F 10+1 Ταινίες που παίζουν με τον χρόνο (time-loop movies) - FilmBoy 10+1 Ταινίες που παίζουν με τον χρόνο (time-loop movies) - FilmBoy
  • Latest News

    10+1 Ταινίες που παίζουν με τον χρόνο (time-loop movies)


    Το Happy Death Day 2 ήρθε τον Φεβρουάριο για ένα νέο κύκλο επαναλήψεων της ίδιας μέρας. 
    Τo sequel του Happy Death Day ξεκινά και πάλι με τα γεγονότα της ίδιας μέρας να επαναλαμβάνονται, κάτι που οδηγεί διαρκώς στον θάνατο  την πρωταγωνίστρια του και αυτή την φορά και τους φίλους της, μέχρι εκείνη να καταφέρει να βάλει ένα οριστικό τέλος στην δράση του δολοφόνου. 
    Με αυτό τον τρόπο έχουμε αυτά τα συνεχόμενα time loops έως το τέλος της ταινίας.

    Αρκετές είναι οι ταινίες που έχουν καταπιαστεί με αυτό το θέμα, το ταξίδι στον χρόνο δηλαδή και την επανάληψη της ίδιας μέρας.
    Θα θυμηθούμε σήμερα 10+1 ταινίες με ανάλογη θεματική.


    Groundhog Day (1993)


    Ο Fil (Bill Murrey) είναι ένας μισάνθρωπος, καθώς δεν τον λες και τον πιο ευχάριστο χαρακτήρα, ιδιαίτερα αλαζονικός και κυνικός, είναι η μετεωρολόγος της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. 

    Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και σε αμέτρητες απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του.


    Run Lola Run (1998)


    Στο Τρέξε Λόλα Τρέξε έχουμε την επανάληψη της ίδιας ημέρας και της διαδρομής της πρωταγωνίστριας σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.  
    Η ηρωίδα θα ρίξει πολύ τρέξιμο, θα συναντήσει στο πέρασμά της πολλούς ανθρώπους που σε πρώτη φάση δεν δείχνουν να επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας και εκείνη θα προσπαθήσει να αποτρέψει με κάθε τρόπο τον φίλο της, ο οποίος είναι έτοιμος να ληστέψει ένα σουπερμάρκετ για να ξεπληρώσει τα χρήματα που χρωστάει σε έναν αρχιμαφιόζο.  

    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Λόλα (Franka Potente), η οποία έχει μόνο 20 λεπτά στην διάθεσή της κάθε φορά και παραδειγματίζεται από τα λάθη που κάνει στις πρώτες αποτυχημένες της προσπάθειες. 


    The Butterfly Effect (2004)


    Το Φαινόμενο της Πεταλούδας είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία που παρουσιάζει την ιστορία του Evan (Ashton Kutcher), ο οποίος διαβάζοντας το ημερολόγιό του ταξιδεύει πίσω στον χρόνο ως ο τότε εαυτός του και με διαφορετικές αποφάσεις που παίρνει, αλλάζει τις συμπεριφορές και την εξέλιξη των ανθρώπων γύρω του. 

    Θέλοντας διαφορετική έκβαση κάθε φορά, βλέποντας την μη επιθυμητή τροπή που παίρνουν τα πράγματα, συνεχίζει να αλλάζει το παρελθόν για να προστατέψει τους αγαπημένους του ανθρώπους από την δυστυχία. 
    Μέχρι και την τελευταία σκηνή, με μια απόφαση πλήρως αλτρουιστική.


    Déjà vu (2006)


    Στην ταινία του Tonny Scott συναντάμε τον ειδικό πράκτορα Doug (Denzel Washington), ο οποίος ταξιδεύει πίσω στον χρόνο για να αποτρέψει μια τρομοκρατική απόπειρα και τον θάνατο της αγαπημένης του. 

    Στην αρχή κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στο άμεσο παρελθόν, στέλνοντας μηνύματα και στην συνέχεια μεταφέρεται και ο ίδιος πίσω στον χρόνο για να προσπαθήσει να αποτρέψει την άσχημη εξέλιξη της ιστορίας.


    Premonition (2007)


    Η Linda (Sandra Bullock) ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τον σύζυγό της James (Julian McMahon) κα τις δύο κόρες τους. 
    Όταν εκείνος σκοτώνεται ακαριαία σε τροχαίο, εκείνη συντρίβεται ψυχολογικά, αλλά προς μεγάλη της έκπληξη θα ανακαλύψει ότι έχει ευκαιρία να τον σώσει. 

    Η ίδια ξυπνά κάθε μέρα και βιώνει πάλι τις ημέρες λίγο πριν τον θάνατο του συζύγου της σε μη χρονολογική σειρά όμως. 
    Προσπαθώντας να διαπιστώσει τι συμβαίνει, θα ανακαλύψει άγνωστα μυστικά του συζύγου της και θα προσπαθήσει να τον σώσει από την μέρα του ατυχήματος.


