F Κριτική: Σκοτεινά Νερά - Dark Waters (2019) - FilmBoy Κριτική: Σκοτεινά Νερά - Dark Waters (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Σκοτεινά Νερά - Dark Waters (2019)




    Ένας δικηγόρος ο οποίος ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, δέχεται να υπερασπιστεί έναν αγρότη που ισχυρίζεται ότι η εταιρεία DuPont μολύνει τα τοπικά ύδατα προκαλώντας καταστροφές στις καλλιέργειες και είναι υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων ζώων. 
    Έτσι θα ξεκινήσει έναν δυσανάλογο και πολυετή αγώνα ο οποίος θα τον φέρει αντιμέτωπο με επαγγελματικά και προσωπικά διλήμματα, στην προσπάθεια να αποκαλύψει αυτή την πηγή μόλυνσης.

    Ο Todd Haynes, μετά τα Carol και Wonderstruck, επιστρέφει σε πιο «βατά» μονοπάτια με μια δημοσιογραφικού τύπου ταινία που κινείται σε δικηγορικά γραφεία, με σκοπό την αποκάλυψη μιας εκτενούς περιβαλλοντικής μόλυνσης. 



    Ο Αμερικανός σκηνοθέτης στήνει ιδιαίτερα πετυχημένα την προσπάθεια δημοσιοποίησης αυτής της μεγάλης περιβαλλοντικής συνωμοσίας, αφηγούμενος με καλό ρυθμό και βρίσκοντας την ευκαιρία να κριτικάρει τις απρόσωπες μεγαλοεταιρείες που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που δημιουργούν. 
    Και ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για επιπτώσεις προς το περιβάλλον όπου μπροστά στο εύκολο κέρδος τα μέτρα προστασίας ξεχνιούνται, θεωρούμενα αμελητέα.



    Πέρα όμως από τις αδιαμφισβήτητες αφηγηματικές ικανότητες του Haynes, το αποτέλεσμα δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει από ανάλογου τύπου ταινίες. 
    Μετρημένες οι στιγμές ουσιαστικής έντασης σε ένα κατά πλειοψηφία ιδιαίτερα στρωτό αποτέλεσμα, με τις εντάσεις αυτές να έρχονται από τη σκιαγράφηση των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων και τα διλήμματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

    Εδώ έρχεται το διάσημο καστ που διατηρεί ευχάριστη την παρακολούθηση, και παρόλο που οι συντελεστές δεν μας χαρίζουν κάποια αξιομνημόνευτη ερμηνείας, δίνουν μεθοδικά τα στοιχεία των χαρακτήρων τους. 
    Στον πρώτο ρόλο συναντάμε τον Mark Ruffalo (Avengers: Endgame), ο οποίος θυμίζοντας κάτι από τον εαυτό του στο Spotlight, δείχνει να αφήνει πίσω τον Hulk και να δείχνει διάθεση να επιστρέψει σε πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες, ενώ δίπλα του βρίσκουμε σε μικρότερους ρόλους τους Anne Hathaway (Ocean's Eight), Tim Robbins (A Perfect Day), Bill Pullman (The Equalizer).

    Μια αρκετά κλασική στην τελική της μορφή ταινία δικηγορικής αποκάλυψης, καλοφτιαγμένη από τα χέρια ενός έμπειρου σκηνοθέτη, χωρίς να ξεχωρίζει ουσιαστικά από ανάλογου τύπου φιλμ παρά τους ηθικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς που μπαίνουν στο τραπέζι.   

    Στους κινηματογράφους από 5 Μαρτίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Σκοτεινά Νερά - Dark Waters (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top