F Ο Αστυνόμος - Un Flic (A Cop) (1972) - FilmBoy Ο Αστυνόμος - Un Flic (A Cop) (1972) - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Αστυνόμος - Un Flic (A Cop) (1972)


    Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Ζαν Πιέρ Μελβίλ (Δείτε το Αφιέρωμα στον Ζαν Πιερ Μελβιλ) με τους Αλέν Ντελόν, Ρίτσαρντ Κρενά και Κατρίν Ντενέβ.



    Ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο, που περιλαμβάνει έναν καταζητούμενο, τη γυναίκα του και τον αστυνομικό που τον καταδιώκει.
    Ένας αστυνομικός συνδέεται ερωτικά με μία γυναίκα, η οποία είναι παντρεμένη μ’ έναν ιδιοκτήτη μπαρ, αλλά η δουλειά αυτή αποτελεί τη βιτρίνα για τις ληστείες που εκτελεί. 
    Μετά από μία αριστοτεχνική ληστεία τρένου, αρχίζει η ανελέητη καταδίωξη. 
    Μια συμμορία που μετά την επιτυχή εκτέλεση μιας ληστείας σε τράπεζα ετοιμάζει μία ακόμα πιο εντυπωσιακή σε τρένο, μια γυναίκα που μοιράζεται ανάμεσα στον κομψό και ευγενή αρχηγό της συμμορίας και στον όμορφο αστυνόμο και ο τελευταίος που ξεκινάει τη δουλειά του όταν πέσει ο ήλιος και οι άνθρωποι κοιμηθούν. 

    Αυτά είναι τα πρόσωπα της τελευταίας αριστουργηματικής ταινίας του Μελβίλ, που αποτελεί σύνοψη κατά κάποιο τρόπο όλης της προβληματικής και της αισθητικής του. 
    Ο υπαρξιστικός πεσιμισμός του και η άποψή του για τη ζωή ως ένα διάλειμμα και ως πορεία προς το θάνατο, εδώ είναι κυριαρχικά και απόλυτα. 
    Όλοι οι φιλμικοί και αφηγηματικοί κώδικες οργανώνονται για να υπηρετήσουν αυτόν τον πεσιμισμό και αυτήν την άποψη, δημιουργώντας την αίσθησή τους: Το ψυχρό γαλάζιο της φωτογραφίας, η απίστευτα μελετημένη σκηνοθεσία, οι σιωπές, η ηχητική μπάντα (με τη μουσική και τους μονότονους συνεχείς ήχους), οι σιωπές, οι πλεονάζοντες χρόνοι, οι χώροι και το κλίμα. 
    Ο θάνατος προβάλλεται συνεχώς (φόνος εκ προθέσεως, αυτοκτονία, φόνος εξ αμελείας). 



    Πρωτεύουσα σημασία έχει η Ύπαρξη, η αναζήτηση της αυθεντικότητας, η συνειδητοποίηση της τραγικότητας. 
    Μέσα από μια τέτοια συνειδητοποίηση και όσο αυτήν διατηρείται στο προσκήνιο της συνείδησής μας, ίσως να μπορεί να γεννηθεί κάτι που να έχει αληθινή αξία. 
    Το τελευταίο πλάνο με τον αστυνόμο (Ντελόν) και τον συνεργάτη του που καταλήγει στο γκρο του πρώτου (το τελευταίο πλάνο της φιλμογραφίας του) καθίσταται το απόλυτο κινηματογραφικό σύμβολο αυτής της συνειδητοποίησης και το εφαλτήριο ίσως για μια νέα ερμηνεία της ζωής μας.

    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 23 Ιουλίου.

    ΔΤ από την Bibliotheque Open


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Αστυνόμος - Un Flic (A Cop) (1972) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top