F Review: Έρωτας αλά Καταλανικά - Spanish Affairs 2 (Ocho apellidos catalanes) - FilmBoy Review: Έρωτας αλά Καταλανικά - Spanish Affairs 2 (Ocho apellidos catalanes) - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Έρωτας αλά Καταλανικά - Spanish Affairs 2 (Ocho apellidos catalanes)




    Νάτοι και οι Ισπανοί! 
    Μόνο οι Αμερικάνοι σου λέει θα γυρίζουνε συνέχειες; 
    Εμείς τι είμαστε, τίποτα κορόιδα; 

    Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις σχεδόν έκανε στην Ισπανία το Έρωτας αλα Ισπανικά (Ocho Apellidos Vascos) το 2014, κάνοντάς την την πιο πετυχημένη κωμωδία στη χώρα.

    Είναι πολλά τα λεφτά λοιπόν Χόρχε, που λένε και στη Μαδρίτη, οπότε φωνάζουμε τον ίδιο σκηνοθέτη (Εmilio Martinez Lazaro), το ίδιο καστ, βάζουμε και κανά δυο προσθήκες έτσι για την ανανέωση και όλα είναι έτοιμα.

    Βέβαια η συνταγή αυτήν τη φορά δεν έσκισε κιόλας, μιας και οι εισπράξεις περιορίστηκαν στο ήμισυ της πρώτης φοράς, αλλά υπάρχει εξήγηση και μάλιστα πολύ απλή.

    Ενώ το Ocho Apellidos Vascos, παρά το  τοπικού σχετικά ενδιαφέροντος θέμα του, ήταν έξυπνο και το είχα βρει αρκετά αστείο, αυτό εδώ είναι μια αντιγραφή του και μάλιστα φτηνή και με ελάχιστο πετυχημένο χιούμορ.

    Η Amaia (Carla Lago, Extinction) έχει χωρίσει με τον Rafa (Dani Rovira) και πρόκειται να παντρευτεί στην Καταλονία, έναν ντόπιο χίπστερ-καλλιτέχνη ονόματι Pau (Berto Romero).

    Ο πατέρας της Koldo (Karra Elejalde, Biutiful), που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, πείθει τον Rafa να πάνε μαζί στην Καταλονία και να χαλάσουν το γάμο.

    Εκεί όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν την τοπικίστρια πλούσια θεία του γαμπρού Roser (Rosa Maria Sarda), την οποία ο ανιψιός της έχει πείσει πως η Καταλονία έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί.


    Όλο το αστείο της ταινίας βασίζεται πάνω σε αυτό το εύρημα του τοπικισμού της θείας Roser και της ανεξάρτητης Καταλούνιας, το οποίο εκτός από χοντροκομμένο, εξαντλείται πιο γρήγορα και από παγωμένη cerveza  κάτω από τον καυτό ισπανικό καλοκαιρινό ήλιο.

    Ο  γαμπρός  χίπστερ-καλλιτέχνης Pau, με το εκκεντρικό ντύσιμο και τα ψαγμένα φαγητά,  δίνει μια κάποια ανάσα ζωντάνιας στο φιλμ (μαζί με την ομορφιά της Carla Lago φυσικά), χωρίς βέβαια να μπορεί να το σώσει, μιας και η έλλειψη έμπνευσης καθώς και η χοντράδα του σεναρίου (από την υιοθέτηση της καταλάνικης προφοράς από τον Rafa, μέχρι την εισβολή της ισπανικής αστυνομίας) γίνονται πολύ γρήγορα φανερά.

    Ούτε οι προσπάθειες του Rafa να διαλύσει το γάμο και να ξανακερδίσει την Amaia είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες, με αποτέλεσμα η ταινία εκτός από μερικά σκόρπια αστεία εδώ κι εκεί και την όμορφη ύπαιθρο όπου πρόκειται να τελεστεί ο γάμος, να μην έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω.

    Όσο λάτρης της ισπανικής τέχνης και να είσαι, εάν σου σερβίρουν  μπαγιάτικη ξαναζεσταμένη παέγια συνοδεία χλιαρής μπίρας, ένα εντάξει παιδιά δεν πεινάω και τόσο θα το πεις.

    Η ταινία είχε προγραμματιστεί να βγει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 7 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε για αργότερα.

    Νίκος Παλάτος.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Έρωτας αλά Καταλανικά - Spanish Affairs 2 (Ocho apellidos catalanes) Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top