    Looper (2012)


    Στο μακρινό μέλλον του 2074 η μαφία έχει βρει τον τρόπο να ξεφορτώνεται τους εχθρούς που έχει, στέλνοντάς τους 30 χρόνια πίσω στο 2044, όπου εκτελούνται αυτόματα από τους καλά πληρωμένους εκτελεστές, διαγράφοντας έτσι την μελλοντική δράση τους. 
    Ο Joe (Joseph Gordon-Levitt) είναι ένας από τους καλύτερους εκτελεστές δεν αργεί ποτέ, μέχρι την στιγμή που θα συναντήσει τον μελλοντικό του εαυτό (Bruce Willis), τον οποίο στέλνουν για εκτέλεση θέλοντας να κλείσουν τον ανοιχτό λογαριασμό. 

    Ο ίδιος εν τέλει θα εφαρμόσει το σχέδιο για ακόμα μία φορά, αλλά στην συνέχεια θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας, θέλοντας να σώσει τον εαυτό του, αλλά και την γυναίκα του (Emily Blunt).


    About time (2013)


    Μια ρομαντική dramedy με τον κεντρικό ήρωα Tim (Domhnall Gleeson) να ενημερώνεται από τον πατέρα του James (Bill Nighy) ότι έχει το κληρονομικό χάρισμα να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, σε οποιαδήποτε στιγμή εκείνος επιθυμεί. 
    Αποφεύγοντας να προβεί σε ενέργειες που θα του εξασφαλίσουν χρήμα και δόξα, αποφασίζει να επικεντρωθεί στην προσωπική του ζωή, ειδικά όταν ερωτεύεται την Mary (Rachel McAdams) και θα προσπαθήσει να κάνει την κάθε στιγμή τους ιδανική, διορθώνοντας αυτόματα τις κακές στιγμές. 

    Αυτό που θα καταλάβει όμως είναι ότι η ζωή έχει πραγματική αξία όταν βιώνεις τα καλά και τα ευχάριστα πάντα την δεδομένη στιγμή που πρωτοσυμβαίνουν.


    Haunter (2013)


    Μια ιστορία τρόμου όπου η έφηβη Lisa (Abigail Breslin) είναι φάντασμα (κάτι που αρχικά δεν γνωρίζει) και ξαναζεί με την οικογένεια της συνέχεια την ίδια ημέρα, την ημέρα του θανάτου τους. 
    Ουσιαστικά έχουν στοιχειώσει το σπίτι στο οποίο πλέον βρίσκεται μια άλλη οικογένεια, της οποίας η έφηβη κόρη, αναπτύσσει μια σύνδεση και επικοινωνία με την Lisa. 

    Οι δυο κοπέλες, θα έρθουν σε επαφή με άλλα κορίτσια που έζησαν στο σπίτι, οι οποίες είναι όλες θύματα ενός μανιακού δολοφόνου από διαφορετικές χρονικές περιόδους. 
    Όλες μαζί θα βάλλουν τέλος στην δράση των δολοφονικών ενστίκτων του ψυχοπαθή, με την Lisa να ταξιδεύει στο χρόνο για να οδηγηθεί στην πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου.


    The Edge of Tomorrow (2014) 


    Στο μακρινό μέλλον όπου υπάρχει προηγμένη τεχνολογία, οι άνθρωποι βρίσκονται σε πόλεμο με εξωγήινους εισβολείς, με τον στρατιώτη William (Tom Cruise) να αποτελεί μέλος ενός πληρώματος. 
    Εκείνος πεθαίνει στην μάχη, αλλά ανακαλύπτει ότι βιώνει την ίδια ημέρα ξανά και ξανά. 

    Σύμμαχος του θα γίνει η λοχίας Rita (Emily Blunt), η οποία ζει επίσης στην ίδια συνθήκη και θα τον εκπαιδεύσει έτσι ώστε μαζί να νικήσουν μια και καλή τον πόλεμο.


    Before I Fall (2017)


    Μια παρέα τεσσάρων έφηβων κοριτσιών ζουν ευχάριστα την όμορφη καθημερινότητα τους στο σχολείο, μέχρι το βράδυ όπου πηγαίνουν σε ένα πάρτι και αργότερα τρακάρουν με ένα φορτηγό. 
    Η νεαρή Sam (Zoey Deutch) ξαναζεί αυτή την μέρα ξανά και ξανά, χωρίς να μπορεί να αποτρέψει την τραγική κατάληξη. 

    Στην πορεία της συνεχόμενης διαδικασίας, αυτoβελτιώνεται, διορθώνει τις άσχημες συμπεριφορές και τα κακώς κείμενα και αναγνωρίζει το τι πραγματικά έχει αξία στην ζωή.


    Triangle (2009) 


    Πρόκειται για ένα θρίλερ, μια εφιαλτική twisted ιστορία τρόμου, μια μεγαλοφυής πρωτότυπη ταινία. 
    Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με ιστιοφόρο αλλά λόγω τρικυμίας το σκάφος αναποδογυρίζει. 

    Οι επιζήσαντες χαίρονται όταν βλέπουν ένα πλοίο και θεωρούν ότι οδηγήθηκαν στην διάσωση τους. 
    Το πλοίο όμως είναι εγκαταλελειμμένο και τότε ξεκινά μια συνεχή επανάληψη των γεγονότων, με την ηρωίδα Jess (Melissa George) να βιώνει τις ίδιες καταστάσεις ξανά και ξανά και τους πολυάριθμους ήρωες μετά τις συνεχείς επαναλήψεις, να εγκλωβίζονται σε έναν ατέρμονο κύκλο. 

    Νάσος Κυριακίδης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 10+1 Ταινίες που παίζουν με τον χρόνο (time-loop movies) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top