F Κριτική: Το Μπαρ - El Bar - FilmBoy Κριτική: Το Μπαρ - El Bar - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Το Μπαρ - El Bar




    Μια συνηθισμένη μέρα στη Μαδρίτη, μια ομάδα ανθρώπων θα εγκλωβιστεί μέσα σε ένα μπαρ όταν μετά από κάποιον πυροβολισμό, ένας άντρας σκοτώνεται μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού. 

    Στο εσωτερικό του μπαρ πλέον, όλοι αυτοί οι διαφορετικοί, κοινωνικά και μορφωτικά άνθρωποι, προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε. 
    Και στη συνέχεια προσπαθούν να συνεργαστούν και να βρουν μια λύση ώστε να επιβιώσουν, καθώς ο πρώτος που επιχείρησε να βγει, είχε την ίδια τύχη. 

    Ο Ισπανός σκηνοθέτης Alex de la Iglesia δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό θρίλερ, επηρεασμένο από Bunuel και Hitchcock μέχρι Tarantino και Stephen King, και σκοπός του είναι να «παίξει» με τους θεατές. 
    Διατηρώντας ένα κλίμα μυστηρίου ως προς τους χαρακτήρες και τις προθέσεις τους, και συνεχίζοντας με στοιχεία συνωμοσιολογίας και μπόλικες υποθέσεις για την εξήγηση των πυροβολισμών, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όλα αυτά συμβαίνουν στα αλήθεια ή πρόκειται για κάποια κακόγουστη φάρσα, ή ακόμα και να απορείς αν υπάρχει μια ρεαλιστική ή μεταφυσική ερμηνεία... 

    Όλα αυτά στο πρώτο κομμάτι της ταινίας με τη χρήση γρήγορα εναλλασσόμενων εικόνων που μεταδίδουν όλη την αγωνία και τον πανικό στο εσωτερικό του μπαρ. 
    Από κει και πέρα όμως, η ταινία παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα. 


    Υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία πλοκής, αλλά από την άλλη, το σενάριο χάνει σε διαλόγους και σε επιμέρους επεισόδια, πολλά από τα οποία φαίνονται βεβιασμένα και τραβηγμένα. 
    Η σκηνοθεσία ενώ προσφέρει αρχικά μπόλικο ενδιαφέρον, στη συνέχεια χάνει το ρυθμό της, ενώ και ο δημιουργός επιλέγει σε ορισμένα σημεία μια σκληρή οπτική που κάνει την παρακολούθηση άβολη.

    Στο γενικότερο ύφος και νόημα της ταινίας τώρα, αν και υπάρχουν στοιχεία που φανερώνουν ότι ο  δημιουργός θα ήθελε να δώσει έναν πιο διασκεδαστικό τόνο ή να επιτύχει κάποια σάτιρα σε κοινωνικό επίπεδο, τελικά δεν καταφέρνει να μας δώσει κάτι ουσιαστικό, παρόλο το πετυχημένο casting [Blanca Suarez (I'm So Excited), Mario Casas (The Invisible Guest), Carmen Machi (Έρωτας αλά Καταλανικά) και άλλοι]. 

    Αυτό που μας δείχνει όμως ξεκάθαρα είναι το πώς απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, όταν βρεθούν σε ακραίες καταστάσεις φανερώνουν όλα τα ζωώδη ένστικτα που κρύβουν, ξεχνάνε κοινωνικούς και ηθικούς κανόνες, και οδηγούνται σε ανάλογα ακραίες συμπεριφορές με σκοπό την επιβίωση.
    Μια γενναία κινηματογραφική επιλογή για το σινεφίλ κυρίως κοινό.

    Στους κινηματογράφους από 13 Ιουλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Το Μπαρ - El Bar Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top