.

  Σε μια ξεκάθαρα δυστοπική χρονιά, όπου ο κινηματογράφος και η ίδια η αίθουσα παρ’ ολίγον να αποτελέσουν απειλούμενο είδος, οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλησαν να υπερασπιστούν όσο ποτέ άλλοτε τη σημασία του σινεμά ως φυσικό χώρο και ως συμμετοχική διαδικασία, να συσπειρώσουν ξανά το κοινό γύρω από την θεσπέσια εμπειρία τού να βλέπουμε μαζί ταινίες και να δημιουργήσουν τις πιο ασφαλείς συνθήκες θέασης προκειμένου να συμβεί αυτό.

  Όταν και η τελευταία προβολή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρωθεί για φέτος, ο κινηματογράφος και ο πολιτισμός θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν προσφέρει το δικό τους αντίδοτο. Θα έχουν νικήσει την εσωστρέφεια και την ανασφάλεια, θα έχουν διώξει μακριά την καταστροφολογία και την κατήφεια και θα έχουν θωρακίσει τους θεατές με συναρπαστικές νέες εικόνες και μεγάλα αποθέματα αισιοδοξίας: απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουμε».

  Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών, κα Μαρία Μπόμπολα, για την πίστη που έδειξε και φέτος στη διοργάνωση και «αντιμετωπίσαμε μαζί τις προκλήσεις που επέβαλε αυτή η έκτακτη υγειονομική συνθήκη» και κάλεσε στο πόντιουμ τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη να απευθύνει χαιρετισμό. Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την χαρά του για την υλοποίηση του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τονίζοντας πως «αυτή την χρονιά, η πραγματοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης δεν ήταν ούτε προφανής, ούτε αυτονόητη και το γεγονός ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν πιστοποιεί την ανθεκτικότητα και ευελιξία του θεσμού αλλά και ότι οι συνθήκες υλοποίησης θα παίξουν σημαντικό ρόλο». Συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ ο πολιτισμός είναι ένας τομέας καταλυτικός και την περίοδο της πανδημίας λειτούργησε παρηγορητικά, ενθαρρυντικά και σαν διέξοδος διαφυγής, ταυτόχρονα έχει πληγεί παραπάνω από άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει (ο πολιτισμός) ακόμα και σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, πάντα με ασφάλεια». Έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας τους θεατές να «είμαστε πολύ ενεργοί, να πηγαίνουμε στα σινεμά (της γειτονιάς μας) και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πολιτισμού».

  Ο κος Κατσίκας ευχαρίστησε θερμά τον κο Γιατρομανωλάκη για τα ενθαρρυντικά του λόγια καθώς και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού για την αμέριστη υποστήριξη στην υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης καθώς και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κο Δημήτρη Σκάλκο για την ενίσχυση στο Φεστιβάλ και ευχήθηκε η Πολιτεία να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

  Σταθερός και σημαντικός συνεργάτης των Νυχτών Πρεμιέρας αλλά και του Athens Open Air Film Festival είναι και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, κα Άννα Ροκοφύλλου, αναφέρει στον χαιρετισμό που μας απέστειλε, καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση: «Οι Νύχτες Πρεμιέρας 26 χρόνια μάς αποδεικνύουν ότι δεν είναι μία στατική έννοια. Κάθε χρόνο ανανεώνονται και εμπλουτίζονται όχι μόνο με ταινίες, αλλά δίνουν και την ευκαιρία στους φίλους της 7ης τέχνης να επικοινωνήσουν με το σύγχρονο κινηματογράφο, τους προβληματισμούς και τις καινούργιες ιδέες, επιτρέποντας στον ίδιο τον κινηματογράφο να εξελιχθεί, να συμπληρωθεί και να συνεισφέρει στην αποτύπωση του ανθρώπινου πολιτισμού».

  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε εκ νέου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και αναφέρθηκε με περηφάνια στον υβριδικό σχεδιασμό της 26ης διοργάνωσης καθώς είναι ένα από τα λίγα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται φέτος στον φυσικό τους χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες, συνδυάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα κλειστά και θερινά σινεμά αλλά και online προβολές και παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα το οποίο φιλοξενεί 90 μεγάλου μήκους ταινίες, 48 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα  ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος αναδεικνύει «και φέτος γυναικείες φωνές, ερμηνείες και ιστορίες με συναρπαστικές δημιουργούς και πρωταγωνίστριες που μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε το σινεμά μέσα από τη δικαιότερη εκπροσώπηση».

  Αφού αναφέρθηκε στις ταινίες έναρξης και λήξης των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας, ο Λουκάς Κατσίκας σύστησε τα μέλη των Διεθνών Κριτικών Επιτροπών και τα βραβεία που θα απονείμουν και προσκάλεσε στο βήμα τον Επικεφαλής Προγράμματος του Φεστιβάλ, Κωστή Θεοδοσόπουλο για να παρουσιάσει τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (μυθοπλασίας) και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ. Από την Κίνα και τη Ρωσία, στη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελβετία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα ως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κούβα και το Μεξικό οι είκοσι ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος στα Διεθνή Τμήματα της διοργάνωσης, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες, φέρουν βραβεία από τα πιο μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού (Βερολίνο, Σάντανς, IDFA), ήταν επίσημες επιλογές στο Φεστιβάλ Καννών 2020 ενώ σε ορισμένα από αυτά θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και οι δημιουργοί.

  Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και Αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, Πάνος Γκένας, για να παρουσιάσει ένα από τα πιο αγαπημένα, δημοφιλή και δυναμικά τμήματα του Φεστιβάλ, τις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», με χορηγό τη Nespresso. Ο Πάνος Γκένας μίλησε με χαρά και περηφάνια για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, αναφέροντας ότι έχει φιλοξενήσει συνολικά περισσότερες από 470 ταινίες τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ για την φετινή 26η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν και τον περσινό αριθμό-ρεκόρ (311) φτάνοντας τις 342, «γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι φέτος σημειώνονται δύο αλλαγές στο τμήμα, η αύξηση των χρηματικών επάθλων των βραβείων κατά 2.000 Ευρώ, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 5.000 Ευρώ με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Nespresso καθώς και ότι τα βραβεία καλύτερης ταινίας παίρνουν και αυτά το όνομα της Χρυσής Αθηνάς σε συνάφεια με τα υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ. Έπειτα, παρουσίασε αναλυτικά τις 48 ταινίες που θα προβληθούν (47 στο διαγωνιστικό και 1 εκτός) και υπενθύμισε ότι στην τελετή απονομής των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, θα πραγματοποιηθεί και η ελληνική βράβευση του Διαγωνισμού Nespresso Talents, από τον διεθνή κινηματογραφικό διαγωνισμό Nespresso Talents που είχε θέμα τους Ενάρετους Κύκλους. 

  Στη συνέχεια, ο Λουκάς Κατσίκας, αναφέρθηκε εκτενώς στη δυναμική παρουσία του Ελληνικού σινεμά και στην φετινή διοργάνωση των Νυχτών Πρεμιέρας με δυνατές πανελλήνιες πρεμιέρες καταξιωμένων δημιουργών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και νέων σκηνοθετών, παρουσίασε τα δύο αφιερώματα του Φεστιβάλ, την «Carte Blanche στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ» και «A dream within a dream: το σινεμά ονειρεύεται», μίλησε για τις βραβευμένες και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που θα φιλοξενηθούν στα τμήματα Festival Darlings, Music & FIlm και ICONS αλλά και τις ειδικές προβολές του προγράμματος οι οποίες τιμούν φέτος σπουδαίους auteur του παγκόσμιου σινεμά (ανάμεσά τους οι Φεντερίκο Φελίνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Ντέιβιντ Λιντς, Όρσον Ουέλς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ κ.ά.).

  Πριν την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, η υπεύθυνη επικοινωνίας των Νυχτών Πρεμιέρας, Μαρία Ναθαναήλ, παρουσίασε αναλυτικά τις Οδηγίες Ασφάλειας για την ειδική φετινή διεξαγωγή των προβολών στις αίθουσες και αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική του Φεστιβάλ, σε σχέση με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων (υποστήριξη του έργου της οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» μέσω της αγοράς των εισιτηρίων  στο viva.gr) και την προσβασιμότητα των προβολών.

  Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του και πριν ευχηθεί «Καλό Φεστιβάλ, με ασφάλεια» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε τους συνεργάτες, υποστηρικτές και ειδικότερα τον Μεγάλο μας Χορηγό, COSMOTE TV, τον  Χορηγό Ελληνικών Μικρών Ιστοριών, Nespresso, τον Χορηγό Βραβείου Κοινού Fischer, τον Υποστηρικτή Εκδηλώσεων Jameson, τον Χορηγό Αερομεταφορών Aegean, τον Υποστηρικτή Μετακινήσεων Σφακιανάκης Α.Ε. - Mini, τα κοσμηματοπωλεία Zolotas, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε και τη Dr. Stefanie Peter και την Ίριδα Ασημακοπούλου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και ειδικότερα τους Patrick Comoy και Theo Koutsaftis, το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού της Αθήνας και την Lucie Kuligova, την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο και το Lucce Cinecitta,τους διανομείς AMA FILMS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, FILMTRADE, ODEON/ FOX Searchlight, ROSEBUD 21, STRADA FILMS, CAROUSEL FILMS, WEIRD WAVE και CINOBO, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τους TROUT Creative Hub για τη δημιουργία του φετινού μας σποτ, το ξενοδοχείο Airotel Αλέξανδρος για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, το εστιατόριο ΓΙΑΝΤΕΣ για την υποστήριξη στα γεύματα των καλεσμένων και επιτροπών μας, τη ΣΤΑΣΥ, τη Viva.gr και Viva Wallet για την έκδοση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας αλλά και όλους τους εθελοντές της διοργάνωσης  για την πολύτιμη βοήθειά τους.

  ΠΡΕΜΙΕΡΑ και ΛΗΞΗ •

  Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν πανηγυρική έναρξη με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας NOMADLAND της Κλόι Ζάο την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη προβολή και τη σπουδαία διάκρισή του στο Φεστιβάλ Βενετίας με την απονομή του Χρυσού Λέοντα.

  Ευχαριστούμε τις εταιρίες Odeon | Fox Searchlight για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας.

  Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του 26ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της Η ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ / UNDINE, του Κριστιάν Πέτζολντ. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, σαγηνευτική Πόλα Μπέερ τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

  Ευχαριστούμε την ΑΜΑ Films για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας.

  Δ.Τ.

  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας: Παρουσίαση προγράμματος Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
  Scroll to Top