F TV Series Review: Home Before Dark (season 1) - FilmBoy TV Series Review: Home Before Dark (season 1) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series Review: Home Before Dark (season 1)


    Λίγο περισσότερο από πέντε μήνες από το λανσάρισμά της, η streaming πλατφόρμα της Apple ακόμα δεν έχει καταφέρει να με πείσει. 
    Και όχι γιατί έχω απογοητευτεί τόσο από τις παραγωγές της, αλλά γιατί οι περισσότερες απ’ αυτές δεν με προκάλεσαν καν να τις παρακολουθήσω, κάτι που μερικές φορές είναι και χειρότερο.
    Το Home Before Dark αποτέλεσε εξαίρεση, με το trailer να μου κερδίζει το ενδιαφέρον και το πρωταγωνιστικό δίδυμο σχεδόν να με αναγκάζει να της δώσω μια ευκαιρία. 
    Για να δούμε τι ψάρια έπιασε…

    Οι δημιουργοί Dara Resnik (Castle) και Dana Fox (Ben and Kate) εμπνεύστηκαν τη σειρά από την Hilde Lysiak, ένα μικρό κορίτσι που με την μικρή ερασιτεχνική της εφημερίδα αλλά την εξαιρετική δουλειά της, κατάφερε να γίνει το νεότερο μέλος της SPJ, της αρχαιότερης οργάνωσης επαγγελματιών δημοσιογράφων στην Αμερική.



    Ακολουθώντας τα βήματά της, αλλά χωρίς να κάνουν βιογραφία, το Home Before Dark μας συστήνει την Hilde, την 9χρονη μεσαία κόρη των Matthew και Bridget Lisko. 

    Η οικογένειά της ζούσε στη Νέα Υόρκη με τον πατέρα να εργάζεται σε μια μεγάλη εφημερίδα και την μητέρα να ασκεί τη δικηγορία. 
    Ο Matt παθιάζεται τόσο με μια υπόθεση που χάνει τον έλεγχο και καταλήγει να απολυθεί, κάτι που τον αναγκάζει να πάρει την οικογένεια και να μετακομίσουν στο πατρικό του, στη μικρή επαρχιακή πόλη Erie Harbor, απ’ όπου έφυγε μόλις τέλειωσε το σχολείο και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω.

    Γρήγορα μαθαίνουμε το γιατί, με τη μικρή Hilde που έχει πάρει το μικρόβιο της δημοσιογραφίας από τον πατέρα της, να αναμοχλεύει μια παλιά υπόθεση εξαφάνισης ενός μικρού αγοριού και προς έκπληξή της ανακαλύπτει πως ο πατέρας της έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή. 

    Παρότι όλη η πόλη είναι εναντίον της, η Hilde με τη βοήθεια δύο συμμαθητών της, καταφέρνει και ξανανοίγει την υπόθεση βγάζοντας στο φως τα σκοτεινά μυστικά και τα ψέματα, και δε σταματάει σε κανένα εμπόδιο μέχρι να φτάσει στη λύση.




    Το Home Before Dark είναι ένα οικογενειακό αστυνομικό θρίλερ και αν σας μοιάζει πως ο χαρακτηρισμός αστυνομικό θρίλερ με το οικογενειακό δεν ταιριάζει, έχετε σίγουρα ένα δίκιο. 

    Αυτό ήταν άλλωστε και το μεγάλο στοίχημα της σειράς από τη στιγμή που διαβάσαμε την επίσημη σύνοψη και είδαμε το trailer, να καταφέρει να παρουσιάσει μια συναρπαστική ρεαλιστική ιστορία μυστηρίου αλλά μέσα από τα μάτια ενός 9χρονου κοριτσιού, χωρίς να το καταντήσουν παιδικό. 

    Το εγχείρημα ήταν περίπλοκο, υπερβολικά περίπλοκο όπως αποδείχτηκε με τις δημιουργούς να αναγκάζονται να υποπέσουν σε εκπτώσεις ρεαλισμού. 

    Όχι, η σειρά δεν γίνεται ποτέ πραγματικά παιδική αλλά για τον ενήλικα θεατή που έχει δει καμιά 10 χιλιάδες επεισόδια πιο “σοβαρών” αστυνομικών σειρών, είναι ξεκάθαρο πως η πλοκή ξεδιπλώνεται με μεγάλες δόσεις παιδικής αφέλειας.

    Θεωρώντας πως αποδέχεστε αυτό του τον χαρακτήρα, το Home Before Dark πάσχει από μια αρκετά αργή και άγαρμπη έναρξη με τα πρώτα τρία επεισόδια να έχουν το δύσκολο έργο να κάνουν όλες τις συστάσεις αλλά και να μας εγκλιματίσουν σε αυτόν το ιδιαίτερο ύφος, με τη βασική υπόθεση να μην εξελίσσεται παρά ελάχιστα. 

    Η συνέχειά του ωστόσο είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, ο ρυθμός της πλοκής βάζει 3η και αφήνοντας το φρένο, ξεδιπλώνει το κουβάρι του μυστηρίου, πάντα με τη προαναφερόμενη παιδική αφέλεια, αλλά και με εξυπνάδα και πρωτοτυπία, παίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι του whodunit.

    Μεγάλο ρόλο στη γοητεία της σειράς παίζει το συμπαθέστατο και ιδιαιτέρως ταλαντούχο δίδυμο Jim Sturgess (Berlin, I Love you) και Brooklynn Prince (The Turning), με τη χημεία τους να είναι εξαιρετική, η οποία συμπληρώνεται ικανοποιητικότατα από το υπόλοιπο βασικό cast των Abby Miller, Kylie Rogers (Collateral Beauty) και Michael Weston (Love Wedding Marriage).


    Το Home Before Dark μπορεί να αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μου αλλά είναι μια εξαιρετική περίπτωση αν θέλετε να συστήσετε τα >9 πιτσιρίκια σας στην σίγουρα πιο σκληρή από τα κινούμενά τους σχέδια αλλά και πιο συναρπαστική τηλεοπτική πραγματικότητα μιας αστυνομικής/δημοσιογραφικής σειράς με ανατροπές και να τους επιτρέψετε μια λίγο αφελή μεν διδακτική δε πρώτη ματιά στο πως λειτουργεί στη κοινωνία το δίκαιο και το άδικο, τα μυστικά και τα ψέματα, οι προκαταλήψεις και οι ηθικές αποχρώσεις του γκρι. 


    Ταυτόχρονα, με τη προϋπόθεση πως θα δεχτείτε ότι παρακολουθείτε μία σειρά προορισμένη για μικρότερες ηλικίες με ότι αυτό συνεπάγεται, και οι μεγαλύτεροι θεατές θα παρακολουθήσετε μια αξιόλογη παραγωγή που ειδικά από το 4ο επεισόδιο και μετά, το θα σας καθηλώσει ίσως είναι υπερβολή αλλά μην εκπλαγείτε αν είστε εσείς αυτός/η που θα προτείνει στον ανήλικο συνθεατή σας να δείτε ακόμα ένα, κι ακόμα ένα επεισόδιο…


    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series Review: Home Before Dark (season 1) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top